SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Először figyelték meg kutatók, miként károsítja a magzat agyát a zikavírus

Családinet [cikkei] - 2016-09-14
Először figyelték meg és dokumentálták kutatók, hogy miként károsítja a magzat agyát a zikavírus egy olyan emsemakákó-magzatban, amelynek anyját zikavírussal fertőzték meg. Az emlősállaton végzett kísérlet a fertőzés elleni gyógymódok kutatásában nyújt segítséget.
Először figyelték meg kutatók, miként károsítja a magzat agyát a zikavírus

"Eredményeink minden kétséget kizártak, hogy a zikavírus hihetetlenül veszélyes a fejlődő magzatra és részletesen megmutatták, miként fejlődik ki az agykárosodás" - idézte Kristina Adams Waldorfot, a Nature Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét, a Washington Egyetem kutatóját a Medical Xpress tudományos hírportál.

A tanulmány közelebb visz minket ahhoz, hogy megállapítsuk, egy oltóanyag vagy egy gyógyszer képes-e megelőzni a magzati agy sérülését, és biztonságos-e várandósság idején alkalmazni azt - tette hozzá.

Ez az egyetlen közvetlen bizonyíték, amely azt mutatja, hogy a zikavírus a terhesség harmadik trimeszterében képes áthatolni a placentán és hatni a magzati agyra, bezárva az agyfejlődés bizonyos aspektusait - magyarázta Michael Gale professzor, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek megdöbbentek, amikor meglátták az első MRI-felvételeket a magzati agyról 10 nappal az után, hogy az anyát megfertőzték a zikavírussal. "Nem számítottunk arra, hogy a magzati agy ilyen nagy területen ilyen gyorsan károsodik. Eredményeink azt jelzik, hogy az agykárosodás megelőzésének gyógymódja vagy egy vakcina vagy egy betegséget megelőző orvosság kell, legyen, amelyet a szúnyogcsípés idején kell alkalmazni a vírus semlegesítésére" - mondta Lakshmi Rajagopal, a tanulmány másik társszerzője.

Mire a várandós nőknél megjelennek a zikaláz tünetei, a fertőzés a magzati agyra már hatással lehet, károsíthatja azt - tette hozzá.

Az egyiptomi csipőszúnyogok terjesztette zikaláz legtöbbször veszélytelen, azonban ha várandós nőt fertőz meg, akkor a magzat rendellenesen kis fejjel, mikrokefáliával jöhet világra, ami további súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. 

2015 óta mintegy 70 országból és területről jelentettek zikalázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Szakemberek becslése szerint a jelenlegi zikajárvány akár 93 millió embert fertőzhet meg Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

Forrás: MTI
Fotó: ddpavumba/FreeDigitalPhotos.net

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja