SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fehér lovagokat a kisvállalkozásoknak! - avagy finanszírozás másképp

Himer Csilla [cikkei] - 2017-02-05
A finanszírozás sok kezdő kisvállalkozásnak okoz fejfájást: hiába van a hiper-szuper jó ötlete, ha a vállalkozásindításhoz, és az ötlethez méltó nagyszabású marketingkampányhoz már nincs elég tőkéje - és a bankoktól sem kapna soha annyit, amivel egy ilyen cég finanszírozása megoldható lenne. Mit lehet ilyenkor tenni? Befektetőt kell keresni! Na de milyet?
Fehér lovagokat a kisvállalkozásoknak! - avagy finanszírozás másképp

Finanszírozás másképp - Kalandorok kíméljenek! 

Szóval befektetőt kell keresni, mert valahonnan tőkét kell bevonni a (még szinte nem is létező) cégedbe. OK, de milyet?
Kezdő vállalkozások, különösen a startup cégek előszeretettel vonnak be üzleti angyalokat.


Kik az üzleti angyalok?  

Mielőtt bárkinek olyan tévképzetei lennének, hogy ezek az angyalok jótétlelkek, le kell, hogy lohasszam a lelkesedést. Az üzleti angyalok vérprofik. Csakis azért az egyért fektet be, hogy minél hamarabb, minél nagyobb megtérüléssel lássa viszont a pénzét. Nem véletlen, hogy az üzleti angyalok nem kevés időt szánnak az induló cég validálására: komoly számítások, tesztek, vizsgálatok előzik meg a befektetést. Már ha lesz befektetés. Sok startup már ott elvérzik, hogy egyszerűen nem győzik kivárni, amíg valamelyik üzleti angyal hajlandó igent mondani, mert közben felélik maradék tartalékaikat is, és tönkre mennek.
Az üzleti angyalok ráadásul hihetetlenül kemény feltételeket is szabnak a pénzükért cserébe: az elérhető legnagyobb részesedés megszerzésére törekszenek. Vagyis éppen hogy megalapítottad a céged, gyakorlatilag máris lemondasz róla - neked leginkább a meló marad.
És van itt még egy baki: a gyorsaság. Ahogyan azt már említettem, az üzleti angyal azért hajlandó finanszírozni a cégedet, hogy minél nagyobb legyen a megtérülés (ezért a minél nagyobb részesedés kikötése), és minél gyorsabban. Ez azt jelenti, hogy irgalmatlanul felpumpálja a céget a tőkével, amit gyorsan munkára is fog, hogy minél hamarabb viszontlássa a befektetett tőkét, és azon felül még minél több pénzt - aztán kiszáll.
A hosszadalmas előzetes vizsgálatok azért is kellenek, mert az üzleti angyal már ilyenkor megalkotja a maga exit stratégiáját: pontosan tudja, hogy mikor, melyik fejlődési ponton akar kiszállni - és ezzel együtt vinni a pénzét és a hozamokat is. Aztán eladja a részét. Ha meg tudod venni, akkor ott állsz egy relatíve jól futó céggel - letolt gatyában, mert ki kellett fizetned az angyalodat. A finanszírozás innentől a te gondod, csak éppen nem biztos, hogy az angyal távozása után marad erre mobilizálható tőkéd. Ha más veszi meg, ugyanott tartasz, ahol a part szakad: még mindig nem a tiéd a te céged, hanem valaki más aratja le a munkád gyümölcsének legnagyobb részét. Ha szerencséd van, az új társad kicsit nagyvonalúbban és hosszabb távra gondolkodik, és nem tarolja le a cégedet egy idő után a finanszírozás biztosítása nevében.
Aztán ott vannak még a kockázati befektetési alapok. 


Mi a különbség az üzleti angyalok és a kockázati befektetési alapok között? 

Alapvetően annyi, hogy az üzleti angyal lehet magánszemély, lehet befektetésre szakosodott cég, a kockázati tőkealap pedig - mint a neve is mutatja - egy alap, amely ilyen-olyan reményteli induló cégeket vesz fel a portfóliójába.
A lényeg: az üzleti angyal is, a kockázati tőkealap is, kockázati tőkét mozgat. Nem szakmai befektető, hanem azért kockáztatja a pénzét, mert kiadós megtérülést remél tőle. A finanszírozás megoldott a segítségükkel, de minden mást neked kell biztosítanod a cég felfuttatásához - még akkor is, ha vállalkozás terén nuku tapasztalatod van.
A kockázati befektetési alapok már kicsit hosszabb távon hajlandóak gondolkodni (éppen azért, mert alapként működnek, és kicsit szélesebb portfólióval, így jobban ki tudják egyensúlyozni annak hozamait). Viszont ugyanúgy megtérülésben gondolkoznak, és kiszállási stratégiákban: a kockázati tőkealapok ritkán terveznek örök életre egy-egy befektetést. A finanszírozás az ő esetükben is a haszonszerzésre terjed ki.
Vagyis egy kezdő vállalkozás számára egyik lehetőség sem ideális.


A kreatív kontroller (köz)beszól: 

Norman Gray, aki a frissiben alapított Center for Innovation and Entrepreneurship vezetője egy szakmailag egyre inkább jegyzett connecticuti magánegyetemen, a téma szakértője nemrégen járt Magyarországon a Mathias Corvinus Collegium meghívására, és tartott előadást a kérdésről. Az ő véleménye szerint nagyon is van létjogosultsága egy cég életében az üzleti angyaloknak is, és a kockázati befektetőknek is. De nem a kezdetekkor. 
Az üzleti angyalokat szerinte egy cég akkor engedje be, amikor már túl van az első 2-3 éven, vagyis amikor már megalapozta a piaci pozícióját. Ez ugyanis sokkal jobb tárgyalási alap egy üzleti angyallal, mintha a nulláról kéne indítanunk. Az üzleti angyal igazából abban kellene, hogy segítsen, hogy a piaci pozíció kiépítése után a cég meg tudja ugrani a következő szintet. 

A kockázati tőkebefektetők pedig jóval később, kb. 10-15 évvel a cég indítása jó, ha beszállnak. Itt ugyanis már nemcsak a piaci pozíció kiépítése fontos, hanem a stabil árbevétel, amely elérte a "kritikus tömeget". Ez szintén az alkupozíció javítását célozza, de nemcsak azt: ilyenkor kell kiépíteni a hosszú távú működés feltételeit. Ez pedig egy olyan új szint, amihez jól jöhet a kockázati befektetési alap pénze. 

De akkor ki lenne az ideális befektető?
Hát a white knights, azaz a fehér lovagok.
 

A fehér lovagok

Ők azok, akik mint a lovagregények hősei, bevágtatnak fehér lovon, lovagiasan, korrektül viselkednek, és megmentenek.
Lehetnek köztük láncvállalkozók is, de ők jellemzően inkább üzleti angyalok. Fehér lovagok sokkal inkább azok a már visszavonult vállalkozók szoktak lenni, akik már megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy segítsenek, támogassanak, mi több, mentoráljanak kis és/vagy kezdő cégeket, és hogy teljesen ne jöjjenek ki a gyakorlatból, még keressenek is egy kis pénzt.
A fehér lovagok szemében a finanszírozás nem csak a nagy kaszáról szól. A fehér lovagok ugyanis tehetősek már most is, a portfóliójuk javarészt a kevésbé kockázatos elemekből állnak, de van is elegendő szabad kockáztatható tőkéjük is - és mindemellé szakértelmük is (a vállalkozásban legalábbis mindenképpen). Tudják, hogyan kell felépíteni, felfuttatni és működtetni egy vállalkozást - és hajlandóak is kicsit mentorkodni. Egy kezdő cég számára éppen az indulásnál ideális egy ilyen befektető.
Finanszírozás szempontjából nem nevezhetjük a fehér lovagokat feltétlenül szakmai befektetőknek. Abban az értelemben legalábbis biztosan nem, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabból az iparágból érkeznek, mint amiben te céget alapítasz. Lehet, hogy a visszavonult vállalkozó korábban a ruházati iparban utazott, te meg valamilyen tréneri szolgáltatásokra csináltál céget. A fehér lovag így nem nevezhető szakmai befektetőnek, de egy dologban egészen biztosan szakmai tanácsokkal tud ellátni: a vállalkozás ugyanis az ő terepe - akármilyen iparágról legyen is szó.

 

Hol teremnek a fehér lovagok? 

Most kérdezheted, hogy hol lehet ilyen fehér lovagokat találni. Valószínűleg olyan helyeken, ahol az élet napos oldalán üthetik agyon megnőtt szabadidejüket. Pl. vitorlás klubban, a golfpályákon, komoly műtárgyak aukcióin, galériákban, és hasonló helyeken. És bizony neked kell megkeresned őket, mert nincs egy olyan meghatározott gyűjtőhelyük, ahol már valaki összegyűjtötte neked őket.
És bármilyen meglepő, némelyek alig várják, hogy segíthessenek másoknak. Legutóbb a nemrég elhunyt Klapka György mondta, hogy mivel a gyerekei közül egyikük sem mutat affinitást, hogy átvegye a bizniszt, így meg sem tudta nekik tanítani mindazt, amit ő tud (márpedig az nem kevés!), ezért felajánlja, hogy ingyen kitanítja azt a bátor jelentkezőt, aki vállalja, hogy a fejében átmenti az ő üzleti tudását a jövőnek. Ő most már sajnos nem tud segíteni, csak az életrajzi könyvén és az előadásainak felvételein keresztül. Alakul azonban a magyar nagyvállalkozóknak is az a köre, amelyik komoly befektetésnek látja a feltörekvő kis cégek segítését.

Szóval ha van egy nagy álmod, akkor ne légy rest megkeresni hozzá a megfelelő partnert!
 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

 

Fotó: weinstock/pixabay

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja