SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 különleges, rejtőzködő tanösvény Budapesten, ahol hétvégén sincs tömeg

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-02-26
Ha a tavaszias időben szívesen kirándulnátok, de nem mennétek messzire, ha tovább szeretnétek látni a Normafa-Dobogókő-Visegrád tengelyen, ha mindezek mellett még a tömeget is szívesen elkerülnétek, akkor érdemes itt körülnéznetek! Hoztunk pár friss ötletet fővárosi sétákhoz, ahol eddig talán még nem ismert helyeket fedezhettek fel a családdal és azt is elfelejtitek, hogy a városban barangoltok.
5 különleges, rejtőzködő tanösvény Budapesten, ahol hétvégén sincs tömeg

Felsőrákosi-rétek tanösvény

A 2015-ben létesített tanösvény változatosságában különleges! A területet bejárhatjuk nádasokon, ligeterdőkön, lápréteken, de akár kaszálókon keresztül is. Az útvonalon 12 tábla mutatja be a hely legérdekesebb tájait. Családoknak ideális a közel 2 km-es körtúra, amely egész évben látogatható, még akár biciklivel is. Kivéve esős vagy havas időben, mert akkor még gyalogosan is alig lehet megközelíteni a táblákat. Megközelítése: a túra ideális kezdőpontja a Túzok utca és a Rákos-patak találkozásánál lévő híd kereszteződése, amely pár percre van a 67-es busz megállójától.


Fotó: Fauvirt fotója a wikipedian

Tamariska-domb tanösvény

Igazi gyöngyszem a XXI. kerületben, családi házas övezetben megbújó tanösvény. A domb a kerület legmagasabb pontja, ahonnan tiszta időben még a Gellért-hegyre is ráláthatunk. Gyerekekkel ideális helyszín, mert zegzugos, dombos részeit hamar felfedezik, a tetőn pedig egy nagyobb zöld terület található padokkal, esőbeállóval. A 11 tábla mentén bejárhatjuk a hol emelkedős, hol egyenesebb kiépített szakaszokat. A sok fenyő miatt, aki tobozokat szeretne gyűjteni májusban érdemes bejárnia a helyet, madárszakértők szerint még erdei fülesbagollyal is találkozhatunk a területen. Ha még bírjuk energiával, felkereshetjük a közeli Kis Duna-öböl tanösvényt, de gyerekekkel jó választás lehet a szintén közelben lévő Rákóczi Kert szabadidőpark, amely az egész családnak, kisebbeknek és nagyobbaknak is jó szórakozást nyújt. Megközelítés: a 148-as busszal az Orgonás vagy a Pinty utca megállójától, rövid sétával lehet megközelíteni a bejáratot.


Fotó: Bartók Tamás

Kis Dunai-öböl tanösvény

A XXI. kerületben található, viszonylag kicsi, 5 táblából álló tanösvény jóval több lehetőséget rejteget, mint azt elsőre gondolnánk. Meglepő, hogy egy kis oázist találunk a kertvárosi környezethez közel. A területen szabad füves részen és dimbes-dombos környezetben szaladgálhatnak a legkisebbek. Ha nagyobb sétára vágyunk, akkor elsétálhatunk kb. 3,5 km hosszan a Duna mellett: az útvonalon nagyobb zöld terület, a tavasztól nyitva tartó Kalózos játszótér, komp kikötő és rengeteg hattyú, vadkacsa szegélyezi az utunkat. Ha csak a táblákkal szegélyezett utat járjuk körbe, akkor érdemes útba ejteni a közeli Tamariska-domb tanösvényt is. Megközelítése: a 71-es autóbusszal a Hollandi csárda, a 151-es busszal a Határ út megállónál kell leszállni, mindkét megállótól rövid sétával érhető el a Hollandi úthoz közel lévő kezdőtábla.


Fotó: Bartók Tamás

 

Rupp-hegy tanösvény

A védett fajok gazdagsága miatt, igazi botanikai kuriózumnak számít, a viszonylag kis kiterjedésű Rupp-hegy. Közel 40 védett növényfajjal és még ennél is több védett ízeltlábúval és hüllővel találkozhatunk az erdős tanösvényen. Az igen ritka, fokozottan védett pannon gyík is megfordul a területen. A túra gyerekeknek és idősebbeknek is ideális, mert ugyan folyamatosan, de csekély mértékben emelkedik. Felérve a 257 m-es csúcson gyönyörű kilátásban lehet részünk, a Széchenyi-hegy vonulatai, de a Tétényi-fennsík is belátható a magaslatról, így a gyerekeknek is izgalmas lehet a hegy megmászása. Megközelítése: a tanösvény kezdő tábláját, az Ördög-oromi út és a védett terület határánál találjuk meg, amelyet a 8-as és a 8A busz, Irhás-árok megállójától rövid sétával érhetünk el.


Pear Blossom fotója a wikipedian
 

Soroksári Botanikus Kert tanösvény

Igazi titkos kertre bukkanhatunk a főváros déli szélén, amiről talán sokan nem is tudnak. A hangulatában is varázslatos tanösvényen kicsit vadregényes, mégis rendezett környezetben sétálhatunk, olyan mintha nem is egy botanikus kertben lennénk, mert még az útvonalak is néhol elmosódnak. A hely a jelenlegi Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának oktató részlege, majdnem 60 éve. A hatalmas 12 hektáros környezetben 20 állomáson, földrészek szerint elkülönülve ismerkedhetünk meg a növényvilággal. A kert járvány idején is, főleg hétköznap van nyitva, de ha valamiért otthon ragadunk a gyerekekkel, érdemes felfedezni a területet. Márciusban módosul a nyitvatartási rend, érdemes figyelni, mert lehet, hogy visszaállnak a szombati látogathatóságra is. Megközelítése: a 166-os autóbusszal a Kertészeti Egyetem megállónál kell leszállni, ahonnan kisebb sétával érhető el a főbejárat.


A Soroksári Botanikus Kert saját fotója
 

Indexkép: Josh Willink-től a Pexels-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja