Hőségben is közlekedünk!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és Baleset-megelőzési Bizottsága - 2012-07-02
A hőség növeli a balesetek számát, mivel csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő, a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség fokozódik és megnő a stressz kockázata is.
Hőségben is közlekedünk!

Fogadjon meg néhány jó tanácsot, hogy ne történjen baleset:
 

  • Ha az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjon egy kicsit az indulással. Nyisson ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson!
  • Lehetőleg árnyékban parkoljon! Számoljon az idő múlásával, a nap mozgásával az árnyékos hely is változik.
  • Használjon fényvisszaverő árnyékolókat, amelyeket az ablakba helyezve valamelyest csökkenthető a túlmelegedés. Van lehetőség autófólia alkalmazására is (ezt 5/1990.(IV.12) KöHÉM rendelet 23. § (3) szabályozza), ez jól árnyékol, illetve már Uv-szűrő tulajdonsággal is bír.
  • A nyitott ablakkal való vezetés a legkedveltebb módszere a hő kiegyenlítésnek, amelynek alkalmazása hosszú időn keresztül nem ajánlott (a vele járó zajterhelés fokozza a stresszt, illetve a huzat egyéb egészségügyi problémákat okozhat). Amennyiben van, használjon klímát. Ügyeljen arra, hogy a külső és belső hőmérséklet között ne legyen nagy különbség, hiszen azt nehezen viseli el az emberi szervezet. Ne irányítsa magára közvetlenül a hideg levegőt, mert ez szintén egészség károsodással járhat.
  • Rekkenő hőségben ne töltse tele a tankot, mivel magas hőmérsékleten az üzemanyag térfogata megnő, ezért szivároghat, és fennáll a veszélye annak, hogy akár be is gyulladhat.
  • Gondoskodjon a megfelelő folyadék pótlásáról, mert ennek hiánya könnyen rosszullétet okozhat.
  • Útközben - mivel a meleg megterheli a szervezetet - tartson pihenőt. Frissüljön fel egy pohár (alkoholmentes, legjobb ilyenkor a víz) itallal, illetve egy pár nyújtó-, vagy hajlító gyakorlat is segíthet javítani a közérzetet.

Nagyon fontos! A kisgyerekeket és az állatokat az autóban vagy gépjárműben soha ne hagyja bezárva (árnyékban sem), mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet!

Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy legyenek türelmesek és körültekintőek. Figyeljenek egymásra, balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Baleset-megelőzési Bizottság

 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.