SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Online szülői értekezlet: a külcsín és a belbecs

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-24
De hiszen - gondolhatja az egyszeri szülő - , a programok, az iskolai tudnivalók, a tanítás nélküli munkanapok  dátuma, az információk átjönnek e-mail-ben is az osztály levelezési listájára. A nebuló jegyeit, hiányzásait, beírásait  látjuk az E-naplóban. (Természetesen a gyerek belépési kódjával) Az ebédbefizetés online zajlik, nem kell már havonta sorba állni a gazdasági iroda előtt. Az osztálypénzt átutaljuk. A közösségi médiában nem is napra, hanem percrekész csoportja van az osztálynak. Lehet, hogy a szülői értekezletnek, mint műfajnak leáldozóban van a napja, és az online szülői ennek a hanyatlásnak a köztes állomása?
Online szülői értekezlet: a külcsín és a belbecs

Az a félévenként kétszeri röpke kis két óra, amikor visszalényegülünk tanulóvá, és betuszkoljuk magunkat a gyerek padjába! Amikor újra szorulunk! Amikor minden csapatépítőn szerzett tapasztalatunkat felfüggeszthetjük, és újra a frontális módszerhez térünk vissza, gyermekké válva újra. Amikor ismét megéljük a Nagy Lapítás Pillanatait az Iskolai Szülői Szervezet választásakor. (Nehogy a nagymama lelkesen elvállalja!) Amikor olyan közösség tagjaivá válunk, melyet nem mi választottunk magunknak. És amiről többnyire úgy jövünk haza, mint egy felbőszített szélesszájú rinocérosz… Hazaérve rárontunk a gyerekre, magyarázatokat és mentségeket követelve. A szülői értekezlet időnként megalapozza még hétvége hangulatát is.

A járvány adta helyzetben most ettől is meg vagyunk fosztva. Kicsit megkönnyebbültünk, ám mégis hiányzik a légkör, a többiek, még az iskola szaga is. A kis osztályterem, amit a szülők festettek ki, hátul a gyerekek tornazsákjaival a fakkokban. A személyes találkozás helyett maradt nekünk az online tér, a virtuális találkozás lehetősége.

Kezdődik. A szülők pont úgy és olyan sorrendben érkeznek, mint a gyerekeik az online órákra. Közülük is van, aki nem szeret beszélni, ők lekapcsolják a mikrofonjukat. Micsoda lehetőség! Van, akit csakúgy, mint a gyerekét, az zavar, hogy látható, ők a kamerát kapcsolják ki. Az értekezlet "padja” alatt kezdődik a géllakkozás meg a vacsora készítés… A tanár egy ideig lenémítva beszél, így csak bólogatni kell, azután megtalálja a hangját. Egy- egy karika, benne a betűvel jelzett szülőtárssal időnként eltűnik, és csak remélhetjük, hogy az illető anyukát kidobta a rendszer, és nem egyszerűen megunta a műsort.

Az első tíz perc elmegy a technikával: Te hallod, én nem hallom, a mikrofon jelet tessék megnyomni, új felületet nyitunk, lefagyott, nem tölt, gerjed a mikrofon. Link volt a link. A passzív szülők Mekkája ez. Azok a szülők viszont, akik ezen a fórumon szokták a szülői erényeiket megélni, rosszul érzik magukat. Hiányzik a közös fórum. Nem lehet a végén odamenni a tanárhoz egy kis külön beszélgetésre, különbékére, és nem lehet a többi szülővel összeverődve még egy after-szülőit tartani.

Gyermekünk, aki szintén kihasználja a technika nyújtotta lehetőséget, mögénk áll, és a takarásban minden szülőt jól megnéz magának. Már aki látható.

Vannak olyan országok, ahol a szülő előre megbeszélt időpontban megy be a gyermek tanárához, és ebben az időpontban csak az ő gyerekéről beszélnek. Esetleg egy ilyen tíz- tizenöt perces találkozóba bevonható egy-egy szaktanár is, ha az ő órájukon merült fel valami probléma a gyerekkel. Ez is lehetőség, de mi, magyarok, valahogy jobban szeretjük, ha együtt vagyunk…

A technika immár lehetővé teszi, hogy az iskola a szülői közösség kialakítása nélkül tartsa a kapcsolatot a szülőkkel. Az utóbbi majdnem egy év alatt belecsúsztunk az online szülői értekezletek sajátos világába, annak minden gyerekbetegségével és gyakorlatias hasznával együtt.

Mit tesz hozzá az iskolai szülői értekezletek által kialakított közösség az életünkhöz és gyermekeink iskolai életéhez? Akkor most hogyan tovább?

Fotó: a depositphotos-on

Olvasd el ezeket a cikkeinket is!

Karantén, digitális oktatás, elszigeteltség - ebben él a kamasz gyermeked lassan egy éve. Így segíts neki, hogy ne sérüljön lelkileg!

Hogyan hat a középiskolásokra az online oktatás? Hátrány vagy előny?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja