SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Iskolakezdési támogatás

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-09-07
Mivel adható juttatásról beszélünk, ezért legtöbbször a munkáltató pénztárcája dönti el, hogy milyen mértékben tudja kimeríteni az adótörvények által kedvező adózással minden jogosult szülőnek, minden gyermek után juttatható maximális 31.500,- Ft-ot.
Iskolakezdési támogatás

A munkáltató az iskolakezdési támogatás biztosításával a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. 2015-ben már csak utalvány formájában adható. A támogatás felhasználható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül. Ez azt jelenti, hogy a július elején már megkezdhették a szülők a törvényben meghatározott ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek beszerzését az iskolakezdési támogatás terhére. A támogatás mindkét szülőnek gyermekenként évente egy alkalommal legfeljebb 31.500,- Ft értékben, a minimálbér 30%-ig adható, az összességében kedvező mértékű adóteher megfizetése mellett. A juttatás 35,7%-al kedvezményesen adózik. Az e fölötti összegben nyújtott juttatás 51,17%-kal adózik.

Kik jogosultak iskolakezdési támogatás igénybevételére?

Az iskolakezdési támogatás igénybevétele előtt az alkalmazottaknak nyilatkozniuk kell, hogy jogosultak erre a juttatási formára. A kedvezményes adókulcs érvényesítéséhez több feltételnek kell együtt teljesülnie, e feltételeknek való megfelelésről a munkavállaló
nyilatkozatának kell bizonyosságot adnia.

  • Első feltételként a gyermeknek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kell tanévet kezdenie adott év szeptemberében. Ezután vizsgálnunk kell a szülők jogosultságát is.
     
  • Ami a szülői jogosultságot illeti, az iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe.
     
  • Ha a gyermek után már nem folyósítható családi pótlék (pl. kora miatt), ha a szülők nem élnek házasságban vagy egy háztartásban, akkor egyik vagy másik félnél nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás.
     
  • A családi pótlékra jogosult szülővel élő házastárs viszont akkor is igénybe veheti az adótörvények kedvezményét, ha nem ő a vér szerinti szülő.

A nyilatkozattal a dolgozó átvállalja a felelősséget, arra vonatkozólag például, hogy a gyermeke közoktatásban (általános, vagy középiskolai oktatásban) tanul, vagy hogy ő, mint szülő jogosult a családi pótlékra. Érdemes odafigyelni a családi pótlék korhatárára is, mivel előfordulhat, hogy valaki középiskolás, de a szülők már nem jogosultak a családi pótlékra. Sokan nem tudják, hogy a juttatás akár külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, azaz az összes Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, azzal a megkötéssel, hogy a már említett egyéb feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni.

Milyen formában nyújtható az iskolakezdési támogatás?

Iskolakezdési támogatást - a munkavállalónál a jogosultsági feltételek fennállása esetén 2015-től már csak utalvány formájában adhat.

Az utalvány országszerte több mint 17.000 üzletben használható fel a hiper- és szupermarketektől kezdve a könyvesboltokon és a papír-írószer üzleteken át a ruházati és sportboltokig. Ezen felül a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n (KELLO) keresztül rendelt tankönyvek ellenértékét Sodexo ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvánnyal is kifizethetik a szülők a kijelölt postahivatalokban és KELLO pontokon.

Utalvány juttatása esetén a dolgozónak a munkáltató nevére kiállított számlát nem kell bemutatnia. Az adómentességet ugyanis az utalvány beszerzéséről szóló számla igazolja.

Felmerülő kérdések egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során

2011-től már nem kell iskolalátogatási igazolás az iskolakezdési támogatás kiadásához, elegendő a munkavállaló nyilatkozata a jogosultságról. Ha a munkavállaló valótlanul nyilatkozik, az adóhatóság előtt is viselnie kell a következményeket, bár a lebukás esélye
mérsékelt. Amennyiben a magánszemély valótlan nyilatkozatára fény derül, úgy a kedvező adózással adott iskolakezdési támogatást valószínűleg bér jellegű kifizetésnek minősíti az adóhatóság és ez alapján állapítja meg az adóhiányt. Ez egy 23.400,- Ft értékű béren kívüli juttatás esetén kb. 14.000,- Ft. Mivel az adóhatóság kiemelt esetként (szándékosan kitöltött valótlan nyilatkozat) kezeli a hibát, ezért 75 %-os bírságra lehet számítani, ami a példánk esetén mintegy 10.500,- Ft. Erre jöhet még a késedelmi kamat attól függően, hogy mikor lát napvilágot a probléma.

Kovács Andrea
2011. augusztus 31.

Tanévkezdést segítő egyes pénzbeli és természetbeni ellátások

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja