SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Váltott elhelyezés-jó vagy rossz ez az elvált szülők gyermeke számára?

Tomori Ildiko [cikkei] - 2020-10-02
Válás után a szülők egyre gyakrabban döntenek a váltott felügyelet mellett. Néhány éve került jogi gyakorlatba ez a lehetőség, és egyre több szülő él is vele. Hogy a gyermek szempontjából ez mennyire hatékony megoldás, még nem igazán derült ki.
Váltott elhelyezés-jó vagy rossz ez az elvált szülők gyermeke számára?

Az elmúlt években sem mondhatjuk, hogy jelentősen csökkent volna a válások száma. A hagyományos anyai felügyeletet azonban egy úgynevezett váltott felügyelet tett szinte elavulttá, ami a hétköznapokban mindkét szülő számára egyenlő jogokat és kötelességeket biztosít. Ez azt jelenti, hogy a gyermek egy hetet az anyánál, egy hetet pedig az apánál tölt. Vajon milyen előnyökkel, vagy hátrányokkal jár ez a cserefelügyelet a gyermek számára?

A hagyományos gyermekelhelyezési modell esetében az anya gyakorolja az állandó szülői felügyeletet, az édesapa pedig megegyezés szerint hét végére, vagy ideális esetben még egy-egy hétköznap estére kapja meg a láthatási jogot. Ez azt jelenti, hogy az apa kikerül a család hétköznapjaiból. A gyermek nem látja az édesapját mindennapi helyzetekben és egyre kevesebb időt töltenek együtt. Az ilyen családmodell mellett kardoskodók szerint ez a gyermek számára mégis megfelelő biztonságot nyújt, mert nem veszíti el az otthonát, a megszokott kuckóját, ahol született. Míg a váltott felügyelet alkalmával azon aggódnak, hogy a gyermek „otthontalanná” válik és nem lesz képes kötődni egyik helyszínhez sem igazán.

Továbbá kérdések vetődnek fel a kétkedőkben a szülői kompetenciákkal kapcsolatban is: vajon a cseremodellt alkalmazó szülők képesek egyenrangúan ellátni a gyermeküket? Az apák megfelelően felkészültek egy ilyen feladatra? Tudják mondjuk, hogy hogyan kell lázat csillapítani? Az édesanyák pedig képesek anyagi biztonságot teremteni a gyermekük neveléséhez?

Erősödik az apa-gyermek kapcsolat. A gyakorlat azt mutatja, hogy az édesapák egyre jobban szeretnék kivenni a részüket a gyermeknevelésből. Még a hagyományos családmodell sem mindig teszi lehetővé azt, hogy az apa egyenrangú félként élje meg a szülővé válást, hiszen folyton dolgozik. Legjobb esetben is este, már fáradtan ér haza, és ha még jut rá energia, akkor a vacsora után talán egy esti mesére futja. Szinte semmi idő nem marad a gyermek számára, hogy élvezze az apa jelenlétét. Az apa-gyerek kapcsolat rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából. A cseremodell nagy előnye, hogy erősíti ezt a kapcsolatot. Az apa ugyanolyan szerepet kap és fontossá válik a gyermek életében, így nem veszíti el egyik szeretett szülőjét sem. Megmarad az apai minta és valódi példaképpé válhat a kislánya, vagy a kisfia számára. Lassan eltűnik a váláskor, köznyelvben gyakran rossz szájízzel emlegetett „hétvégi apuka” kifejezés.

Két biztonságos otthont kap. A gyermekek nem igazán a környezetükhöz, hanem a szeretett szülőhöz kötődnek. Bármikor, válás esetében sérül az önbizalmuk, elveszítik a biztonságérzetüket, és ez az egyensúly elég nehezen szerezhető vissza. Különösen abban az esetben, ha az egyik szülő vállalja magára terhek nagy részét és nincs ideje pihenni, és megfelelően feltöltődni. Ha csak az egyik szülő gondoskodik a gyerek szükségleteiről állandóan, ez extra terheket ró rá és a munkavállalás is nehézkessé válik. Sokkal jobban tervezhető és rendszerré alakítható a közös életük, ha van idő megfelelően felkészülni a gyermek fogadására és kicsit kikapcsolni, míg a másik szülő van bevetésen. Egyre több a családbarát munkahely, ahol elfogadják azt is, hogy az apának kell a gyermekért az iskolába sietni. Természetesen ezt sem tolerálják mindenhol és állandóan, de egyszerűbb  megegyezésre jutni, ha  csak alkalmanként van erre szükség. Ez az édesanya számára is jobb tárgyalási pozíciót jelent egy leendő munkahely felé. A gyermek pedig minőségi időt és lehetőséget kaphat a szeretett szülő közelségét kiélvezni. Ebben az esetben mindketten kénytelenek a gyermekkel foglalkozni, hiszen nincs ott a másik fél, akinek „le lehet passzolni” a mindennapi rutinfeladatokat. A leckeírás, a hajfonás és a zuhanyozás is vidám percekké válhatnak, míg az apa például megtanulja a kislánya haját rendbe tenni. Az édesanya pedig megtanul lazítani egy kicsit és megbízni a gyermekében, hogy az képes lesz „elrontani” apát és megtanítani néhány gyerekes csínyre. Üsse kavics, lehet, hogy egyszer-kétszer elmarad a fogmosás, míg rájönnek együtt, hogy valami hiányzik az esti rutinból. Több is veszett Mohácsnál…

Természetesen minden szülőnek szíve joga eldönteni mit szeretne, és melyik módszert tartja megfelelőnek. Általánosságban elmondható, hogy a váltott felügyelet gyakorlása jó irányba mutat, de ez mindkét szülő szoros együttműködésén és a hatékony kommunikáción múlik. Érdemes olyan megoldást választani, ami a szülők és a gyermek igényei szempontjából jónak mondható.

Kép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja