SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 3. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2017-04-26
A családi vállalkozást vezetők gyakran futnak bele abba a problémába, hogy családjuk nehezen viseli, hogy vállalkoznak. Ennek egyik oka lehet az idő, ami sosem elég a vállalkozásra - így a családra még kevesebb jut. Ugyanígy a pénz is, ha a vállalkozás pénzét nem tudjuk elkülöníteni a családi kasszától. És van egy harmadik, ugyanilyen fontos terület is, ahol komoly konfliktusai lehetnek a vállalkozónak... ezeket Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach segít megtalálni és feloldani.
Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 3. rész

Ha már az elmúlt hetekben megtanultuk elhatárolni az időnket és a pénzünket is a vállalkozástól, akkor tegyük meg magunknak azt a szívességet is, hogy a harmadik nagyon fontos életterületen is ügyelünk arra, hogy ne folyjon egymásba a családi élet és a vállalkozás... 
 

Baki #3
 

A kapcsolataid

Itt egy kicsit összeérünk az idővel, de nem teljesen. Itt ugyanis nem csak arról van szó, hogy a családtagjaid milyen gyakran látnak, és hogy lehet-e Veled még másról is beszélni, mint a vállalkozásodról.
Hanem arról is, hogy ha valóban és tevőleg is együtt dolgoztok a saját vállalkozásotokban. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy az alapesetben férj-feleség kapcsolat hogyan funkcionál főnök-beosztott viszonyban...
Ugyanezt a kérdést persze akkor is fel lehet tenni, ha szülő-gyerek, vagy testvéri kapcsolatot tesz próbára a közös munka. És akik már próbáltak együtt dolgozni a családdal a közös cégben, azok kivétel nélkül kétféle választ adtak:

  1. Naná, bármikor, senkivel sem dolgoznának együtt, csakis a családdal!
  2. Az életben többé nem dolgoznak együtt semmilyen családtaggal, még akkor sem, ha távoli rokon, mert az egy katasztrófa!

Hogyan lehetnek a tapasztalatok ilyen élesen különbözőek, szögesen ellentétesek?

Úgy, hogy akiknek sikerült, azok úgy kezelték a saját cégüket, mint ha az másé lett volna. Így képesek voltak kijelölni benne a határokat. Ezeket hívjuk feladat- és hatásköröknek. Ezeket mind hozzárendelték a vállalkozásban dolgozó családtagokhoz. Vagyis mindenkinek megvolt a maga dolga – és azért felelősséggel is tartozott. Viszont senki sem szólt bele – hacsak nem az illető családtag maga nem kérte.

Vagyis:

  • A családtagi státusz csak annyiban játszik bele a céges viszonyba, hogy alapból megvan a bizalom, nem kell vele vesződni, amíg külön felépítjük, kiérdemeljük
  • Egyébként pedig minden úgy megy, mint egy munkahelyen: mindenki el van foglalva a saját dolgával, mert meg van határozva, hogy mi az.
  • És természetesen az otthoni játszmákat nem a cégben játsszuk tovább... (Ha pl. reggel úgy álltunk fel az asztaltól, hogy veszekedtünk azon, hogy ki nem pakolta el maga után a kávés bögrét és a koszos tányért, akkor ezt ne a családtagunkon vezessük le, amikor az pl. nem boldogul az utalással a netbankban, merthogy „Ehhez is pont olyan lusta vagy, mint az elpakoláshoz...”) Legyen meg a határ! Ahogyan azt sem szereti a család, ha beszivárog a család idejébe a vállalkozás, akkor a családi mindennapok se szivárogjanak be a cégbe!


Mi a titok?

A határok. Amiket közösen állítotok fel, és mindenki kötelezően be is tartja – magára nézve is.
Ehhez persze kell némi önfegyelem. Ha azonban a rendszert már kezdettől fogva így lövitek be, akkor nem lesz vágyálom a sikeres vállalkozás mellett is boldog családi élet. 


Fotó: White77/pixabay

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja