SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2016-10-13
Ha vállalkozás indításán töröd a fejed, akkor jó, ha tudod, mire számíts. A legtöbb kezdő vállalkozónak ugyanis fogalma sincs róla, milyen fába vágja a fejszéjét.
A vállalkozáshoz nem elég az, hogy a saját szakmádhoz értesz - ahogyan arról a múlt héten már volt szó. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach a saját praxisában előforduló legnagyobb tévhitet osztja most meg veled.
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész

A múlt héten az volt a téma, hogy a vállalkozás egy külön szakma. Vagyis nem elegendő az, hogy a saját szakmádban ász vagy, meg kell tanulnod vállalkozni is. Mindezt pedig hosszú távú szemlélettel, hiszen a vállalkozásod az egyik legnagyobb befektetésed. (Ennél nagyobb befektetésed - nemcsak pénzügyi, hanem érzelmi értelemben is - csak a gyermekeid lehetnek.) Ez a tévhit már sok kisvállalkozás vesztét okozta. 

Ennél is hamarabb okozhatja azonban a végét a vállalkozásodnak az a tévhit, ami kifejezetten anyagi természetű. 
 

Szarvashiba #4


Vállalkozást indítani nulla forintból – és ezt el is hinni...


Tudom, tudom, már el is kezdted sorolni csak a magyar vállalkozók közül hányan vannak ilyenek. Ühüm.

Én meg pénzügyesként mindjárt megmondom, hogy miért nem igaz ez a marketinglegenda.

Mert ne legyen kétséged felőle, ez csakis a jó marketinget szolgáló sztori.

Való igaz, vannak olyan anyukák, akik GYES mellett építettek sikeres vállalkozást. Azt meg mindenki tudja, hogy GYES-ből nem lehet befektetni.

Tényleg???

Akkor nézzük, hogy mi mindent fektettek be ezek az anyukák – és ez hogyan is ért pénzt!

Először is, aki GYED, GYES, főállású anyasági juttatás mellett vállalkozik, az már kapásból kap járulékkedvezményt. Attól függően, hogy mennyit dolgozik a cégben (mennyi időre van bejelentve), vagy csak fél járulékot kell fizetnie, vagy semennyit. Vagyis egy fontos tételt megúszott vagy erősen csökkentett az egyébként kifizetendő költségek közül – mert ezt az adófizetők állták neki. (Konkrétan ő maga volt az az adófizető, aki az egyéb jogcímeken kapott pénzéből egyszer már megfizette a járulékot, vagy egy részét.)

Aztán viszont itt vannak az állandó költségek.

Ha egy anyuka törvényesen akar vállalkozni, akkor minden hónapban fizetnie kell:
 

  • adót (ezt nem úszhatja meg) – és az adóhatóság ugyanaz a vállalkozónak, mint a medve a székely embernek: nem játék!!!
  • könyvelőt – ezt meg lehet ugyan úszni, de nagyon nem ajánlom, hogy magad kezdj neki könyvelgetni. Még akkor sem, ha „csak” ev, azaz egyéni vállalkozó vagy. Éppen az előző pont miatt.
  • rezsi – még ha otthonról dolgozol is, akkor is van áram, internet, telefon, stb. költség, amit ki kell fizetni
  • utazás – aki azt hiszi, hogy majd ő a netről online fog vállalkozni, és abból megél, felejtse el, de gyorsan! Igenis kell, hogy tarts olyan rendezvényeket, képzéseket is, ahol találkozol az ügyfeleiddel, beszállítóiddal, hatóságokkal – és ez még akkor is igaz, ha nem szolgáltatsz, tanácsot adsz, hanem pl. webáruházad van.

Ezen kívül a cég profiljától függően felmerülhetnek egyéb kiadások is:
 

  • ügyvéd – eseti dolog ugyan, viszont ha szükség van rá, akkor általában nagyobb tétel egy kisvállalkozónak. Márpedig ha egy üzlet beindul, akkor ott előbb-utóbb szükség lesz olyan szerződésekre, konzultációkra, amikhez kell az ügyvéd. A ügyvéd.
  • posta, szállítás – ha terméked van, mindegy, hogy saját, vagy máséval kereskedsz, akkor ez egy jelentős tétel lesz. És erre akkor is kell, hogy fussa, ha amúgy egy hónapban csak egy vásárlód van.
  • iroda - vagy üzlet, netán raktár - bérleti díja: a céged profiljától függően nagyjából ezerféle dolog jöhet szóba, és egyik sem az a kis tétel szokott lenni...
  • bérköltségek – vannak alkalmazottaid is? Gratulálok, kezdő vállalkozóként nagyon bátor vagy! Vagy van mögötted egy jelentős anyagi tartalék, hogy akkor is ki tudd őket fizetni, amikor kezdetben nem megy annyira a bolt. Merthogy még a segítő családtag után is meg kell fizetni ám ezt-azt, olyan a törvény szerint nincs, hogy az anyukád, a párod, vagy az unokatesód nagynénjének a nagylánya majd önkéntes alapon besegít, és nem kér fizut.
  • meg még egy rakás egyéb dolog. (Nem fogok mindent felsorolni, mert sosem lenne vége a cikknek. Ha mégis az összes tétellel szeretnéd sokkolni magad, akkor keresd fel könyvelődet, adószakértődet, és ámulj! De előtte készítsd be a repülősót...)

Visszatérve a GYES-es anyukák sikersztorijaira: vannak ezeknek is közös vonásaik. Mégpedig az, hogy eleve kedvezőbb helyzetből indultak (pénzügyileg, és egyéb más vonatkozásokban is), mint egy átlagvállalkozó:

  1. Volt, amit nem, vagy nem annyit kellett fizetniük (ld. fentebb).
  2. Ott állt mögöttük a férj/élettárs, aki támogatta, de legalábbis eltűrte, hogy a párja kiélje magát ebben (és besegített a baba/kisgyerek körül, netán még a cég ügyeiből is vitt ezt-azt) – de sok olyan példa is van, ahol eleve közösen indították a vállalkozást, csak éppen anyuka került előtérbe a cég profilja okán.
  3. A GYES, GYED, főállású anyasági juttatás adott egyfajta biztonságot is – ami most elég hülyén hangzik, de akkor is így van. Mert mi történik, ha mégsem jön be a vállalkozósdi? Legfeljebb maradsz, anyukám, továbbra is GYES-en, GYED-en, főállású anya, vagy ha nagyon szakad minden kötél, akkor visszamész dolgozni, vagy keresünk Neked új melót.

Az már talán kiderült az előző felsorolásból, hogy vannak költségek, amit akkor is ki kell fizetni, ha éppen nem megy a cég szekere. Márpedig egy kezdő kisvállalkozás esetében ez könnyen megtörténhet. Én azt szoktam javasolni, hogy a könyvelő díjának és az adók-járulékok hat havi összegének megfelelő tartalékkal vágjon neki mindenki, aki vállalkozni akar – egyedül. Ha netán többen vannak a cégben, és eleve alkalmazottakkal kezdenek, az ennél már csak több lehet. 

Szarvashibák a kezdő vállalkozásoknál? Van belőlük még mindig - az utolsó nagy bakit a jövő hétre hagyom. 

Olvasd el a cikk további részeit is:
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész

Fotó: ajcespedes/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Az iskola igazgatója azt írta, ők is észlelték a problémát és jelezték a gyártó felé, aki azonban nem teljesítette a javítást határidőre.
A szerkesztő ajánlja