SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2016-09-20
Még ma sem nagy divat vállalkozni, mert még mindig sokan úgy ítélik meg, hogy az alkalmazotti lét sokkal biztonságosabb. Ennek ellenére gyanítom, hogy mindenki kapásból fel tudna sorolni az ismerősei közül legalább ötöt, aki kisebb-nagyobb sikerrel már próbált valamilyen formában és szinten vállalkozni (legalábbis már ki kellett váltania a vállalkozói igazolványt). A legtöbben azonban még akkor is belefutnak az öt szarvashibába, ha nem kényszerből akarnak vállalkozni. A kezdő vállalkozók (és a nem is annyira kezdő vállalkozók) figyelmét hívja most fel ezekre Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, vállalkozásfejlesztési coach.
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész

Miért nem sikeresek a magyar vállalkozások?

Akárhogyan is nézem a statisztikákat, és bármennyire is tény, hogy a GDP nagyobbik hányadát a kis- és középvállalkozások termelik meg kishazánkban (nem, nem a multik! – hanem főleg a velük üzletelő, nekik beszállító kicsik), ugyanezek a statisztikák azt is mutatják, hogy a frissiben alakult vállalkozások többsége nem éri meg az ötödik szülinapját, mert idő előtt lehúzza a rolót.
Tény, hogy erről részben a külső szabályozás bakugrásai is tehetnek, amit nem mindenki tud követni (ilyen lesz pl. a kis kft-knél a törzstőke 3 millió forintra emelése). De csak részben. Mert ezek a cégek, amelyek azért fognak becsődölni, megszűnni, mert nem képesek felemelni a törzstőkét 3 misire, többnyire már túlvannak az első pár éves működésen – elvileg kellene, hogy legyen annyi tartalékuk, hogy abból egy ilyet (a biztosított két évnyi felkészülési-átállási idő alatt) meg is tudjanak lépni.
 

Miért is nem megy akkor ez, kérem?

Egyrészt, mert bajok vannak a hatékonysággal, a cég felépítésével, a munka szervezésével (erről egyszer még majd írok külön is). Van azonban ezen kívül is egy olyan elhanyagolt, de annál fontosabb, mit ne mondjak, mindent eldöntő tényező, ami alapból sikerre vagy éppen sikertelenségre ítél egy céget – már a működése megkezdésének pillanatában.

Vagyis ami miatt a legtöbb ilyen cég eltűnik, vagy éppen hogy csak elvegetál még a napi 12-14 óra megfeszített meló mellett is, az a cégvezető gondolkodása.

Erről is sokan, sokfélét írtak már. Én azonban coachként minden nap tapasztalom, hogy ez az a tényező, ami szó szerint a zsebre megy: eldönti, hogy egy cég fejlődik, és pénzt termel, vagy csak ideig-óráig (értsd: maximum néhány évig) húzza, aztán a cégvezető totál kizsigerelve és megkeseredve bezárja a boltot.

Az, hogy egy cégvezető-cégtulajdonos nem képes jól gondolkodni, olyan szarvashibákhoz vezet, amelyek nem egyszerűen csak a céget dönthetik (és döntik is többnyire) romba, hanem a családi életet is. Ezért olyan fontos, hogy kicsit rendet tegyünk a fejekben, mert az nem állapot, hogy a vállalkozás „mindent visz”: időt, erőt, pénzt, családot...
 

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő (és nem is annyira kezdő) kisvállalkozó elkövet...
 

Szarvashiba #1


A vállalkozás nem munka – életforma!

Tessék tudomásul venni, hogy vállalkozni egy egészen másféle életet jelent, mint alkalmazottnak lenni! Ez főleg nőknél szembetűnő, amikor rájönnek, hogy bizony a család mellett, vagy éppen GYES-en, a baba mellől mégsem olyan játszi módon könnyed dolog egy vállalkozást elvezetni. Ha az lenne, akkor mindenki vállalkozna.

Félreértések elkerülése végett megjegyzem, hogy azért ez a pasik esetében sem egy egyszerű menet! Láttam már válást azért, mert a család úgy érezte, apuka igazából már csak a cégbe szerelmes, anyuba nem, és a gyerekeket is hanyagolja – apuka meg úgy érezte, hogy a cégben muszáj ennyit teljesíteni ahhoz, hogy a családjáról úgy tudjon gondoskodni, ahogyan ők azt (szerinte) megérdemlik. Szóval ne dőljön hátra senki, hogy ez csak a nők nyavalygása – bizony a férfiak is szenvednek ettől, de rendesen!

A vállalkozás beindítása, működtetése ugyanis a legritkább esetben fix munkaidős elfoglaltság – ráadásul tűrni kell azt is, hogy nem fizetéstől fizetésig kell tudni beosztani a jövedelmet, hanem megbízástól megbízásig...

Azt is meg kell szokni, hogy egy állandó készenlétes problémamegoldó automatává válik a vállalkozó – ennél fogva sokszor zakatol az agya a cég dolgain. Mert az ihlet, az, ugye, sohasem reggel 8-tól délután 5-ig dolgozik. Az csak úgy jön. Akár hajnalban is. (Nagyon sok vállalkozó ezért alszik úgy, hogy az ágya mellett vagy jegyzetfüzet és toll van, vagy diktafon - és a párjának ezt bizony jól kell tűrnie.)

Ehhez a sok mindenhez pedig egészen másféle attitűd, hozzáállás kell, mint ahhoz, amikor valaki alkalmazottként tolja egy másik cég szekerét. 

A szarvashibák egyenként is olyan jelentősek, hogy mindegyik megérdemel egy külön cikket. Jövő héten jön a folytatás!

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

Olvasd el a cikk további részeit is:
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész


Fotó: TheDigitalWay/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja