SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kell-e a bikinifelső? Miben strandoljon egy óvodás kislány?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-18
Egyrészes fürdőruha? Vagy kétrészes? Minek az a felső, ha nincs mit eltakarnia? Nem lenne szabadabb érzés, ha meztelenül szaladgálhatna a strandon? Neveltetésünktől, egészségügyi megfontolásoktól és a korszellemtől is függ, mennyire tartjuk jó ötletnek a gyermekek - különösen a kislányok - testének eltakarását a strandon.
Kell-e a bikinifelső? Miben strandoljon egy óvodás kislány?


A gyerekek és a meztelenség

A gyerekeket nagyon sokáig nem tartották szexuális lényeknek, ezért néhány évtizeddel ezelőttig sokkal elfogadottabb volt, hogy ruhátlanul fürödjenek, mint manapság. Nem volt fürdőruha Bornemissza Gergőn és Vicuskán, amikor a patakban pancsoltak, és 1929-ben Thomas Mann sem látott abban semmi kivetnivalót, hogy egy nyolcéves kislány meztelenül szaladjon végig a strandon (nem így az olaszok, akik ezen rettentően felháborodtak – olvashatjuk a Mario és a varázslóban). A szigorú viktoriánus korban, amikor egy nőnek a bokája sem látszódhatott ki, a szárnyaikat bontogató fényképészek olyan képeket készítettek meztelen kislányokról, amelyek ma már bőven beleesnének a gyermekpornográfia kategóriájába – ma már Lewis Caroll sem biztos, hogy megúszná a börtönt azokért a felvételekért, amelyeket Alice Lidellről, az Alice Csodaországban főhőse mintájául szolgáló kislányról készített, legjobb tudomásunk szerint a szülei beleegyezésével.

Ma már, hogy egyre több szó esik a gyermek méltóságáról, a szexuális ragadozókról és a különböző fertőzésekről, a szülők többségének természetes, hogy semmilyen életkorú gyermekét nem teszi közszemlére meztelenül. Így is vannak még, akik az egy-kétéves gyermeküket engedik pucéran szaladgálni, de legkésőbb 3 éves kortól azért már minden gyerekre kerül fürdőruha. A kérdés, hogy milyen?


Egyrészes, kétrészes, vagy egyszerű fürdőbugyi?

A kilencvenes évekig a serdületlen kislányokra ritkán adtak többet egy szál fürdőbugyinál. Kényelmesebb, szebben barnul (ne feledjük, akkor még gyerekcipőben járt az UV-védelem), és különben se hordjon felnőtteknek való holmit. Nagy volt az öröm, amikor egy kislány megkaphatta az első kétrészes fürdőruháját: úgy érezte, elindult a nagylánnyá válás útján.
Ma már azonban legfeljebb csecsemőméretben kapni önálló fürdőbugyit kislányoknak. Ha egy szülő ragaszkodik ehhez, általában megveszi a kétrészest, és a felsőt egyszerűen nem adja rá a gyerekre. A többség számára azonban ez nem is kérdés: a kislányt el kell takarni. De vajon miért?


Érvek és ellenérvek

Mindhárom kialakításnak vannak lelkes támogatói és ellenzői, gyakran ugyanazokat érveket használva a saját választásuk mellett:

  • Nemnek megfelelő öltözködés: Az egy- és kétrészes fürdőruha hívei úgy tartják, jó, ha minél előbb elkezdjük a nemének megfelelően öltöztetni a gyereket. A legtöbb kislánynak ez ellen amúgy sincs kifogása, imádják a rózsaszín-fodros-hercegnős darabokat, így ha egy fazonról úgy gondolják, lányos, örömmel fogják viselni. Más szülők viszont pont ezért ragaszkodnak a bugyihoz: nem szívesen erősítik a nemi sztereotípiákat, amíg nem muszáj.
  • Kényelmi szempontok: A kétrészes fürdőruha gyakran kényelmetlen, játék közben elcsúszik, az egyrészes pedig vizesen hozzátapad a hashoz, ami szintén kellemetlen lehet.
  • Védelem a nap ellen: Sokan hozzák fel érvként az egyrészes fürdőruha mellett, hogy így kevesebb káros sugárzás éri a gyermeket. Ez valóban szempont lehet, ekkor azonban érdemesebb könyékig és térdig érő úszódresszt vásárolni, amit fiúk és lányok egyaránt viselhetnek.
  • Védelem a pedofiloktól: a leginkább vitát szító szempont. Sokak szerint a kislány testét pont a szexuális ragadozók miatt nem szabad közszemlére tenni, más viszont épp ellenkezőleg gondolja: egy felnőttes ruharadarabbal csak szexualizáljuk a gyermeket, és felhívjuk rá a potenciális bántalmazók figyelmét.


Te mit gondolsz? Miben strandoljon egy serdületlen kislány?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: courtneyleahbliss / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja