Színes húsvéti ötletek - a legjobb tojásfestő technikák és dekorációk

Németh Noémi - 2019-04-10
A Húsvét nem az igazi tojásfestés nélkül. Összeszedtük a létező legötletesebb technikákat, amik közül biztos, hogy te is találsz legalább egy olyat, amit szívesen elkészítenél. Ha eddig nem is voltál oda a tojásfestésért és húsvéti dekorálásért, ezeket a képeket látva biztos, hogy megjön a kedved! :)
Színes húsvéti ötletek - a legjobb tojásfestő technikák és dekorációk

A festékkel, alkoholos filccel, ragasztóval vagy más anyaggal kidekorált tojásokat később ne fogyasszátok el!

Tojásfestés kezdőknek és lustáknak :)

  • A megfőtt tojásokat nem muszáj befesteni, alkoholos filctoll segítségével egyszerűen is díszítheted őket. Festhetsz rájuk arcokat, ötletes megoldás és igazán nem igényel sok időt, vagy kézügyességet. 
  • Egy nevet ráírva személyre szóló tojásokat készíthetsz. A figyelmességet biztosan értékelni fogják a locsolók.
  • A dekorációt egyszerűen megoldhatod az aluljárókban is fillérekért kapható húsvéti csibékkel. Kedves hangulatot teremtenek a lakásban, a kicsik pedig imádják. Helyezd el őket a lakás különböző pontjain, ahol a gyerekeknek meg kell keresni őket - tetszeni fog nekik a feladat!
  • Nyuszis, csibés szalvéták beszerzésével egyszerűen húsvéti hangulatot varázsolhatsz az ünnepi asztalhoz is. 
  • Néhány ágból és színes tollakból különleges díszek készülhetnek, de ha a hagyományos húsvéti díszítést részesíted előnyben, akkor a kifújt, kidíszített tojásokat függeszd fel az ágakra. 


Kép: jill111 / Pixabay

Legyen a tojásfestés családi program, vond be a gyerekeket is! Nézd meg a legegyszerűbb tojásfestő technikákat, amiket a gyerekek is nagyon élvezhetnek (kattints IDE). 

Tojásfestés és dekoráció ötletek haladóknak

Húsvéti színkavalkád

Az egyik legegyszerűbb módszerrel, a boltban kapható tojásfestékkel bármilyen színű tojásokat készíthetsz. Vegyél minél több féle színt, így a tojások önmagukban is nagyszerű dekorációként szolgálhatnak majd.

TIPP: tojásfesték helyett használhatsz krepp papírt is. Az élénk színű papírdarabokat tedd enyhén ecetes vízbe, ez kioldja majd a színüket, a tojásokat pedig befogja. Minél tovább tartod a tojást a színes lében, annál intenzívebb lesz a hatás. Elég hozzá néhány bögre, melyekben különféle színű tojások készülhetnek.

Készíts színátmenetes tojásokat!

Ennél a verziónál kevesebb festékes víz legyen a bögre alján, ne lepje el az egész tojást. Először ültesd bele a tojást úgy, hogy az alját érje a festék, hagyd benne 10 percig, ez lesz a legsötétebb része. Ezután forgasd a tojást, amerre szeretnéd, de most már kevesebb ideig áztasd, a legtetejét pedig csak egy percre mártsd bele a festékbe. Ha ez még így nem lenne elég különleges, eltérő színű festékekbe is márthatod a tojásokat.

 

A klasszikus tojásfestés, ahogy az iskolában is csináltad

A régi, jól bevált harisnyás, leveles módszerrel igazi hagyományos dekorációs készíthetsz. Szoríts a tojásra leveleket, apró virágokat, csavard harisnyába, kötözd össze jó szorosan a végét és mehet a forró, hagymahéjas vagy tojásfestékes vízbe. Ha a hagymás technika helyett a festéket választod, próbálj ki bátran fiatalos, élénk színeket is, nem kell a piroshoz ragaszkodni.


Kép: congerdesign / Pixabay

Készíts márványos tojásokat!

Különleges hatást érhetsz el pár perc alatt egy kis ecet, olaj és tojásfesték keverékével. Erről a technikáról bővebben olvashatsz ITT.


Kép: distel2610 / Pixabay

Ragassz a tojásra, amit csak szeretnél!

Ötletes és dekoratív választás, a lehetőségek száma pedig végtelen. Bármit ragaszthatsz a tojásra, ami csak eszedbe jut, engedd el a fantáziád! Segítségképpen íme, néhány ötlet:

1. Vidám hatást érhetsz el, ha „életre kelted” a húsvéti tojásokat - egy megelevenedett tojástartó biztosan elnyeri a gyerekek tetszését is.


Kép: Alexas_Fotos / Pixabay


Kép: annca / Pixabay

2. Egyszerű papírcsíkokkal vagy bármilyen szalaggal, dekorcsíkkal nagyszerűen feldobhatod a sima, átlagos színes tojásokat.


Kép: PublicDomainPictures / Pixabay
 


Kép: PublicDomainPictures / Pixabay

 


Kép: Alexas_Fotos / Pixabay

3. Díszítsd a tojásokat gyöngyökkel, vékony szalagokkal. Különleges és gyönyörű szép ajándékot, vagy dekorációt készíthetsz így a tojásokból.


Kép: megi68 / Pixabay

4. Ragassz a tojásra bármit, amit a konyhában találsz! Tészta, magvak, mák, lencse - bármi szóba jöhet, ami neked tetszik. 

Tojásfestés szigetelőszalaggal

A szigetelőszalagot tekerd le, vágd olyan vastagságúra, amekkora csíkokat szeretnél, majd ragaszd a tojásra. Ezután áztasd meg a tojásfestékben. Ha több színű csíkokat szeretnél, akkor a szalagokat egyesével szedd le a tojásról, majd helyezd át egy másik színű festékbe.

Készíts gyönyörű, csipkés tojásokat!

Régi terítőkből, csipkés anyagokból gyönyörű húsvéti ruhát készíthetsz a tojásoknak.

Ha igazi csipke helyett csak csipkés mintát szeretnél a tojásra, az is könnyen megoldható: csavard bele a tojást az anyagba, majd a végét jó szorosan kösd össze. Ezután mártsd 10 percre a tojásfestékes edénybe vagy pohárba, majd csomagold ki az anyagból. A végeredmény csipkés, romantikus hatású tojás lesz. 

Tekerd be hímzőfonallal a tojásokat!

Nagyon mutatós tojásokat készíthetsz ezzel az egyszerű technikával. Minél több színt használsz, annál vidámabb lesz az összhatás. Kend be ragasztóval a tojást, majd tekerd rá a fonalat, és kész is.


Kép: MirellaST / Pixabay

Színezd a tojást régi nyakkendők, textilek segítségével!

Gondoltad volna, hogy a nagypapa régi nyakkendőit és a nagyi kendőit felhasználhatod még valaha valamire? Nagyszerű segítséget nyújthatnak a tojásfestésben, különleges mintákat varázsolnak a tojásokra, ráadásul pofonegyszerű az egész művelet. A textileket vágd kisebb darabokra, majd csomagold be velük a tojásokat, a végeket pedig kötözd össze.

Ezután helyezd a becsomagolt tojásokat ecetes, forrásban lévő vízbe, főzd 15 percig. Negyed óra múlva ilyen szép tojásokat csomagolhatsz majd ki a nyakkendőből:

Tojásdíszítés decoupage-technikával

Ezzel a módszerrel könnyedén színes ruhába bújtathatod a tojásokat, olyanba, amilyenbe csak szeretnéd. Csak egy szép szalvétára, szalvéta-ragasztóra és egy ecsetre lesz szükséged. Ecsettel kenj ragasztót a tojás teljes felületére, majd burkold be a szalvétával. Az ecset segítségével simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan kell csinálni, nehogy elszakadjon a szalvéta, ám ez kiküszöbölhető azzal, ha vastagabb fajtát használsz. Igazán látványos, egyedi tojásokat készíthetsz így, hiszen gyönyörű szalvétát bármilyen boltban találsz.


Kép: jill111 / Pixabay

Tojásfestés szó szerint - temperával, ecsettel, filctollal

A hagyományos, festékes vízben áztatós technika egyszerűsége miatt kevesen ragadnak húsvétkor ecsetet azzal a céllal, hogy szó szerint kifessék a tojást. Pedig egy kis kézügyességgel nagyon szép, egyedi tojások készülhetnek így is. Vond be a gyerekeket is, biztosan élvezni fogják. Kerülhet a tojásra akár csak pár egyszerű ecsetvonás, vagy bonyolultabb minták, ez jó program lehet az egész család számára. Használjatok sima tojásfestéket az alapszínhez, majd díszítsétek temperával, vagy filctollal.


Kép: ajoheyho / Pixabay

 

Készíts saját, egyedi, húsvéti üdvözlőlapot!

Színes papírcsíkokból nagyon egyszerűen készíthetsz üdvözlőlapot. A család, barátok tetszését azonnal elnyeri majd a figyelmesség. A színekkel bátran variálhatsz, nagyon szép összhatást érhetsz el a hasonló színárnyalatok, de a rikító, eltérő színek használatával is. ITT találod a pontos technikát.

Színes, húsvéti kosárka házilag

Szeretnél igazán egyedi, kézzel készített húsvéti dekorációt? Ez a kosárka tökéletes választás lehet, habár elég időigényes, de bárki könnyedén elkészítheti. Nézd meg, hogy készül lépésről lépésre ITT.

 

Tojásfestés természetes anyagokkal

Természetes alapanyagokból is készíthetsz olyan festéket, ami tökéletesen befogja a tojást. A keverékek receptjeit színekre bontva ITT találod.


Kép: silviarita / Pixabay

Tojásfestés profi szinten

Ha te különleges kézügyességgel vagy megáldva, vagy sok szabadidőd van, vágj bele nehezebb műveletekbe is! A végeredmény egészen elképesztő lehet. Vágj ki papírból vékony csíkokat (különböző színekben), majd tekerd fel őket és ragaszd a tojásra. Nagyon időigényes, de álomszép díszítést készíthetsz így. Az igazán profik horgolhatnak saját ruhát is a tojásoknak.


Kép: pasja1000 / Pixabay

 

Indexkép: silviarita / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.