SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így hozd ki a legtöbbet a karácsonyi fotózásodból

- 2018-11-06
Amikor igazán személyes ajándékot keresünk karácsonyra, a fényképek és az azokkal díszített legkülönbözőbb tárgyak mindig az első ötletek között vannak. Ez nem véletlen, hiszen segítenek megőrizni és felidézni az emlékeket és méltó díszei az otthonoknak. Ebben a cikkben Ihász Ingrid, a DreamWorld Photography fotósa osztja meg veletek a tippjeit, hogy a karácsonyi képeitek a lehető legjobbak legyenek.
Így hozd ki a legtöbbet a karácsonyi fotózásodból

De milyen is a tökéletes kép? Személyes ízléstől függően ez mást és mást jelenthet. Valaki az érzelmekkel teli, elkapott pillanatokat részesíti előnyben, míg más számára inkább az a fontos, hogy mindenki nézzen a kamerába és mosolyogjon. Valaki a lehető legtermészetesebb közeget keresi, legyen az szabadtér vagy a saját otthona, míg más inkább egy ünnepi díszbe öltöztetett stúdiót. Számomra a tökéletes kép egy történetet mesél el, a ti történeteteket, ami mindig egyedi és csak rátok jellemző. Bármilyen irányt részesítesz is előnyben, van néhány dolog, amire érdemes figyelni, hogy olyan képek szülessenek, amilyeneket megálmodtatok.


1.   A fotós stílusa

Első körben érdemes átnézni a fotós portfolióját, és csak akkor jelentkezni be hozzá, ha tetszik az a stílus, amit képvisel. Ha gyűjtöttél is inspirációs képeket, érdemes megnézni, hogy hasonló-e azokhoz, amiket ő szokott készíteni, pl. hangulatban, színvilágban, pózokban. Ha nem láttál még csak hasonló példákat sem nála, akkor valószínűleg nem őt keresed. A nagy műgonddal összerakott pózok helyett én sokkal inkább „feladatokat” szeretek adni, hogy olyan helyzeteket teremtsek a fotózáson, ahol a természetes pillanatokat minél tökéletesebb formában tudom megörökíteni. Ettől függetlenül készülnek azért klasszikus képek is, amiket a nagyszülők szeretnek, azaz mindenki a kamerába néz.


2.   A fotózás időtartama

Ha szerettek fényképezkedni és a fotós is vérprofi, akkor akár fél óra alatt is remek képek készülhetnek. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legalább 1-1,5 órás időtartam ideális egy családi fotózásra, ebben az időben már általában mindenki feloldódik és még az apukák is túl tudják élni. Sőt ebbe már bele szokott férni az is, hogy a gyerekek szabadon is játsszanak egy kicsit, amiről igazán természetes és emlékezetes képek szoktak készülni. Szerintem a jó fotózás egy családi program, amit senki sem úgy él meg, hogy görcsölni és viselkedni kell, hanem csak jól érzi magát a család együtt és közben képek készülnek.


3.   A kapott képek száma és minősége 

A fotózások során akár több száz kép is készül, ezek azonban általában nyersek, azaz annyi korrekciót sem tartalmaznak, mint egy mobiltelefonnal készített kép (a profi fotósok nyers képekkel dolgoznak, mert azokból hozható ki a legjobb eredmény utómunkával). A fotós munkájának és saját stílusának része, hogy mit alkot ezekből. Ezért van az, hogy a legtöbb fotós ezeket nem adja át, és legfeljebb válogatáshoz mutatja meg. Sokszor nehéz választani a sok jó kép közül, de ha reálisan belegondolunk, akkor limitált azoknak a képeknek a száma, amiket szeretnénk megosztani, albumba vagy a falra tenni. Ezt az idén végzett kutatásom is megerősítette, ahol az anyukák túlnyomó többsége 15 képet szeretett volna kapni egy profi fotózásról. Azt vallom, hogy sokkal jobb 15 változatos, szépen kidolgozott kép, mint 50 vagy 100, ahol már csak a mennyiség miatt sincs lehetőség ekkora változatosságra és precíz kidolgozásra (vagy rengeteget kell rájuk várni). Én mindig a minőségre szavazok a mennyiség helyett.


4.   A megfelelő ruha

A megfelelő ruhák kiválasztása rengeteg fejtörést szokott okozni. Ha olyan ruhát viseltek, amiben kényelmesen érzitek magatokat, az a képeken is látszódni fog. Ez a karácsonyi képekre is igaz, még akkor is, ha a szokásosnál esetleg elegánsabb ruhákról van szó. Az egyszínű ruhák remekül mutatnak a képeken, de a nagyobb minták vagy csíkok is nagyon jól néznek ki. A logózott, figurás, feliratos holmikat érdemes elkerülni, mert ezek nagyon elvonják a figyelmet a főszereplőkről, rólatok. A ruhák színének megválasztásakor érdemes figyelembe venni a környezet (otthonotok vagy stúdió) színeit, amihez a Pinteresten rengeteg inspirációt találhattok. A stylistok általában legfeljebb 3 szín használatát javasolják. A fehér, a fekete és a szürke nem számítanak színeknek, így bátran kombinálhatók színekkel. A fekete és fehér színű ruhák (önmagukban) általában túl elegánsak. A családi fotózásra válasszatok összeillő, de nem teljesen azonos ruhákat. Lehetőleg ne viseljetek egymással ellentétes színeket vagy mintákat, és kerüljétek a teljesen azonos színű ruhákat is, mert unalmasnak hathatnak (ez alól persze kivételt jelentenek az igényes, „összeöltözős” családi szettek!). A cipők inkább zárt orrúak legyenek. Én egyébként egy tájékoztató füzettel, Pinterest galériával és igény esetén külön egyeztetéssel szoktam segíteni a megfelelő ruha kiválasztását.


5.   A legjobb kiegészítők

Azt vallom, hogy minden kiegészítőnek hozzá kell adnia valamit a történethez. Éppen ezért az előre berendezett díszletek helyett olyan kiegészítőket, tárgyakat szoktam kérni, amik az adott családra jellemzőek, amikkel ők szoktak időt tölteni, játszani. Egy előre berendezett, kellékekkel felszerelt stúdióban persze más a helyzet, de ez az irány tőlem távol áll, mert véleményem szerint egységesíti a családokat és nem azt mutatja meg, hogy ők milyenek valójában. Jellemzően nem a képen szerepelnek, de a gyerekek számára érdemes italt, rágcsálnivalót és kedvenc játékokat hozni, amik nyugtatólag hathatnak. A kedvenc játékok persze sok esetben a képeken is visszaköszönnek.


6.   A jó smink és frizura

Az, hogy magabiztosnak érezzétek magatokat, nagyon fontos a fotózás szempontjából is. Az anyukák esetében a smink és frizura ennek elérésében segít, különösen ha közeli portrék is fognak készülni. Mindez ad egy kis önbizalom löketet, ami nagyon látszik majd a képeken! Azt javaslom, hogy a sminkedet és frizurádat profikkal készíttesd el. A smink másképpen néz ki a fotókon, mint a való életben és a profi sminkesek gondoskodni tudnak róla, hogy a sminked a fényképezőgép előtt is tökéletes legyen. Ez akkor is igaz, ha nem egy erősebb ünnepi sminkről van szó, hanem egy természetes hatású „no-makeup makeupról”. Ami a sminket illeti, a bőröd színével megegyező, púderrel mattított alapozót javaslok és azt, hogy lehetőleg mellőzd a nagyon fényes és csillámos szemfestékeket és pirosítókat, illetve a szem vízvonalának sötétre festését. Ha közeli portrét is szeretnétek, akkor érdemes a körmökre is figyelmet fordítani.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a legfontosabb, hogy a számunkra legjobb fotóst válasszuk, aki stílusában és munkamódszerében is közel áll az elképzelésünkhöz, illetve hogy a megfelelő ruhákkal, kiegészítőkkel, sminkkel és frizurával készüljünk.

Ihász Ingrid, DreamWorld Photography

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja