SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 1. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2017-04-04
Pénzügyi coachként óhatatlanul is találkozom olyan esetekkel, amikor a családban valaki vállalkozik, és erre rámegy a családi élete. Ha ez bekövetkezik, az mindig többfrontos bakisorozat eredménye. Nézzük meg, melyik az a három kiemelt terület, amelyek közül elég, ha csak az egyik megborul, már oda a család. Vagy a vállalkozás. Vagy mindkettő. Megmutatom, mire figyelj, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 1. rész

Baki #0

Igen, van egy minden mást megelőző pont is, amit jó, ha mindenki alaposan átgondol.

Ha egy családtag vállalkozik...
...akkor az egész család vállalkozik!

Hogy ez miért van így, arról korábban már részletesen írtam. Most nem ismétlem magam, csak a lényeget emelem ki: a vállalkozás egy életmód. És olyan nincs, hogy a család egyik tagja így éli a napjait, a másik meg egy egészen másik koordinátarendszerben, és ezek a koordinátarendszerek a végtelenben sem találkoznak. Valahol illeszkedniük kell egymáshoz – vagyis, ha egy családtag vállalkozik, az erős hatással van minden másik családtag életére is.
Ezt mindenki vegye tudomásul, akár vállalkozó, akár családtag. Ha ezt nem képes elfogadni a család minden szereplője, akkor még a vállalkozás el sem indult, de már kódolva van a konfliktus.
 

Baki #1


Az idő

Aki vállalkozó akar lenni, az nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy képes legyen hajlítani a tér-idő kontinuumot. Legalább néha.

Miért gondolom úgy, hogy a vállalkozók az utolsó térhajlítók?
Mert egy vállalkozónak soha nem áll le az agya. Még akkor is beugorhatnak neki zseniális vállalkozási-üzleti ötletek, amikor éppen a zuhany alatt áll, mosogat, vagy csak a felhőket bodorítja révetegen. Vagyis akkor, amikor vagy egészen más a dolga, és arra kéne figyelnie, vagy akkor, amikor alapból pihenni szeretne.
Csakhogy az agyunk nem így működik. Vannak olyan működési fázisai, amikor éppen azzal van elfoglalva, hogy a különböző élményeket, tapasztalatokat, megszerzett tudást összerendezgesse, rendszerezze. És ekkor szokott bekövetkezni a villámcsapás: amíg az agyunk így a pihi közepén kombinál, selejtez, rendezget, találhat olyan kombinációkat, amelynek a vége egy kreatív gondolat.

Mikor történik ilyen?
Előszeretettel akkor, amikor egészen mást csinálsz.
Vagyis senki ne lepődjön meg azon, ha mosogatás, felmosás, barkácsolás, kertészkedés, vagy mint éppen nekem legutóbb, vasalás közben támad megvilágosodása. Az olyan tevékenységek közben ugyanis, amelyek automatán működnek (begyakorolt mozdulatokkal, cselekvéssorokkal, amikre már nem kell odafigyelni, akkor is mennek), szinte kívánja az agyunk a változatosságot – hát elfoglalja magát, és szelektál.

Mikor még?
Amikor vízzel bánsz.
Nem tudom, miért, de így vagyunk bedrótozva. A víz elszabadítja a kreativitást. Ezért ha mosogatsz, felmosol, zuhanyozol, vagy csak hallgatod, ahogyan csobog egy szökőkút, könnyen beindulhat az ötletcunami.

És a legmeglepőbb eset...
...amikor alszol.

Az alvásnak szintén van olyan szakasza, ami a nap során szerzett élményeket, emlékképeket vizsgálja, selejtezi, építi be a memóriába, köti korábbi emlékekhez stb. Na, ez utóbbi az, ami különösen veszélyes az éjszakai nyugalmadra: ha egy korábbi és egy újabb emlék olyan kombinációban találkozik alvás közben az agyadban, ami újszerű, vagy felismerés jellegű, akkor könnyen megeshet, hogy felébredsz az éjszaka közepén, hogy megálmodtad egy problémádra a megoldást. (Ez különösen akkor van így, ha úgy alszol el, hogy még akkor is a problémán rágódsz.)
Ilyenkor jó, ha felébredve kéznél van egy notesz, vagy a telód, és vázlatosan feljegyzed, mit álmodtál meg. (Különben hajlamos vagy elfelejteni az ötletet, akármilyen zseniális volt is.)

Ami gáz ebben az egészben...
...az az, hogy ezt sok vállalkozó párja nehezen viseli (ha ő maga nem dolgozik a cégben). Úgy érzi, hogy Neked csak a vállalkozás a fontos, sokkal inkább a cégeddel kötöttél házasságot, és nem vele.
Ha meg a pároddal együtt dolgozol a vállalkozásotokban, akkor meg esetleg a gyerekek érezhetik úgy, hogy kívül maradtak a körön. Mert egymás között is mindig a cég a téma. (Ez egyébként vállalkozás nélkül is megtörténhet olyan párokkal, akik ugyanazon a munkahelyen dolgoznak.)
 

Mit lehet ezzel tenni?

  1. Az ötleteket gyűjtsd nyugodtan akármikor is, ezekről nem tehetsz, az agyad nem tudod kikapcsolni. (Jobb is, ha nem próbálod meg.) Viszont fektessétek le a pároddal a határokat: az ötletek ilyen módon történő „megfogását” tolerálja, cserében viszont nem azon helyben állsz neki ki is dolgozni rá a koncepciót, hanem majd a maga idejében.
  2. Legyen a családi közös idő szent és sérthetetlen! Nem azért lesz valaki vállalkozó, hogy csináljon magának egy olyan helyet, ahol éjjel-nappal húzhatja az igát. Arra ott vannak bizonyos munkahelyek a sárkány főnökkel. Itt azonban a Magad főnöke vagy. Hát legyél jó főnök! És ezért is gondold végig, hogy mibe rántod bele a családod.

Az időn kívül is van még legalább két nagy életterület, ahol könnyen megbosszulhatja magát, ha összemosódnak a család és a vállalkozás határai. Hogy melyek ezek, és mit tudsz velük csinálni vállalkozóként, arról a következő két cikkben lesz szó. 

Olvasd el a cikk második részét is:
Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 2. rész

Fotó: Alexas_Fotos/pixabay

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja