SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Könnyebb lesz, de milyen áron? Elfogadta az országgyűlés az örökbefogadást megkönnyítő, vitatott törvényt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-16
A jövőben hamarabb örökbe adhatóvá válik az a gyermek, aki után nem érdeklődnek a szülei, idősebb gyermekek esetében megnő az örökbefogadó szülő és a gyerek közti legnagyobb megengedett korkülönbség, és ezek után nem kötelező, csupán választható az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam.
Könnyebb lesz, de milyen áron? Elfogadta az országgyűlés az örökbefogadást megkönnyítő, vitatott törvényt

Megszavazta az országgyűlés a Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár által május 12-én benyújtott törvényjavaslatot az örökbefogadási eljárás leegyszerűsítéséről – értesült a 444.hu. A főbb változtatások szerint:

  • A korábbi hat hónap helyett immár három hónap után lesz örökbe adható az a családjából kiemelt gyermek, aki után nem érdeklődnek a szülei.
  • Rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után nyilvánítják a gyermeket örökbe adhatónak.
  • 3 évesnél idősebb gyermek esetén a megengedett legnagyobb korkülönbség a gyerek és az örökbefogadó szülő között 45-ről 50 évre nő (házaspároknál a fiatalabb fél életkorát kell nézni).
  • Egyszerűbbé válik a külföldről örökbe fogadott gyermekek honosítása.
  • A korábbi kötelező helyett választhatóvá válik az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam.


A szakmai szervezetek tiltakoznak

A bevezetett változtatások célját – az örökbefogadási procedúra egyszerűsítését – a szakmai szervezetek is üdvözlik, a felkészítő tanfolyam fakultatívvá tétele azonban heves vitákat váltott ki. Az aHang platformon petíció is indult a törvénytervezet ezen pontjának visszavonásáért, mivel a szakértők és a gyermekvédelmi szervezetek szerint pont azok nem fogják a tanfolyamot elvégezni, akiknek valóban szükségük lenne rá, ez pedig „tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet. Amikor nem kellően felkészülten, illúziókkal teli, téves elvárásokkal vállalnak gyermeket a jelentkezők, vagy titkokkal övezve és hazugságban nevelik. (…) A jellemzően több traumán átesett örökbefogadandó gyermekek érdeke az, hogy minél felkészültebb szülők fogadják őket, akik tájékozottak és érzékenyítettek az örökbefogadás sajátos témáiban is. A jellemzően több traumán átesett örökbefogadandó gyermekek érdeke az, hogy minél felkészültebb szülők fogadják őket, akik tájékozottak és érzékenyítettek az örökbefogadás sajátos témáiban is.”


Az örökbefogadás nem jócselekedet

Az örökbefogadók 21 órás felkészítő tanfolyamát 2003-ban vezették be Magyarországon, és 2018-ban emelték meg a keretét 40 órásra. Laikusok gyakran érvelnek ellene azzal, hogy „saját gyerekhez sem kell tanfolyam”, akik azonban elvégzik, rendszerint fantasztikus lehetőségnek tartják, ahol sikerült a saját elképzeléseiket az örökbefogadás realitásához igazítani – kezdve annak tudatosításával, hogy az örökbefogadott gyerek is „saját”.

A felkészítő tanfolyamon ugyanis nem pelenkázni tanítanak, és nem a gyereknevelés csínját-bínját ismertetik meg a jelentkezőkkel, hanem speciálisan az örökbefogadáshoz kapcsolódó kérdéseket és nehézségeket veszik át. Olyan problémák kerülnek szóba, mint hogy hogyan készítsük fel a nagyszülőket és a rokonokat az örökbefogadásra, hogyan kezeljük a roma származással kapcsolatos kérdéseket, kiütközhet-e a gyereken a „vére”, mit és hogyan meséljünk neki a vér szerinti anyjáról és a nevelőcsaládról, ahol korábban esetleg élt. Előfordul, hogy valaki a tanfolyam hatására jön rá, hogy ez mégsem az ő útja, és ami óriási eredmény: a tanfolyam bevezetése óta elenyésző azoknak a családoknak a száma, ahol eltitkolják gyermekük elől, hogy annak idején örökbe fogadták.

Az örökbefogadásról ma is sokak fejében él valamilyen romantikus álom. Azt gondolják, majd „megmentenek egy kis árvát”, aki örökre hálás lesz nekik a jócselekedetükért. Nem is sejtik, hogy az örökbefogadás háromszögében minden szereplő (a gyermek, a vér szerinti és az örökbefogadó szülők) is veszteségeket, rettenetes traumákat élnek át, amelyek feldolgozásához jó esetben is évek kellenek – de olykor egy élet is kevés hozzá. Hogy a vér szerinti anya nem egy „ribanc”, aki „eldobta a gyereket”, hogy a gyerek szeme ritkán csillog majd a hálától, és hogy aki örökbe fogad, az nem egy magasztos cselekedet visz véghez, hanem egyszerűen csak szülővé akar válni, mint rajta kívül még több százmillióan ezen a világon.

Félő, hogy most pont ők lesznek azok, akik úgy döntenek, nincs szükségük a tanfolyamra. Felkészítés nélkül, álmokat kergetve pedig szinte borítékolható az örökbefogadás kudarca.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: AnnieSpratt / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja