SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 5.- Öltöztetés: A Te babád is utálja?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-18
A legtöbb baba nem szereti, ha öltöztetik, és ezt egyből az anyukája tudtára is adja, mégpedig sírással. Gondoljunk csak bele: szép kényelmesen fekszik, nézelődik a meleg ruhácskájában, mi pedig hirtelen meztelenre vetkőztetjük és fázni kezd. Vagy épp ellenkezőleg, a téli sétához próbáljuk őt még egy pár rétegbe bebugyolálni. Ha megtanulsz pár öltöztetési praktikát és azt, hogyan bánj gyermekeddel öltöztetés közben, akkor sokat javíthatsz a helyzeten. Mutatjuk, hogy mire gondoltunk!
Sírás nélkül 5.- Öltöztetés: A Te babád is utálja?

Az első és legfontosabb, hogy tudd az okokat, vagyis, hogy miért kezd el sírni azonnal a baba, amikor öltöztetik. Olyan ez, mint amikor az anyaméhből kikerül a kinti világba. Egyszer csak ott fekszik meztelenül és kezdetben még nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét. Ezért amikor levetkőzteted és fázik, egyből sírni kezd. Ahogy azt sem szereti, amikor az arca elé kerül valami vagy a fején átdugunk egy ruhaneműt. Ilyenkor ösztönösen védekezik, kapálózik, sír. A jó hír az, hogy ezeken a problémákon a következő egyszerű lépésekkel könnyen segíthetsz.
 

1. Takard be!

Amikor félmeztelenre vagy meztelenre vetkőzteted, akkor gyorsan takard be addig, amíg öltözteted, ezzel melegen tudod őt tartani. Ha csak pelenkát cserélsz, akkor elég alulról levetkőztetni a babát.
 

2. Praktikus öltözék

Amikor ruhát vásárolsz a kicsinek, az első és legfontosabb szempont az legyen, hogy a ruha kényelmes, puha legyen, és természetesen 100% pamut tartalmú. Az is lényeges, hogy könnyen ráadható legyen. Hiába mutat jól egy kisfiú ingben, ha sokáig bajlódsz a sok gombbal, ráadásul Neki sem kényelmes abban feküdni, főleg amikor hasal. Kislányoknál pedig ugyanez legyen a szempont, kerüljük a nehezen ráadható és kényelmetlen darabokat. Én például hosszú hónapokig nem adtam nadrágot a kisfiamra, mert úgy gondoltam, hogy rugdalózóban sokkal kényelmesebben tud mozogni, nem szorítja a derekát és külön zoknit sem kell ráadni, ami az öltöztetést is meggyorsítja.

3. Gyorsan és hatékonyan öltöztesd!

Készíts oda mindent a pelenkázó asztalra, vagy oda, ahol öltöztetni szoktad! Ne akkor keresgélj a ruhadarabok között, amikor már meztelenre vetkőztetted és sír. Legyél gyors és határozott, de ugyanakkor gyengéden és szelíden érj hozzá! Ha akaratlanul is csak cibálod, hogy minél hamarabb elkészüljetek, akkor az csak ront a helyzeten!

Ha egyszerre több réteget adsz rá, akkor a két ruhadarabot előre egymásra rakhatod, így csak egyet kell majd ráhúznod. Szintén időt spórolhatsz meg azzal, ha a ruhákat felsodrod, és úgy húzod fel rá. A body-t így egy mozdulattal át tudod dugni a fején. A harisnyát és az ujjatlan rugdalózókat is sokkal egyszerűbb felsodorva ráadni.
 

4. Legyél nyugodt és vidám, hogy ő is az lehessen!

Ha feszült vagy öltöztetés közben, akaratlanul is kapkodsz, akkor azt ő is megérzi. Bármennyire is nehéz, próbálj meg nyugalmat árasztani felé. Mondd el Neki, hogy mi fog történni: most beledugom a fejecskédet ebbe a ruhába, egy másodperc az egész, már kész is. Most a pici kezek következnek, aztán a lábacskáid, még begombollak, és már meg is vagyunk. Tudom, hogy ez most egy kicsit kellemetlen Neked, de látod, milyen hamar túl vagyunk rajta? Bár a baba nem érti a szavaidat, de a nyugodt hangodból megérti majd, hogy minden rendben van és megnyugszik.

Miközben beszélsz hozzá, mosolyogj is rá! A gyerekek utánzás útján tanulnak, ha mosolyogsz, idővel vissza fog mosolyogni Rád! Akár dúdolhatsz is Neki valamit, ami megnyugtatja. Nyugodtan énekeld el Neki azt a dalt, amelyiket sokat énekeltél, amikor a pocakodban volt. Ez is sokat segíthet abban, hogy megnyugodjon.
 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is, sírás nélkül témában!

Sírás nélkül 1.-Hajmosás sírás nélkül

Sírás nélkül2.-Körömvágás sírás nélkül? Így csináld!

Sírás nélkül 3.-Fogmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 4.-Hajvágás sírás nélkül

Valamint a hamarosan megjelenő új cikket!

Sírás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet ezt egyáltalán sírás nélkül?
 

Képek forrása: Joffi és Ben Kerckx képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja