SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spórolási tippek - így csökkentheted a családi kiadásokat akár évi 1 millió forinttal

Németh Noémi [cikkei] - 2016-02-24
Összegyűjtöttünk 32 egyszerű spórolási ötletet, amivel elképesztő összegeket takaríthatsz meg hosszú távon.
Spórolási tippek - így csökkentheted a családi kiadásokat akár évi 1 millió forinttal

Figyelem! A cikk 2016-ban frissült utoljára.

Vásárlás

1. Jól nézz körül a boltok polcain!

Általános kereskedelmi trükk, hogy a drágább termékeket teszik a legfeltűnőbb helyre - de ha szétnézel a legalsó és legfelső polcon is, hamar találhatsz olcsóbb változatokat. Sőt, még egy-egy terméken belül is lehet játszani az elhelyezéssel: a legszélső helyre teszik azokat a darabokat, amiknek a legkorábban jár le a szavatossági ideje. Nyugodtan turkálj egy kicsit mélyebbre, nézd meg a hátrébb található, eldugottabb sajtokat, felvágottakat: biztos, hogy találsz olyat, ami tovább eláll, mint a szem előtt lévő darabok. Ha nem így teszel, lehet hogy az étel fele a kukádban végzi majd, mert túl hamar lejár a szavatossága.


2. Tarts hetente egy nagy bevásárlást

...utána pedig messziről kerüld el a boltokat! Ha megteheted (van időd, kocsid, vagy a családod kamasz és idősebb markos legényei veled tartanak és segítenek), vegyél meg mindent a hétvégén, amire a családnak szüksége lesz az egész hét során. Hiába mész pontos tervvel és bevásárlólistával, mindig meglátsz egy újabb és újabb dolgot, ami megtetszik, ami pont jó lesz valamire, amit "csak úgy" megveszel. Mindig. Tehát minél kevesebbszer léped át egy üzlet küszöbét, annál kisebb esélyed lesz elszórni a pénzt olyan dolgokra, amikre talán nincs is igazából szükséged. 


3. Sose indulj éhesen vásárolni

Ha korgó hassal sétálsz be a boltba - hiába mentél csak egy mosóporért és egy szemeteszsákért -, biztos, hogy elcsábulsz majd a péksütis polc tartalmától, és be is pakolsz néhány darabot a kosaradba, vagy egy zacskó chipset, csokit, amit a boltból kiérve rögtön megehetsz. Pedig otthon tele a hűtő… Ha minden egyes vásárlásnál "csak úgy" elszórsz párszáz forintot azért, mert éhes vagy, gondolj bele, mennyit spórolhatsz akkor, ha változtatsz ezen a szokáson.


4. Mindig legyen a táskádban vászonszatyor

A női táskák sokszor bámulatos, hogy mi mindent rejtenek magukban - egy apró vászonszatyor már nem oszt, nem szoroz. Van olyan is, amihez pici tok is jár, amibe belehajtogathatod, így tényleg csak néhány cm helyet foglal. Minden vásárláskor telepakolhatod és nem kell nejlonzacskóra költened (ami egyébként sem egy környezetkímélő megoldás), sőt, a válladon hordva sokkal kevésbé megterhelő a hazaút, mint ha a kezedben kellene cipelned a több kilós csomagot. Apróságnak tűnik, de ha minden alkalommal megveszel egy 50 Ft-os zacskót, heti 3 vásárlásnál az már egy év alatt 7.800 Ft-odba kerül. Lenne jobb helye is ennek a pénznek, ugye?

Spórolás éves szinten: 7.800 Ft


5. Fizess készpénzzel

Egy gyorsétterem-lánc felmérése szerint azok az emberek, akik kártyával fizetnek, 23%-kal többet költenek, mint a készpénzesek. Hogy miért? Ha nem látjuk a saját szemünkkel, ha nincs szó szerint a kezünkben a pénzünk, hanem egy "ködös", megfoghatatlan bankszámlán álldogál, akkor nem érezzük annyira a korlátokat, nem tudatosul bennünk olyan erősen, hogy fogyóban van a fizetés, így hajlamosabbak vagyunk a túlköltekezésre.

Spórolás éves szinten: felbecsülhetetlen


6. Legyél akcióvadász

Gyűjtsd be a közeli boltok akciós újságjait, és amikor van egy szabad negyedórád, fusd át mindet, írd össze, hogy hol, mi akciós éppen. Sokan úgy gondolják, ez a nyugdíjas nénik sportja, de mint annyi mindenre, erre is érvényes, hogy a nagymamáink bizony tudnak valamit… a spórolásban például verhetetlenek, vegyünk példát róluk. Ha mindent leárazva veszel meg, lehet, hogy 2-3 boltot is be kell járnod, mire mindent be tudsz szerezni, de akár többezer Ft-ot is spórolhatsz vásárlásonként.
Figyeld az akciókat "hosszú távon" is. Járj mindig nyitott szemmel: ha például márciusban futsz bele egy óriási sólámpa-leárazásba (ami a legjobb barátnőd mániája), akkor vedd meg rögtön. El fog állni a szekrényben karácsonyig, amikor dupla annyi pénzért kellene megvenned, ráadásul így eggyel kevesebb tétel lesz a decemberi ajándéklistádon, amiért rohangálni kell.

Spórolás éves szinten: felbecsülhetetlen


7. Mindig ellenőrizd a blokkot és a visszajárót

Gyakran előfordul, hogy többet fizetsz a boltban, mint amennyit kellene, és lehet, hogy még csak észre sem veszed. Legyen az oka egy gátlástalan pénztáros, aki így akar egy kis plusz pénzhez jutni, vagy figyelmetlenség, tévedés, de akár a pénztárgép hibájából is megtörténhet, hogy a végösszeg több, mint amennyinek lennie kéne. A vásárlás végén mindig fusd át a blokkot és ellenőrizd, hogy

  • Levonta-e a gép az akciós kedvezményeket?
  • Minden terméknél helyesen szerepel-e a darabszám?
  • Nem szerepelnek-e olyan dolgok a listán, amiket meg sem vettél?
  • Minden ár egyezik-e azzal, mint ami a polcon fel volt tüntetve?
  • Tényleg annyi pénzt kaptál vissza, amennyi a visszajárónál szerepel?


8. Légy hűséges mindenkihez, gyűjtsd a törzsvásárlói kártyákat

Ma már szinte minden üzletláncnál létezik hűségprogram és törzsvásárlói kártya. Ahol csak lehet, regisztrálj és igényelj kártyát. Minden plusz kiadás nélkül, az átlagos vásárlásaid révén is kedvezményekhez juthatsz így: van, ahol a lassan gyűlő pontjaidat egy szép napon levásárolhatod (pár száztól akár többezer forintig is spórolhatsz). Máshol pedig csak azért, mert rendelkezel a kártyával, extra kedvezményeket vehetsz igénybe, melyek részleteit a blokkon tüntetik fel, minden vásárlásod után. Például megveheted a kedvenc mosóporodat 5-600 Ft-al olcsóbban - szóval nem filléres kedvezményekről van szó.

Lehet, hogy tömve lesz a pénztárcád a 624 féle kártyával, de mi baj lehet belőle? Te csak jól járhatsz a változatos ajánlatokkal, árengedményekkel. Egy tanácsot azért fogadj meg: amíg a pénztárnál várakozol, mindig készítsd ki az épp aktuális kártyát már előre, ezzel elkerülheted a sorban mögötted állók nyugalmának erős megzavarását. :)

Spórolás éves szinten: kb. 20.000 Ft


9. Vedd meg használtan

Bármire is van szükséged, szinte mindent megkaphatsz használtan a bolti ár töredékéért. Turkálóba járni egyáltalán nem ciki: csak minőségi, tiszta és hibátlan ruhákat találsz ott; a kinyúlt, kopott darabokat ma már egyik üzlet sem veszi át. A gyerekek ruháztatásán ezzel igazán komoly összegeket spórolhatsz meg. Miért vennél meg egy babakabátot 10.000 Ft-ért, ha három hónap múlva már ki is növi?

Ugyanígy vásárolhatsz bútorokat, könyveket, de akár még tapétaragasztót is. Valaki egyszer megvette, ki se bontotta, de rájött, hogy nem kell neki: így kaparinthatod meg te, 2.500 Ft helyett 300 Ft-ért.

Spórolás éves szinten: felbecsülhetetlen


10. Válts textilpelenkára!

Ha babád van, valószínű, hogy egy vagyont költesz el az eldobható pelenkákra. Az ismertebb márkák termékeinek darabja jelenleg 80-100 Ft-ba kerül, így ha naponta elhasználtok kb. 8-at, az már napi akár 800 Ft-ba is kerülhet, ez pedig havi szinten 24.000 Ft. Ez egy év alatt már 288.000 Ft-al rövidíti meg a családi kasszát, ha pedig 3 éves korig használjátok, a végösszeg 864.000 Ft lenne. Bár ahogy nő a gyerek, egyre kevesebb pelenka fogy el egy nap alatt, de az biztos, hogy a végeredmény még így is több százezres nagyságrendű. Igaz, hogy a textilpelenka tisztításához víz, áram és mosószer is kell, de még így is lényegesen költséghatékonyabb megoldás, mint az eldobható pelenka - nem is beszélve a környezetkímélő hatásáról.

Az árkalkuláció több áruházlánc 2016. áprilisi áraiból számolt átlag alapján készült.

Spórolás éves szinten: akár több százezer Ft


11. Végy érzékeny búcsút a munkahelyi büfétől

Rengeteg pénzt takaríthatsz meg, ha minden nap otthonról viszel ebédet, tízórait, uzsonnát. Ugyanaz a szendvics, amit ott 500 Ft-ért veszel meg, otthon elkészül nagyjából 100 Ft-ból. Ebéd után még egy dobozos üdítő is jól esik (200Ft/2dl), aztán egy kávé (100 Ft), délután pedig egy zacskó chips (400 Ft). Lehet, hogy te is 24.000 Ft-ot költesz el a büfében négy hét alatt? A párod szintén, a kamasz gyerekeidről már nem is beszélve? Sokkal kevesebbe kerülne a család etetése, ha mindent otthonról vinnétek.

Spórolás éves szinten (3 személlyel számolva): kb. 576.000 Ft


12. Nézd meg máshol is, mielőtt megveszed

Ha beleszeretsz egy telefonba, konyhai kisgépbe, vasalóba, vagy bármi más, nagyobb értékű gépbe, ne vedd meg azonnal. Bármilyen szépnek is tűnik a kirakatban, szinte kérlel, hogy vidd magaddal, te csak menj haza és ülj le a gép elé egy kicsit kutakodni. Ha hiszed, ha nem, akár féláron is megszerezheted ugyanazt, ha a netről rendeled egy olcsóbb cégtől, esetleg külföldről. Számítsd bele a postaköltséget is, de valószínű, hogy még így is jobban jársz a végén.

Spórolás éves szinten: felbecsülhetetlen


13. Válts Konyhatündér-üzemmódba

Ki ne szeretné a pizzát, gyrost, hamburgert? Biztos, hogy néha ti is elcsábultok és beültök egy-egy étterembe, mert azt gondolod, úgysem tudsz olyan finomat készíteni házilag.
Pedig tudsz, csak találnod kell egy jó receptet. Tapasztalatból mondjuk, hogy tökéletes gyros pitát és pizzatésztát is lehet otthon készíteni, vágj bele bátran! Amikor receptet keresel, mindenképpen olvasd el az alatta lévő hozzászólásokat is: a tapasztalt háziasszonyoknak köszönhetően innen általában azonnal megtudhatod, hogy valóban jó-e a recept, illetve kell-e valamit változtatni a megadott mennyiségeken. Próbálj ki egy igazi, bevált házi pizzareceptet!
3 tepsi sonkás-kukoricás-sajtos pizzát például 1.600 Ft-ból készíthetsz el, míg ha neten rendeltek 3 db nagy pizzát, az összesen 8.670 Ft-otokba kerül.

8 db, gazdagon megtömött gyrost házilag 2.500 Ft-ból úszol meg, míg 700 Ft-os gyrossal számolva ugyanez 5.600 Ft-ba kerülne.
Ha évente 2-2 alkalommal sütsz házi gyrost és pizzát ahelyett, hogy étteremben mennétek:

a spórolás éves szinten: 20.340 Ft

A költségek kalkulációja több áruházlánc és étterem 2016. februári árainak átlagát felhasználva készült.


14. Egy kis trükk a havi bérletekkel - fizess 11.000 Ft-al kevesebbet!

Tudtad, hogy egy év alatt 11.000 Ft-ot spórolhatsz a bérleten, ha másképpen veszed, mint eddig? Teljesen szabályos, csak a részleteket kell jobban szemügyre venni.

A havi bérlet vásárlása éri meg a legkevésbé: ez 9.500 Ft/hó, azaz éves szinten 114.000 Ft. Az éves bérlet természetes személyek számára 103.000 Ft, ám ennek egy összegben való kifizetését kevés család engedheti meg magának, így többnyire marad a havi bérlet. Van azonban egy másik megoldás is!

Ha negyedéves bérletet vásárolsz, az 28.500 Ft-odba kerül. Ha tényleg csak 3 hónapra szólna ez a fajta bérlet, akkor nem is lenne olcsóbb, mint ha megvennéd külön-külön minden hónapban, de a negyedéves bérlet valójában nem 90, hanem 100 napig érvényes. Így 300 napra összesen 85.000 Ft-ba kerül az utazásod, míg ha megveszed minden hónapban a 9.500 Ft-os fenőtt bérletet, akkor 10 hónap alatt 95.000 Ft-ot kell kifizetned ugyanezért - 10 hónap alatt 10.000 Ft-ot spóroltál. 365 nappal számolva ez 103.000 Ft-odba kerül, ugyanúgy, mint az éves bérlet, de nagy könnyebbség lehet, hogy ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetni, hanem 4 részletben.

Spórolás éves szinten (két személy esetén): 24.000 Ft

Árak forrása: www.bkk.hu


Otthon, háztartás


15. Hagyd a vegyszereket, használj természetes anyagokat

Ha mellőzöd a drága, esetleg még allergiát is okozó vegyszereket, és a természet erejéhez nyúlsz inkább, nem csak a környezetünkért teszel sokat, de még a pénztárcádban is jóval több pénz marad. Tudtad, hogy az egész lakást kitakaríthatod a természet segítségével

Használj ecetet, citromot, szódabikarbónát, és számolj! 1 l ecet: 149 Ft, 1 kg citrom: 700 Ft, szóbabikarbóna: 45 Ft/40 g. Ha egy évben elhasználsz takarításra 5 liter ecetet, 5 kg citromot és 10 zacskó szódabikarbónát, az 4.700 Ft összesen. Ha a hagyományos szerekkel takarítasz, szükséged lesz legalább 3 l általános tisztítószerre (3x789 Ft), 3 flakon zsíroldóra (3x999 Ft), 2 flakon vízkőoldóra (2x1.200 Ft), 4 liter fertőtlenítőre (4x450 Ft), 1 flakon ablaktisztítóra (660 Ft) - ez összesen 10.224 Ft.

Spórolás éves szinten: kb. 5.524 Ft

A költségek kalkulációja több áruházlánc 2016. februári árainak átlagát felhasználva készült.


16. Fűts okosan

A fűtési szezonban különösen sokat lehet spórolni: olvasd el 10 tippünket a magas fűtésszámla ellen. 

Spórolás éves szinten: kb. 15.000 Ft


17. Zárd el a csapot

Ha minden mosogatás és fogmosás alatt elzárod a csapot, és csak akkor nyitod meg, amikor tényleg használod is, hosszú távon jelentős összegeket spórolhatsz meg a számlákon. Ugyanez vonatkozik a tusolásra: amíg szappanozod magad, semmi szükség nincs arra a sok melegvízre, ami anélkül folyik le a csatornába, hogy bármire is felhasználtad volna. Egyedül akkor fogsz vele találkozni, amikor a postán kifizeted az árát…

Spórolás éves szinten: kb. 6.000 Ft


18. Szerezz be egy víztakarékos perlátort

Hogy mi ez? Egy kicsi, fém alkatrész, amely minden csap végén megtalálható: levegővel dúsítja fel a vizet, így az többnek tűnik és erősebb sugárban jön, mint egyébként. Na de nem mindegy, hogy ez a kis alkatrész mennyire hatékony. Egy átlagos csapon percenként 13 liter víz halad át - ha igazán víztakarékos perlátort veszel, ezt a számot lecsökkentheted 2-6 literre/perc.
Egy 5-600 Ft-os szerkezettel akár 60-85%-os vízmegtakarítást érhetsz el. Egyes üzletekben 5 éves garanciával vásárolhatod meg a perlátort, így igazán megéri.
Minimális befektetéssel meglepően sok vizet - és pénzt - spórolhatsz! 

Spórolás éves szinten: kb. 12.000 Ft


19. Használd a fedőket

Sokkal gyorsabban forr fel a víz, és fő meg az étel, ha fedőt teszel az edényre. Talán azt gondolod, hogy ezt mindenki tudja, de nem így van: sokan főznek nagy lángon és hosszabb ideig, csak úgy. Ha te is így tettél eddig, gondolj a csökkenő gázszámládra, és tedd fel azt a fedőt a fazékra.


20. Használd ki a fagyasztó csodáit

Ha kiderülne, hogy mennyi pénzt dobsz ki a maradékok révén a kukába, valószínű, hogy meglepődnél! 
Bevált spórolási módszer, ha összeírod, hogy mi minden landol a hűtőből a szemetesben, és nagyjából kiszámolod, hogy mennyi pénzbe került mindez. Ha meglátod a - mondjuk egy hónap alatt összegyűlt - végösszeget, az elég erős motiváció lesz arra nézve, hogy jobban odafigyelj a kisebb adagok főzésére és a maradékok újrahasznosítására vagy lefagyasztására.
Ha túl nagy adagot főztél és már senki nem eszi, vagy ráuntatok a sajtra és vészesen közeleg a szavatossági idő lejárata, esetleg elkezdett megbarnulni a gyümölcs, akkor mindent, ami még fogyasztásra alkalmas fagyassz le inkább, minthogy kidobd.
Ha már a fagyasztó is megtelt, nézd meg receptjeinket, melyekkel kitakaríthatod a hűtődet - ezekből az alapanyagokból biztos, hogy minden hűtőben lapul néhány a polcok, rekeszek mélyén.


21. Olvaszd le a hűtőd gyakran

Tudtad, hogy ha teljesen el van jegesedve a fagyasztód, akkor a hűtőszekrényed energiafogyasztása a normális többszörösére nő? Ugyanez történik akkor, ha a hűtő szellőzőnyílása el van tömődve, vagy le van takarva valamivel. Figyelj oda a megfelelő szellőzésre és a gyakori leolvasztásra - amellett, hogy kevesebbet fogsz fizetni az áramért, a hűtőszekrényed is sokkal tovább fogja bírni a strapát, így később kell majd beruháznod egy új darabra.


22. Ne fizess feleslegesen az áramért

Amikor nem használod az elektronikus berendezést, mindig húzd ki a csatlakozót a konnektorból - legtöbbjük kikapcsolt állapotban is fogyasztja az energiát. Ha kész vagy a hajszárítással, ne felejtsd úgy a hajszárítót - húzd ki és tedd el, csakúgy, mint a kávéfőzőt és melegszendvicssütőt is: figyelj az ilyen apró részletekre. Éjszakára, valamint ha hosszabb időre elmész otthonról, mindig húzd ki az összes tv-t, DVD-lejátszót, laptopot, telefontöltőt… Ha túl macerásnak tartod a ki-be dugdosást, vásárolj olyan hosszabbítót, amit egy gombnyomással ki tudsz kapcsolni.


23. Szerezz be egy hajvágógépet

Minél több férfi tagja van a családnak, annál több pénzt takaríthatsz meg ezzel az egyszerű kis géppel. Ha a kisfiúk és apa haját is te vágod, azzal akár több ezer Ft-ot is megspórolhatsz havonta (férfi hajvágás: 1.000 Ft/hó, gyerek hajvágás: 1.500 Ft). Mint tudjuk, anya egy személyben sofőr, masszőr, pszichológus, tanár, szakács, cukrász, döntőbíró, kapus, személyi edző, kertész, szobalány, felszolgáló, szórakoztató mester, ügyvéd, katasztrófa-elhárító szakember, öltözködési tanácsadó, játékvezető…. és végül, de nem utolsó sorban: fodrász is. :)

Spórolás éves szinten: 30.000 Ft

A kalkuláció több fodrászat 2016. februári árainak átlagából készült.


24. Használd az ingyenes kommunikációs csatornákat

Néhány telefonos alkalmazás letöltésével ma már mindent megoldhatsz ingyen, amiért eddig fizettél. Sms helyett használd a Facebook-messengert vagy a Vibert, melyekkel fényképeket is küldhetsz - díjmentesen. A sima telefonhívást is lecserélheted a Viberre, vagy ha otthon vagy a számítógép közelében, akkor a skype-ra. Ha mondjuk eddig havonta 3.000 Ft-ot telefonálgattál el:

Spórolás éves szinten (két telefon esetén): 72.000 Ft


25. Készíts te magad ajándékot!

Talán azt hiszed, hogy ebből már kinőttél, mert a saját készítésű ajándék csak akkor öröm, ha aprócska kezek alkották meg, de ez tévedés. Bármennyi idős is vagy, egy ilyen meglepetéssel mindig örömet szerezhetsz a szeretteidnek, barátoknak, rokonoknak, kollégáknak.

Néhány ötlet:

  • Vegyél egy világos színű felsőt és textilfestéket. Utóbbi ugyan nem olcsó (590 Ft/50 ml), de csak egyszer "fáj" - akár évekig is használhatod, és ha nem bonyolítod túl a mintát, akkor 1-2 színt is elég megvenned. Fess valamilyen szép motívumot a pólóra, amit a célszemély is szeret, írj mellé személyes, vicces, kedves szöveget alkoholos filccel. Melyik nagymama ne örülne egy "Világ legjobb nagyija" feliratú köténynek? Ha csak szöveggel díszíted, a textilfesték árát is megspóroltad, elég lesz az alkoholos filc is.
  • Többezer forintos, agyondíszített és névreszóló borosüveg helyett készíts te magad mintát! Csak egy kontúrfestékre lesz szükséged: a teljesen csupasz üvegre azt írsz és "rajzolsz" vele, amit csak szeretnél. Ha nem erősséged a rajzolás, keress egy szép díszítő sablont az interneten, írd bele a névre szóló szöveget, nyomtasd ki és ragaszd a palackra. Lehet, hogy nem olyan elegáns, mint egy üvegbe karcolt kép a budai Várról és környékéről, de ha igazán jó barátnak adod, értékelni fogja a gesztust. Ugyanígy festhetsz mécsestartót, vázát, képkeretet, stb...
  • Ha tudsz, köss, horgolj pulóvert, sálat, apró táskát, sapkát.
  • Használd fel a 10 évvel ezelőtti nyaralásodon begyűjtött, és azóta is dobozban porosodó kagylógyűjteményedet, és készíts belőle képkeretet! Csak egy kemény kartonlapra kell felragasztanod a pici, színes csigákat, majd további, pár perces kivágás-ragasztás-összeillesztés, és kész is a gyönyörű, egzotikus, személyes, és főleg pénztárcakímélő ajándék.
  • Ismerd meg a decoupage techinkát! Olcsó, egyszerű, gyönyörű ajándékokat készíthetsz így, és ezt tényleg nulla kézügyességgel is meg lehet csinálni.
  • Próbáld ki a gyertyaöntést.

Spórolás éves szinten: kb. 50.000 Ft


26. Családtagok, barátok, egyesüljetek

Gyűjtsd össze azokat a rokonokat és barátokat, akikkel közel laktok egymáshoz (vagy akár a szomszédokat is, ha nagyon jó a viszony), és hozzatok létre egy közös "készletet", amit együtt használhattok. Ha például neked van egy goffrisütőd, dobd be a közösbe: a többieknek már nem kell megvenniük, mert ha vasárnap délután Julinak goffrira fájna a foga, csak átsétál hozzád és kölcsönkéri. Cserébe te is használhatod a gyümölcscentrifugáját, amit kár lenne megvenned azért, hogy egy évben egyszer használd. Később Józsinál kopogtathatsz, ha kéne a 40.000 Ft-os fúrója, mert kellene egy új lyuk a falba, és ő is hozzád fog fordulni, ha szeretné kölcsönkérni tőled a varrógépet, mert az asszony megvarrná az elszakadt nadrágját. Mindenki jól jár az ilyen közös készlettel: a spóroláson túl azért is, mert gyakran találkozhattok és ilyenkor persze beszélgethettek is egy kicsit.


27. Add el, amit nem használsz

Minden lakásban vannak olyan tárgyak, ruhák, bútorok, amik már csak a helyet foglalják. A gyerekek is rohamtempóban növik ki a ruhákat, te pedig csak ide-oda rakosgatod, majd elajándékozod a használt, de jó állapotú holmikat. Ismerős? Pakolgatás helyett pénzt is csinálhatsz belőle. A turkálók nem fogják átvenni, de te magad eladhatod mindet a neten.

Arra figyelj, hogy szép fényképeket készíts az eladásra ítélt holmikról, gépekről, bútorokról, majd adj meg pontos leírást (az esetleges hibákat, sérüléseket mindenképpen fotózd le és írd is meg, így elkerülheted a későbbi reklamációt és sárdobálást).

A két legismertebb aukciós honlapon (Vatera, Teszvesz) kisebb jutalékot kell fizetned az eladott termékek ára után, de létezik olyan weboldal is, ahol teljesen ingyenesen töltheted fel a fényképes hirdetéseidet, és az eladásaid után sem vonnak le a "bevételedből" egy forintot sem (Jófogás). Mivel ezeken az oldalakon az általad használt dolgokat adod el, valószínűleg alacsonyabb áron, mint amennyiért megvetted, ezért nem minősül haszonszerzésnek, így adót sem kell utána fizetned. (A részletekről és a felhasználási feltételekről tájékozódj az adott honlapokon).


Szabadidő, utazás


28. Figyeld az ingyenes programokat

Mielőtt bárhová elindulnátok, kutakodj egy kicsit a neten: szinte mindenből találhatsz díjmentes időszakot, napokat. Télen korizzatok az ingyenes jégpályákon, a múzeumlátogatást pedig időzítsétek arra a napra, amikor nem kell érte belépőt fizetni. Nem is hallottál még róla? Ezért érdemes mindig, mindennel kapcsolatban előre böngészni, úgy, hogy a keresőbe azt is beírod, hogy ingyenes. Csak néhány példa, amiről talán nem is tudtál: az állandó múzeumi kiállításokat - ha 18 év alatti gyermeket kísérsz, vagy nem múltál még el 26 éves -, minden hónapban ingyen látogathatjátok a kijelölt napokon:

  • Minden hó első szombatján ingyenes: az Óbudai Múzeum
  • Minden hó harmadik szombatján ingyenes: Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Nagytétényi Kastély, Vasarely Múzeum
  • Minden hó utolsó szombatján ingyenes: Petőfi Irodalmi Múzeum, Kiscelli Múzeum
  • Minden hó első vasárnapján ingyenes: Néprajzi Múzeum (2016-ban március 5-én, május 18-án is ingyenes), Természettudományi Múzeum, Terror Háza Múzeum
  • Minden hó utolsó vasárnapján ingyenes: Hadtörténeti Múzeum, Ludwig Múzeum, Elektrotechnikai Múzeum, Öntödei Múzeum

Ha rendszeresen jártok múzeumba, korcsolyázni, a családi belépőjegyeken komoly összegeket spórolhattok meg így.
Egy évben csak egyszer mentek el étterembe, de akkor szeretitek megadni a módját? Időzítsétek ezt az alkalmat a Torkos Csütörtökre, amikor féláron falhatjátok a tökéletes fogásokat.

Spórolás éves szinten (2 felnőtt+2 gyerek, 3 múzeumlátogatás, 2 korizás, 1 éttermi vacsora esetén): 36.000 Ft

A kalkuláció egy tetszőlegesen kiválasztott múzeum és korcsolyapálya 2016. februári árai alapján készült.


29. Használd a kuponokat

Ma már több olyan honlap is létezik, ahol akciós kuponok tucatjai közül válogathatsz. Játszóházba vinnéd a gyerekeket a szülinap alkalmából? Mielőtt megrendelnéd a teljes árú családi belépőt, nézz szét ezeken az oldalakon, több ezer forintot is spórolhatsz egy-egy ilyen alkalmon. Tégy ugyanígy, amikor bármilyen más szolgáltatást, programot keresel.

Spórolás éves szinten: kb. 10.000 Ft

 


30. Tájékozódj a kedvezményekről

Ha jelentkezel egy tanfolyamra, mindig ellenőrizd, hogy nem vagy-e jogosult valamilyen kedvezményre. Egyre több helyen tanulhatsz "akciósan", ha például GYES-en vagy, de akár regisztrált álláskeresőként is. 10-15%-ot is spórolhatsz így a tanfolyam árán, ami egy többszázezres oktatás esetén már komoly összeget jelent.

Ha vidékre utazol vonattal vagy busszal, és van budapesti BKK-bérleted, jó, ha tudod, hogy a vonatjegyet elég Budapest közigazgatási határától kérned, addig ugyanis érvényes a bérleted a MÁV és a VOLÁN járatain is. Egy-egy utazás alkalmával többszáz Ft-ot is megspórolhatsz így, HA tudsz róla. Amikor a vonaton vásárolod meg a jegyet, a kalauzok nem minden esetben kérdeznek rá maguktól, hogy van-e budapesti bérleted. Ha például Esztergom felé utazol, oda-vissza 620 Ft-al fizetsz így kevesebbet.

Spórolás éves szinten (2 felnőtt és 2 gyerek, 3 utazás esetén): 5.580 Ft
Egy 300.000 Ft-os OKJ-s tanfolyam esetén: 30.000 Ft

A kalkuláció a Máv-Start Zrt. 2016. februári árai, valamint több felnőttképzés árainak átlagából készült.


31. Így spórolhatsz az utazáson

Ha kényelmesen és gyorsan szeretnél eljutni valahova, megkerülve a tömegközelekedést, de nincs autód, az Uber sokkal jobb megoldás, mint a Taxi. 
Előbbinél 380 Ft az alapdíj, erre jön rá egy 30 Ft-os percdíj (amikor várakozni kell valahol) és egy 165 Ft-os km-díj. A taxitársaságoknál az alapdíj 450 Ft, a várakozási percdíj 70 Ft, km-díj 280 Ft. 

Ha mondjuk meglátogatnád a pl. piliscsabai barátaidat (Budapesttől 30 km távolságra), és taxiba ülnél, akkor 9.900 Ft lenne a végösszeg (plusz a borravaló) - ugyanez a táv, ugyanolyan kényelmes autóban, de Uber-en keresztül csak 6.200 Ft-odba kerülne.
A budapesti VIII. kerületből kijutni a XVI. kerületbe: Uber-rel kb. 2.200 Ft lenne az útiköltség, taxival kb. 3.200 Ft. 

Tehát ha a belvároson belül szeretnél eljutni valahova kocsival, mindenképp az utóbbit ajánljuk. Ha viszont vidékre mennél, akkor választhatsz egy harmadik lehetőséget is, ami mind a két ajánlatot magasan üti, ez pedig a telekocsi-rendszer. Itt nem hivatásos sofőrök visznek, hanem hétköznapi emberek mellé szállhatsz be útitársként - így megoszlanak a benzinköltségek és mindenki jól jár. A fent említett piliscsabai látogatást ezzel a szolgáltatással 300 Ft-ból (!) megúsznád.
Sőt, ha van jogosítványod, sofőrként is regisztrálhatsz a rendszerbe. Amikor vidékre utazol, feltölthetsz egy rövid hirdetést az indulás és érkezés helyszínéről, az időpontról és a szabad helyek számáról. Így ha valaki csatlakozik hozzád a telekocsi-rendszeren keresztül, akkor máris spóroltál pár száz forintot a benzinköltségen, amit az utasodtól kapsz meg, amikor célba értek.

Frissítés: bár az Uber megszűnt, már megvan az utódja, mégpedig Taxify néven.

Spórolás éves szinten: attól függ, mennyit utazol, de akár több tízezer Ft is lehet.

A kalkuláció az Uber, a taxitársaságok, és több telekocsi-rendszer 2016. februárjában aktuális árai alapján készült.

 

32. Utazik a család? Ismerjétek meg a youth hosteleket

Egy remek lehetőséget mutatunk most (ha még esetleg nem ismerted). Több neve is van: youth hostel, vagy csak simán hostel, magyarul pedig diákszálló, vagy ifjúsági szállás. Miben különbözik a hotelektől? Itt az épületen belül a megszokottnál több ágyas szobák találhatóak (4, 6, 8, 10), a konyha, a fürdőszoba és a wc pedig közös (de sok helyen az utóbbi kettőből több is van egy hostelen belül).
Az elhelyezés gyakran emeletes ágyakon történik - ha gyerekekkel utaztok, ők egészen biztosan értékelni fogják és azonnal lefoglalják maguknak a felső ágyakat.
A hostel otthonos berendezésének köszönhetően mindig meleg, barátságos hangulatú. A személytelen szállodai szobákkal ellentétben itt nem vendégnek érzed magad, hanem olyan, mintha otthon lennél.

Ha még nem győztünk meg, a legnagyobb előnyével valószínű, hogy meg fogunk: ez pedig az ára. Vegyünk egy példát… az egyik hétvégén elutaztok 4-en Pécsre (anya, apa, egy 7 és egy 10 éves gyerek), 2 éjszakát töltötök a hotelben. Ha egy teljesen átlagos pécsi szállodát választotok, ez 60.380 Ft-otokba fog kerülni (ha olyan hotelben vendégeskedtek, ahol wellness-részleg is van, ott az ár már 84.000 Ft-ra emelkedik). Mennyibe kerül mindez az egész család számára egy hostelben? Kapaszkodj: 16.000 Ft-ba. Így spórolhatsz meg 44.380 Ft-ot azzal, ha beírsz még egy plusz "S" betűt a keresőbe, amikor szállás után kutatsz.

Hasonló árkategóriás szállásokat találhatsz az Airbnb weboldalán, sőt, itt akár te magad is házigazdává válhatsz, és kereshetsz egy kis plusz pénzt azzal, hogy meghirdeted a lakásod/nyaralód, és fogadsz néhány vendéget az általad megjelölt időszakban.

Spórolás éves szinten (két utazással számolva): 88.760 Ft

Oszd meg másokkal is, ha hasznosnak találtad! 
Van saját, bevált spórolási tipped? Meséld el nekünk és a többi olvasónak, a cikk alatt!

Képek: www.flickr.com, www.pexels.com, www.pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja