SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!

Németh Noémi [cikkei] - 2016-07-15
Olyan parkokat, ösvényeket mutatunk most be, amiket a kicsik egészen biztosan imádni fognak: itt ugyanis nemhogy szabad, de egyenesen kötelező mezítláb járni. Azon túl, hogy jó szórakozás, nagyon kedvezően hat az egészségünkre - azt is elmondjuk, hogy miért.
Le a cipőkkel és irány egy mezítlábas park!
16 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!

A cikk 2016-ban frissült utoljára. Indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni az aktualitásokról, illetve arról, hogy szükséges-e előzetes bejelentkezés a látogatáshoz.

A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés - többek között - a nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen vagy homokban járni: ezáltal fejlődik a talpi érzékelés, felpezsdül a vérkeringés, s az ösvényeken elhelyezett akadálypályákon az egyensúlyozást is gyakorolhatjuk.

Olvasd el szakértőnk írását: Miért kellene minél többet cipő nélkül sétálnunk a nyáron? - A mezítlábas lét kevésbé ismert hatásai

Az eltérő anyagokon sétálva természetes, változatos talpmasszázsban részesülünk - minden felület más-más talpi reflexpontot stimulál. Egy ilyen mezítlábas túra erősíti az érfalakat, felfrissít, s jótékony hatást fejt ki az anyagcsere folyamatokra is. Mezítláb járni már önmagában is egészséges, hisz ily módon csökkenthető a lúdtalp kialakulásának kockázata, sőt, a rendszeres mezítlábas járástól javulhatnak a krónikus betegségek és akár a hátfájás is megszűnhet. Egy-egy ilyen túra jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is.

A parkok csodaszép, erdős környezetben helyezkednek el, így a kellemes kikapcsolódást madárcsicsergés kíséri, a természetes talpmasszázs után pedig hűsítő patakba gázolhatunk, leülhetünk olvasni, gyógynövényeket tanulmányozhatunk, erdei akadálypályán és labirintusban bolyonghatunk, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a természetet - minden Kneipp-park és ösvény más-más lehetőségeket kínál a látogatók számára.

Kell ennél több? Rajta, keressétek fel valamelyik mezítlábas parkot, szerencsére egyre több nyílik Magyarországon is. Ezeket mutatjuk most be: 


1. Békásmegyer-Ófalu - Mezítlábas park

Hol? Békásmegyer-Ófalu, Árok utcai játszótér mellett
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható.
Elérhetőség: Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park

A játszótér melletti ösvényen 23 féle felülettel találkozhat a kicsik talp, rendszeres használatukkal pedig csökkenthető a lúdtalp kialakulása. A régi játszótér teljesen fel lett újítva, a balesetveszélyes eszközöket modern, biztonságos játékszerekre cserélték, a környezetet pedig rendezték, parkosították, s kialakították a taposóösvényt. Amíg a kicsik a játszótéren szórakoznak, a felnőttek megtekinthetik az itt található, szépséges közösségi mintakertet.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
23 féle felület, többek között folyami kavics, nagyobb kövek, fadarálék, fadeszka, homok, stb.

Programlehetőségek és látnivalók:

  • Játszótér
  • Közösségi mintakert

Itt találod a Békásmegyer-Ófalui Mezítlábas parkot:


2. Bükfürdői Kneipp Park

Hol? 9740 Bük, Termál krt. 39. A pálya, a meditációs pont és jógapark, valamint a Gyógy- és fűszernövénykert Bükfürdőn a Hunguest Hotel Répce Gold és a Danubius Health Spa Resort Bük szállodák mögötti Lajos parkban található.
Mikor? Nyitva tartás 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Bükfürdői Kneipp Park

A Bükfürdői Kneipp Parkban testi és lelki felüdülés várja a látogatókat. Lábainkat 510 méter hosszú száraztaposón át dolgoztathatjuk, a természetes talpmasszázsról a változatos anyagból készült kövek, eltérő tulajdonságú burkolatok gondoskodnak. A természetes "talpmasszázs" felpezsdíti a talp vérkeringését.
A szülők ellazulhatnak a jógaparkban, míg a kicsik az izgalmas bokorlabirintusban bújócskáznak. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk, a madárdalos környezetben, árnyas fák tövében pedig nagyszerűen kikapcsolódhatunk, lazíthatunk egy picit a hétköznapi, állandó rohanás után.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: 
Fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat.

A mezítlábas park melletti egyéb látnivalók, programlehetőségek:

  • Meditáció pont és jógapark
  • Gyógy- és fűszernövénykert
  • Bokorlabirintus

Itt találod Bükfürdőt:


3. Ceglédi Mezítlábas park

Hol? Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlő elején
Elérhetőség: Ceglédi Mezítlábas park

A nyári hőségben, a hatalmas fák árnyékában kellemes sétát tehetünk mezítláb, talpunkat pedig a meleg bazalt kövek, a hűsítő pázsit, a süppedő tőzeg és a különféle (nem szúrós!) kavicsok kényeztetik. Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlőnél található az erdei tornapálya és a mezítlábas park. A ceglédi mezítlábas parkban létszámtól függően 300/500 Ft-os belépőjegyet kell váltani és előzetes bejelentkezés szükséges.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Homok, föld, bazaltkő, apró szikla, osztályozott kavicsfélék, gyep, tőzeg,
folyami homok, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, murva, bazaltzúzalék, rönkjárda, agyag, beton.

További érdekes programlehetőségek a Ceglédi Mezítlábas parkban:

  • Levendulaliget
  • Táborozás
  • Tanösvény
  • Családi nap
  • Táborozási lehetőség

Itt találod Ceglédet:


 

4. Csopaki Szabadidő Park - Mezítlábas ösvény

Hol? A csopaki strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén találjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt és köztéri fitnesz parkot.
Mikor? Nyitva 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Csopaki Szabadidő Park

A csopaki Ifjúsági sétányt 2015-ben adták át - a rendezett, parkosított területen eltérő anyagú felületeken sétálhatunk. A kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. 
A látogatók néhány fa akadályon, egyensúlyozó gerendákon, farönkökön tehetik próbára ügyességüket és egyensúlyérzéküket, ha pedig elfáradnánk, kényelmes padokon, árnyékban pihenhetünk, vagy akár a víz partján figyelhetjük a Balaton élővilágát.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kavicsok, kövek, zúzottköves felületek, fenyőkéreg, farönk, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok.

További programlehetőségek a közelben:

  • Köztéri fitnesz park
  • Strandolás a Balatonon
  • Kerékpárút

Itt találod Csopakot:


5. Hegyháti Kneipp Térség - Kneipp túrautak

Hol? 13 településen, a kistérség központja: Vasvár.
Mikor? Egész évben, bármikor látogatható.
Elérhetőség: Hegyháti Kneipp Térség

A túraútvonalak 13 település összefogásával jöttek létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak. Az útvonalakon különféle érdekes, ún. Kneipp műtárgyakat helyeztek el, többek között: könyöklőt, gyógynövénykertet, lábáztatót, taposót, napórát, táplálkozási piramist, labirintust, gémeskutat, meditációs széket, inhalátor házat. Oszkó településen még vizes játszótér is várja a kicsiket!
A túra utak mellett egyéb érdekes, kulturális látnivalókban is gazdag a térség (faluházak, pálinkaház, templomok, présházak, botanikus kert, kastély, tó kempingezési, horgászási és vízi sportolási lehetőséggel, stb.) - így igazán tartalmas időtöltéssé válhat a kirándulás.

Itt találod Vasvárt:


6. Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Hol? 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Elérhetőség: Alsómocsoládi Turisztikai Központ 

Aki Alsómocsoládra látogat, igazi gyerekparadicsomra lelhet. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más, izgalmas kaland várja a kicsiket, a középpontban pedig a természet és a falusi élet áll. 

Programlehetőségek, látnivalók:

  • Tanösvények
  • Erdei tornapálya, ügyességi élményösvény
  • Íjászat
  • Agyagozás
  • QR kódos lábnyomok felkutatása, s az információk leolvasása telefon segítségével
  • Drótfonatos kerítésből készült labirintus
  • Éjszakai csillagtúra
  • Kemencézés
  • Gyertyaöntés
  • Kincskeresés
  • Kenuzási, csónakozási lehetőség
  • Kerékpárútvonal

Itt találod Alsómocsoládot:


7. Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Hol? Dombóvár, a várost átszelő Konda-patak völgyében
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható

A Kneipp-ösvény a dombóvári Fogaldalmi ligetben található, romantikus környezetben, egy kis tó mellett. "A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk." - a romantikus helyszín a szerelmespárok kedvenc találkozóhelye a környéken. 
A Kneipp-ösvény 125 m hosszan fut, a különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, segít a lúdtalp, valamint a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében - és nem utolsó sorban nagy élmény. Jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is. Az ösvény elején egy "merülő kádat" is használhatunk, amelynek hideg vizébe bele kell mártani az alkarunkat, így serkenthetjük a vérkeringésünket.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

  • Sportpálya
  • Játszótér
  • DÖPTE bázis - interaktív, játékos természetvédelmi kiállítás
  • Landart-híd
  • Róka – völgy - vadregényes túraútvonal
  • Szenes-út

Itt találod Dombóvárat:


8. Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

Hol? Remeteszőlős, Hold u.
Mikor? Nyitva egész évben

2016. Június 4-én avatták fel a Bodzaliget Pihenőpark új, 12 állomásból álló tanösvényét, a közelben felújított játszótérrel együtt. A mezítlábas ösvény számos, különféle anyag segítségével pezsdíti fel a talp vérkeringését, emellett mozgásfejlesztő gyakorlatokat is végezhetünk a séta közben, a közeli fűszerkertből áradó illat pedig a szaglásunkat teszi próbára. Amíg a kicsik játszanak, a szülők a könyvmegállóban választhatnak maguknak érdekes könyvet az itt elhelyezett polcokról, melyeket a helyszínen ingyenesen olvashatnak. Ami a városi gyermekek számára külön érdekesség lehet, hogy madarakat is etethetnek, a Bodzaliget Pihenőparkban elhelyezett közösségi madáretetőknél. 

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

  • Felújított játszótér
  • Pihenőpark
  • Könyvmegálló
  • Fűszerkert
  • Remete-barlang

Itt találod Remeteszőlőst:

 

9. Százhalombattai mezítlábas ösvény

Hol?  2440 Százhalombatta, a Régészeti park keleti szélén,  István király utca 4.

A 70 m hosszú mezítlábas ösvény a Régészeti Park területén található, az őskori életet bemutató szabadtéri kiállítás része, így csak a Részégeti Parkba váltott belépőjeggyel lehet kipróbálni. A vérpezsdítő "talpmasszázs" mellett érdemes körülnézni a Régészeti Parkban is, ahol 2700 éves halomsírokat láthatunk, és bepillanthatunk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kerek kavicsok, fenyőtoboz, tégla, friss fű, nádkötegek.

További programlehetőségek a közelben (jegyvásárlás szükséges):

  • "Matrica" Múzeum
  • Régészeti Park

Itt találod Százhalombattát:


10. Szent Miklós Gyógyfüves Ház - Kneipp kert

Hol? Vas megye, Ölbő, Dózsa György u. 72.
Mikor? Nyitva tartás: H-P    9:00 – 16:30, Szo: 9:00 - 14:00
Elérhetőség: Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

A Szent Miklós Gyógyfüves Házban minden az egészségről és a természetről szól - sétálhatunk a gyógynövénykertben, talpunkat a Kneipp kertben dolgoztathatjuk meg, majd bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket ehetünk, ha megéheznénk a kirándulás során. A hangulatos kertet vizesárok öleli körbe, melyre egy kis fahíd épült, ezen átsétálva pedig az akácos erdőbe juthatunk el. A gyógynövények világával, fontos tulajdonságaikkal és felhasználásukkal a kihelyezett ismertető táblákon keresztül ismerkedhetünk meg.

További programlehetőségek:

  • Gyógynövénytermesztés, feldolgozás, csomagolás megtekintése
  • Bio gyümölcsök aszalási technikájának megismerése

Itt találod Ölbőt:


11. Tabajdi mezítlábas park

Hol? Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett. 
Mikor? A park nincs elkerítve, így a nap 24 órájában ingyenesen látogatható.
Elérhetőség: Tabajdi mezítlábas park

A tabajdi mezítlábas parkban csodaszép kilátásban gyönyörködhetünk: egy kis dombról a Szabadsághegyet és a Vértes-hegységet láthatjuk a távolban, a közeli faluban pedig lovasokat, szekereket, bepillanthatunk egy nyugodt falu mindennapjaiba. A friss levegő garantált - ipari környezetnek nyoma sincs a környéken.
A kedvencünket sem kell otthon hagynunk, mivel a park kutyával is látogatható.

Mi vár rád - és a talpadra - Tabajdon?
21 féle járófelületen tesztelheted, fejlesztheted a talpi érzékelésedet: sétálhatsz bazalt köveken, süppedős tőzegben, napsütötte, meleg téglaburkolaton, de akár a patakba is belegázolhatsz, ha lehűtenéd egy kicsit a lábaidat. Sétálhatsz eltérő módon elrendezett hasábokon, így az egyensúlyozás képességét is bátran lehet gyakorolni, fejleszteni.
Megfigyelheted, hogy hogyan változik meg a testtartásod cipő nélkül - a bizonytalan lépések fél óra elteltével magabiztosabb, határozott léptekké válnak majd, ahogy egyre több izommunkát végzel majd az eltérő feladatok során. A testtartásra jótékony hatást fejt ki a mezítlábas túra!
A park 20-30 perc alatt bejárható, a séta végén a kialakított tűzrakó helyen készíthetünk különleges ebédet, eközben a kisebbek az itt található játszótéren szórakozhatnak. 
A sétány babakocsival nem járható! A játszótér viszont babakocsival is megközelíthető a parkoló felől.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között bazalt kövek, süppedős tőzeg, kukoricacsutka, fahasáb, folyami kavics, fenyőkéreg, homok, dolomit, napsütötte, meleg téglaburkolat, hűsítő víz a patakban.

További programlehetőségek:

  • Játszótér 

Itt találod Tabajdot:


12. Eplényi libegő mezítlábas parkja

Hol? Eplényi libegő, 8413 Eplény, Veszprémi út 66/A
Elérhetőség: Tel.: +36704257674
További információ: Eplényi libegő mezítlábas parkja

Eplényben a Libegőnél (télen sípálya) egy 90 méter hosszú mezítlábas parkban sétálhattok, mely ingyenesen használható. Az ösvény a libegő kiszállójától nem messze indul az erdőben a hegytetőn, és egészen az Ámos-hegyi kilátóig vezet.

Itt találod Eplényt:


Kép: Wikimedia

 

13. Nógrádi Együtt Veled TaPark

Hol? Nógrád, 2642

2019-ben a DDC Zöld Megoldás-pályázán a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület 1 millió Forint támogatást nyert. Nógrád Község Önkormányzata anyagi támogatást nyújtott és rendelkezésre bocsátotta a fent említett területet, ahol közösségi összefogással több mint 50 lakos valósította meg a mezítlábas park ötletét. 2021.07.23-án a park hivatalosan is átadásra került.


Fotó: Fekécs Szilvia

Maga a park 1700 négyzetméter, a területén kiülők, szerelemlakat tartó, padok, homokozó található. Megközelíthető vonattal, Nógrád vasútállomástól nagyjából 100 méter sétára található, de parkolási lehetőség is van a parknál. A mezítlábas park egy kerítéssel körbevett területen található, ami biztonságot nyújt, és ennek ellenére is bármikor látogatható.


Fotó: Fekécs Szilvia

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: különböző minőségű és nagyságú kövek, zúzott kő, akácfa felületek különböző formában, kukoricacsutka, meggymag (ez a kedvence mindenkinek), toboz, műfű, több féle kockakő (bazalt, andezit), bontott tégla, homok.


Fotó: Fekécs Szilvia

Programlehetőségek, látnivalók a közelben:

  • Nógrádi vár,
  • Tájház,
  • Csurgó-forrás,
  • Kéktúra útvonal,
  • Nógrádi tó,
  • Vadaspark

Itt találod Nógrádot:


Kép: Wikimedia


14. Balatonfenyvesi strand mezítlábas parkja

Hol? Balatonfenyves-Alsó vasútállomástól 1 percre, a strand irányában.

A mezítlábas park mellett egy kicsi szabadtéri kondiparkot is találunk, egy perces sétán belül pedig elérhető Balatonfenyves-Alsó szabadstrandja, büfék, éttermek, mosdó és sportpályák is.


Balatofenyves-Alsó strand
 

15. A Levendulafarm Kneipp ösvénye, 
Kemenessömjén

Hol? József Attila utca 16., Kemenessömjén 9517
Elérhetőség: (70) 379 4940
További információ: Levendulafarm Kemenessömjén

A kemenessömjéni Levendulafarm 2016-ban bővült egy kisebb Kneipp-ösvénnyel és egy levendulalabirintussal. A tulajdonosok 2011-ben kezdték a levendulák telepítését, jelenleg 6000 tő francia levendulával rendelkeznek.
A levendulás mellett elkészült egy "jin-jang" alakú Kneipp ösvény is, melynek közepén egy-egy fügefa található.
A mezítlábas taposó mellett helyet kapott egy 20 méter átmérőjű levendula-labirintus is.
Nyáron nyílt napokat tartanak, melyeken bárki részt vehet, aki pihenni, kikapcsolódni szeretne, vagy levendularajongó. Levendulás sütivel és levendulaszörppel várják az érkezőket (ez is ingyenes) - a dátumról, aktualitásokról az elérhetőségeken tájékozódhattok.

Anyagok, amikkel találkozhat a talpunk: vulkáni tufa, többféle méretű kavics, homok, nagyobb méretű kövek, illetve toboz.


Képek: Levendulafarm Kemenessömjén

Itt találod Kemenessömjént:


Kép: Wikimedia

 

16. Mezítlábaspark Lábatlanon

Hol? Lábatlan, a református templom alatt
Mikor? Az év bármely napján, bármikor szabadon látogatható

Az ösvény 30 méter hosszú és 1 méter széles, de tervbe van véve a bővítése - jelenleg 15 féle anyaggal találkozhat talpunk a parkban.
A Búzáshegyi sétautat két család kezdte el rendbe tenni 6-7 évvel ezelőtt, mivel nagyon szemetes és elhanyagolt volt. A kezdeményezéshez helyi civilek is csatlakoztak, a mezítlábas park is helyi önkéntes civilek összefogásának eredményével készült el.

Anyagok, melyekkel találkozik a talpunk: kisebb kavicsok, nagyobb kövek, kvarc homok, fenyőkéreg, fenyő toboz, műfű, kerti ágyásszegély lefektetve, térkő, fa szeletek kör alakban elhelyezve, műfűhöz hasonló anyagú masszírozó, homok.

Itt találod Lábatlant:

Kép: Wikimedia

 

Szülői összefogással akár óvodákban is létre lehet hozni saját mezítlábas parkot - ahogy bazitai ovi már meg is tette! :)

Mielőtt elindulnátok valamelyik parkba, feltétlenül tájékozódjatok az elérhetőségeken az aktualitásokról!

Ismersz más, hazai mezítlábas parkot? Küldj róla saját fotót a Facebookon, és bővítjük a listát!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja