SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiette a halakat az akváriumból, beleivott a benzinbe, megette a vakolatot - Mi a legfurcsább dolog, amit valaha megevett a gyereked?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-24
Gyurma, katicabogár, cigarettacsikk, zsírkréta, macskatáp, wc papír, giliszta, legó. Ez csak néhány azok közül a tárgyak közül, amelyeket gyerekek nyeltek le. A veszélytelenebb kategóriából. Sajnos gyakran előfordul, hogy biztosítótű, gyógyszer, ecet, hígító, alkohol, vagy elem kerül a szervezetükbe. Hogyan előzzük meg ezeket a baleseteket és mit tegyünk, ha baj van? Mikor és hova forduljunk orvosi segítségért? Dr. Varga Károly gyerekorvost kérdeztük.
Kiette a halakat az akváriumból, beleivott a benzinbe, megette a vakolatot - Mi a legfurcsább dolog, amit valaha megevett a gyereked?

”A férjem épp a lefolyócsövet tisztította a fürdőszobában, én pedig a konyhában mosogattam. Hirtelen éles sírást hallottam. Azonnal rohantam a fürdőszobába. Borzasztó látvány fogadott. A 2 éves kisfiam levette a csap széléről azt a műanyag poharat, amelyikben az ecet volt és beleivott. Ráadásul, ahogy leemelte, a szemébe is belefröccsent. Mondanom se kell, kórház lett a vége.”

Ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel vannak tele az anyukás csoportok a közösségi médiában. Most anyukák élménybeszámolóiból szemezgettünk és összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, ha gyerekünk megevett valamit, illetve, hogy mely tárgyak lehetnek veszélyesek és milyen ügyeleti telefonszámon tudunk érdeklődni.

Mindent lenyelnek, ami a kezükbe kerül

A gyerekorvos azt mondja, a gyerekek szinte mindent a szájukba vesznek, amit csak találnak, és kivétel nélkül mindent le is nyelnek, ha nem lépünk közbe időben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már a kúszás-mászás időszakában minden olyan tárgyat pakoljunk el a gyerek közeléből, amelyek veszélyesek lehetnek.

”Engem úgy keresnek meg, hogy mit csináljanak, mert éppen ezt ette meg, vagy nem találom. Jó pár dologra emlékszem, legódarab, gyöngy, kisgolyó, meggymag. Kiskoromban én magam is lenyeltem pár meggymagot, amíg a nagymamám vigyázott rám, aki persze a szüleimnek ezt nem vallotta be. Sokszor mesélte, hogy milyen aggódva figyelte a pelenkámat, és nem engedte másnak, hogy tisztába tegyen.” – mondja Dr.Varga Károly házi gyerekorvos.

Top 5 legfurcsább dolog, amit a gyerekem evett (Családinet felmérése alapján)

 

1. Vakolat

”Volt a házban egy olyan falrész, ahol a vakolat kicsit le volt jőve, én azt mindig előszeretettel ettem. Anyukám azt mondta, hogy megeszem a fejük felől a házat.”

2. Benzin

”Amikor kicsi voltam, imádtam a benzin illatát és ittam is pár korty benzint. Érdekes, hogy felnőttként is szeretem az illatát, persze meginni már nem tudnám.”

3. Halak az akváriumból

”Én kiettem a halakat az akváriumból. Azóta nincs akváriumom.”

 

4. Giliszta, bogarak

”Kisfiam folyton a földet túrta. Egyszer rajtakaptam, ahogy a gilisztákat eszi. Amikor közbeléptem és kinyitottam a száját, ott mozgott benne a giliszta. Sokkot kaptam, de ő csak vigyorgott.”

”Nyílászáró csere volt nálunk és beszabadult egy-két poloska. Egyik reggel Noel a földön ült, és észrevettem, hogy valamit betömött a szájába. Gyorsan odamentem, de már akkor sejtettem, hogy megette. Szerencsére fogat mostunk utána, hogy ne maradjon olyan büdös a szája. És az óta, ha meglát egy poloskát, azt mondja: kaja!”

 

5. Zsírkréta

”Kisfiamnak fekete volt a széklete. Már több kivizsgáláson is átestünk, amikor észrevettük, hogy hiányzik a fekete zsírkréta…”

 

Van, ami vicces, más életveszélyes!

A szakértő azt mondja, ha valamit a szájába dug a gyerek, akkor az a légutakba, vagy a nyelőcsőbe kerülhet. Ha lenyeli és látszólag nem veszélytelen tárgyról van szó, tehát nem nagy és nem éles, akkor az a széklettel távozik. Ilyen esetben elegendő lehet az otthoni megfigyelés.

 

Gombelem, biztosítótű

Néhány tárgy azonban kifejezetten veszélyes is lehet: például egy gombelem, amelynek tartalma kioldódhat a belekben, vagy egy biztosítótű, amely nyitott állapotban elhaláshoz is vezethet.

”Sokszor hívnak, hogy nem tudják, hogy lenyelte-e, de nem találják a gombelemet. Ilyenkor mindig mondom, hogy alaposan nézzenek körül. Az elem, főleg ha többet nyelt le, nagyon veszélyes tud lenni, a kiszabaduló savas anyag ugyanis elhaláshoz vezethet. De ugyanilyen veszélyes a biztosítótű nyitott állapotban, ha a nyelőcsőben megakad és felsérti, akkor egy komoly nekrózist, elhalást is okozhat.”figyelmeztet Varga Károly házi gyerekorvos.

Hozzáteszi, hogy a legódarabkák is veszélyesek lehetnek, ezért jó, ha inkább duplo-t adunk gyerekünk kezébe.

 

Ha beleivott: azonnal kórház, életveszélyes is lehet

Fagyálló, gyógyszerek, maró hatású vegyszerek. Széles a paletta, és sajnos nem ritka, hogy ilyenekbe isznak bele a gyerekek. Ha gyanús, hogy beleivott valamibe, akkor érdemes felhívni a Heim Pál Kórház toxikológiai osztályát, ott tudnak segíteni a leggyorsabban.

”Ezek a maró hatású anyagok nagyon ki tudják marni a nyelőcsövet. Vagy ha például gyógyszerbe iszik a gyerek. Egy paracetamol tartalmú gyógyszereknél ugyanis a terápiás és a mérgező adag között nagyon kicsi a különbség. Ha a paracetamolból többet iszik, akkor a máját károsítja. Volt is egy ilyen esetem, mondtam, hogy azonnal forduljanak toxikológiára, és ki is mosták a gyomrát.”

A szakértő továbbá azt javasolja, hogy ásványvizes vagy üdítős üvegben ne tároljunk veszélyes anyagokat, hígítót, festéket, ecetet, stb., mert ez is könnyen veszélyforrás lehet.

 

Ne hagyjuk az asztalon a rágcsát!

Veszélyes lehet az asztalon kint hagyott mogyoró is. Ha lenyeli, akkor allergiás reakciót is kiválthat, ha pedig félrenyeli, abba szintén bele is halhat.

”Nem mindig veszik észre, mert nem azonnal van tünete. A sós mogyoró ilyenkor megszívja magát és tüdőgyulladást, vagy fulladást is okozhat.”

 

Kórházi vizsgálatok

A gyerekorvos azt mondja, ha nem fémből készült tárgyat nyelt le a gyerek, azt a röntgen sem mutatja ki, ezért is kell nagyon elővigyázatosnak lenni.

 

Ennyi idő alatt ürül ki

A szakértő szerint sok mindentől függ, hogy mennyi idő múlva távozik az idegentest a szervezetből.

”Függ attól, hogy mit és mennyit eszünk, hogy például mennyi rostot fogyasztunk. Létezik egy úgynevezett vékonybél tranzitidő is, ami mindenkinél más. A következő 2-3 napon belül azonban távoznia kell, ezért érdemes ezt figyelni.” – hangsúlyozza Dr. Varga Károly.

 

Sose hánytassuk!

Dr. Varga Károly arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyen esetben semmiképp ne hánytassuk a gyereket.

”Ha a maró anyagot visszaöklendezi, akkor még nagyobb kárt okoz. Ha lenyelte és hánytatjuk, esetleg azt nyeli félre. Etetni, itatni viszont lehet, a folyadék segíthet abban, hogy levigye.”

 

Légúti idegentest és fül-orr-gége ügyelet

A tünetek nem mindig azonnal jelentkeznek, ezért ha tudjuk vagy sejtjük, hogy valamilyen veszélyes dolgot nyelt le gyerekünk, a Légúti idegentest és fül-orr-gége ügyeleten tudunk érdeklődni.

 

Idegentest, félrenyelés esetén

Hétfő: Heim Pál Gyermekkórház

Kedd: Heim Pál Gyermekkórház

Szerda: Bethesda Gyermekkórház

Csütörtök: Szent János Kórház

Péntek, szombat, vasárnap: változó, lásd: gyermeksos.hu

 

Kórházak elérhetősége

Heim Pál Gyermekkórház Tel.: 061/459-91-00, Cím: 1089.Bp., Üllői út 86.

Bethesda Gyermekkórház Tel.: 061/364-90-20, Cím: 1146. Bp., Bethesda u.3-5.

Szent János Kórház Tel.: 061/459-91-00, Cím: 1125.Bp., Diós árok 1.

 

Képek forrása: 

Karolina GrabowskaАлеся Фартушняк , Maria Lindsey Content Creator, Engin AkyurtPolina Tankilevitch fotója és  cottonbro fotói a Pexles oldaláról

Gerhard G. képe a Pixabay-en

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja