SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld dió, nagymamáink féltve őrzött kincséből modern kuriózum - receptek

Családinet [cikkei] - 2013-03-18
Különleges, finom, egészséges!
A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban - bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon - most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.
Zöld dió, nagymamáink féltve őrzött kincséből modern kuriózum - receptek

A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes.

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.

A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum-számba menő különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.

Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes,ízkiemelőnekis kiváló, különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek.Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dió leginkábbszirupbantalálható meg a polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Nem csak finom, egészséges is
Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó c-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Receptek ínyenceknek

Zöld diós pecsenye libamájjal töltött rétes batyu

Hozzávalók:

- 40 dkg pecsenye libamáj
- 4 evőkanál olaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- Só, őrölt fekete bors
- 1 kiskanál fölaprított friss zsálya
- 1 közepes alma
- 5 dkg Golden Food zölddió

 A töltéshez:

- 1 csomag réteslap (készen kapható)
- 2 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa

 Elkészítés:

1. A májat leöblítjük, az esetleg rajta lévő fehéres hártyákat levágjuk róla, majd kisebb kockákra daraboljuk. A fölaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, a májat rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított zsályával fűszerezzük és kevergetve megpirítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kimetsszük, majd kiskockákra vágjuk, és a májhoz adjuk, a fölaprított zölddióval és az aszalt szilvával együtt.

2. A réteslapokból 2 lapot az asztalra fektetünk, négy egyforma négyszög alakú lapot vágunk belőle, majd egyenként olajjal megkenjük, zsemlemorzsával meghintjük.

3. A már kissé kihűlt libamájas raguból egy-egy evőkanálnyit a lapok közepére halmozunk, a lapok szélét a töltelék körül felvert tojással megkenjük. A réteslapok szélét a töltelékre hajtjuk, csinos kis batyukat formálunk belőlük. A batyukat kívűl is megkenjük tojással, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. A maradék réteslappal és töltelékkel ugyanígy járunk el. A rétes batyukat, előmelegített sütőben 180°C-on szép pirosra sütjük.

4. Tálaláskor, a batyukat egy vékony csíkra vágott, póréhagymaszállal díszíthetjük.

Elkészítési idő: 1 óra


Zölddiós túrógombóc

Hozzávalók 4 főre:

- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 50 dkg tehéntúró
- 4 csapott evőkanál búzadara
- 3 db Golden Food zölddió
- Só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa

 A tálaláshoz:

- 2 dl tejföl
- 2-3 evőkanál porcukor

 Elkészítés:

A tojások sárgáját 3 deka puha vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Ez alatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne. Egy lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A masszából vizezett kézzel kb. 15 kis gombócot formázunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a „gyöngyöző forrású vízben. Amikor feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 6-8 percig kell főzni őket. Utána a gombócokat szűrőkanállal óvatosan hidegvízbe szedjük, így kívül egy kéreg képződik rajtuk, s később sem esnek szét. Végül a túrógombócokat a pirított morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.

 Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja