SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tegyük rendbe az információkat a Babaváró hitel körül!

Babus Edina [cikkei] - 2019-07-29
Mióta megjelentek az első beharangozók a Babaváró hitelről, rengeteg félrevezető információ kering az interneten. Szeretném, ha tisztán látnánk, és igényléskor nem kerülnénk kellemetlen helyzetbe.
Tegyük rendbe az információkat a Babaváró hitel körül!

Nézzük a legfontosabb kérdéseket:

  • Kiknek és pontosan miről szól?
  • Hogyan igényelhető?
  • Milyen kitételei vannak?
  • Mire figyeljünk közben?


Kiknek szól a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel vagy Babaváró támogatás nagyon ígéretes szabad felhasználású kamatmentes hitelkonstrukció. A fiatal házasoknak, leendő anyukáknak lehet ez jó segítség. Fontos azonban tudnunk, hogy egy maximum 10.000.000 Ft-os összegű kölcsönről van szó, amely csak a 2019. július 1-ét követően megszületett harmadik gyermek után válhat vissza nem térítendő támogatássá.

A hitel iránti igényt a terhesség 12. hetétől már lehet kérni és az alábbiak szerint történik a gyermekek számától függően a futamidő alatti hitelelengedés:

  • Ha hiteligénylés után az első 5 évben megszületik az első gyermek, a törlesztés továbbra is kamatmentes, és 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése.
  • A második gyermek megszületése után elengedik a tőketartozás 30 %-át, és újabb 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése.
  • A harmadik gyermek megszületése után pedig elengedik a hitel teljes hátralévő részét.

Ha viszont nem születik meg az első gyermek 5 éven belül, a hitel piaci kamatozású lesz, és az eltelt időszak állami kamattámogatásával együtt kell mindent visszatörleszteni (ha mindez a házaspár önhibáján kívül történt, a visszafizetés kevésbé szigorú).


Ki igényelheti a Babaváró hitelt?

Ahhoz, hogy házaspárként igényelhessük a babaváró hitelt, az alábbi kitételeknek kell megfelelnünk:

  • A házaspár egyik tagja a hiteligény benyújtásának időpontjában legalább 3 éve folyamatosan biztosított, vagy nappali tagozaton felsőoktatásban tanul; vagy bármely másik állam TB biztosítottja (az utolsó 180 napban magyar biztosítási jogviszony szükséges.)
  • A házaspár tagjai magyar állampolgárok, hazai állandó lakcímmel vagy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkeznek.
  • A házasságban legalább az egyik félnek ez az első házassága és gyermektelen (ha valaki özvegyként újraházasodott, és az előző házasságából nem született gyermeke, első házasnak tekintendő!)
  • A feleség 18-41 éves kor között van, tehát már betöltötte a 18-at, de a 41-et még nem.
  • És természetesen a házaspár tagjai nem büntetettek, nincs köztartozásuk, nincsenek negatív információval a KHR-listán, biztosan képesek gyermekvállalásra, valamint hitelképesek. Ez utóbbit az érintett hitelintézet fogja elbírálni.


A babaváró hitel igénylése

Mivel ez a gyermek(ek) születéséig normál kölcsönnek minősül, átlagos banki igénylési folyamattal kell számolnunk:

  • benyújtjuk a hitelkérelmet,
  • a hitelintézet 10 napon belül elbírálja azt,
  • majd egy összegben folyósítja a kért összeget, amelyet forintban kell törleszteni.

Ez a törlesztő nem lesz több havi 50.000 Ft-nál. Fontos még tudni, hogy a Babaváró hitel kölcsönnek indul, és az állam kezességet vállal. Ennek a díja: az évente a fennálló tartozás 0,5%-a.

Ha valami miatt elutasítana bennünket a bank, 15 napon belül van lehetőség fellebbezni.
 

Összefoglalva tehát a kamattámogatott hitel jellemzői:

  • szabadon felhasználható (lakásvásárláshoz önerőként, hitelkiváltásra)
  • igényelhető összeg: min. 0,3 M Ft – max. 10 M Ft
  • futamidő: min. 60 hónap – max. 240 hónap
  • a házaspár mindkét tagja legalább 18 éves, a feleség nem idősebb 41 évnél, a férj a hitel lejártakor nem tölti be a 70. életévét
  • a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer Ftot, a kezességvállalási díjjal együtt sem.


Mi történik, ha nem teljesítjük a feltételeket?

Ami a hitelnél nehézség lehet, ha valamilyen oknál fogva mégsem születnek gyermekeink. Ha mindez önhibánkon kívül történik, kedvezményes visszafizetéssel kell kalkulálnunk. Ám ha nem teljesítjük a feltételeket, a jogosultság megszűnése után mindössze 120 napon belül egy összegben kell az addig igénybe vett kamattámogatást visszafizetnünk.


Kinek jó a hitel-előminősítés?

Lehetőség van a Babaváró támogatást igénylők előminősítésére. Ez azt jelenti, hogy utánjárás, sorbanállás és felesleges idegeskedés nélkül előre meg lehet tudnunk, hogy jogosultak vagyunk-e a babaváró hitelre, és ha igen, milyen további feltételekkel.

Ha valaki bizonytalan, mindenképp érdemes élni ezzel a lehetőséggel is.

Kép: alessandraamendess / Pixabay

Babus Edina


Babus Edina
Független hitel és CSOK szakértő

Elérhetőségeim:
Email: edina@kaphatokhitelt.hu
Telefon: +36 30 6817381
Honlap: kaphatokhitelt.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja