SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Középiskolásokkal hódíthatják meg a digitális világot a magyar nyugdíjasok

Családinet [cikkei] - 2019-03-26
 [X]

Egy friss felmérés szerint a 65 év felettiek fele internetezik, a használat azonban kimerül hírolvasásban és emailezésben. Az idősek több mint kétharmada örülne ugyanakkor, ha intenzívebben tudna élni a világháló nyújtotta lehetőségekkel. A márciusban induló Legyélteis! MOST Generációs program hamarosan minden vállalkozó szellemű nagyiból haladó közösségi felhasználót faraghat.
Középiskolásokkal hódíthatják meg a digitális világot a magyar nyugdíjasok

Míg régen elég volt a kedves mosoly, a verhetetlen sajtos pogácsa, a kortalan játékos kedv és néhány vigaszt jelentő régi történet a szupernagyisághoz, a mai nagyszülők dolga már nem ilyen egyszerű: hatalmas kommunikációs szakadék tátong az „offline üzemű” nagymamák-nagypapák és a netfüggő, kütyümán unokák között. A gyerek nemhogy az egész nyári szünetet, de még egy hétvégét sem hajlandó a nagyinál tölteni, ha nincs wifi, és hiába ér rá játszani a mami meg a papi, ha konzol helyett csak tollasütőt hajlandók kézbe venni. A fiatalok egész nap a chaten lógnak, a nagyi pedig hiába várja, hogy a madzag végén megcsörrenjen a telefon. Mi a megoldás az idősek elszigetelődésének megelőzésére? Hogyan teremthető meg a kapcsolat a digitális bennszülött és az online világot madártávlatból szemlélő generáció között?

Magyarország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója szerint a digitális tudástranszfer gyors és hatékony megoldás a problémára: ahogyan a nagyi megtanítja az unokát a sajtos pogácsa titkos receptjére, ugyanúgy vezeti be a gyerkőc az online világba a mamát meg a papát. De vajon ördögtől valónak tekintik-e a magyar nyugdíjasok a digitális kompetenciákat, és elfogadnák-e egyáltalán a fiatalok segítségét azok elsajátításában? – ezt vizsgálta a Telekom megbízásából készült reprezentatív kutatás. A felmérésből kiderült, hogy a 65 év felettiek 35%-a naponta, 9%-a hetente, további 9% pedig ritkábban ugyan, de szintén rendszeresen barangol a világhálón. Idegenvezető nélkül azonban nem jutnak messzire az online világban: a leggyakrabban űzött tevékenységek a hírek olvasása (74%) és az e-mail küldés-fogadás (67%). A szocializáció népszerű digitális terepeire már csak minden második idősebb felhasználó téved, az online videók nézése és az ügyintézés, valamint a chat pedig ennél is ritkábban használt szolgáltatások. A kényelmes internetes vásárlásra csupán 14%-uk vállalkozik, játszani pedig csak a megkérdezettek negyede ül le a monitor elé.

Az idősebb generáció a saját bőrén érzi, hogy internet nélkül ma már egyre nehezebb boldogulni: a világháló megkönnyíti a kapcsolattartást, és új lehetőségeket nyit meg, amelyeket a válaszadók 70%-a szeretne minél jobban kihasználni. Segítség nélkül azonban ez az igény a legtöbbször vágy marad. Ezen kíván változtatni a Telekom “LEGYÉLTEIS! Most generációs” kezdeményezése. A programban onnan érkezik majd a megoldás, ahonnan a nyugdíjasok a kutatás tanulsága szerint a legjobban várják: a szakavatott unokáktól. A csatlakozó középiskolás diákok olyan hasznos digitális megoldásokkal ismertetik majd meg a nyugdíjas közösségek tagjait, amelyek később megkönnyítik mindennapjaikat, erősítik családi és társas kötelékeiket és hozzájárulnak szellemi-mentális egészségük megőrzéséhez – ráadásul mindezt az iskolai közösségi szolgálat keretében.

Legyélteis Most Generációs Program

A digitalizáció úgy tűnik valóban kortalan: a közös tanulás fejlődés, szórakozás lehetőségét még a 80 év felettiek is örömmel fogadták. Az idősek felzárkóztatását célzó program tesztidőszaka 2019 márciusában veszi kezdetét öt középiskolával és egy izgalmas versennyel. Utóbbiban digitális kihívásokban mérik össze a felkészültségüket a vegyes korösszetételű csapatok, miközben a nyugdíjasok egy-egy online képességet is elsajátíthatnak az egyes állomásokon.

További részletek: https://legyelteis.hu/most_generacios/

indexkép: stevepb / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja