SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Ne haragudj rám, én is szenvedek!" - Ezt mondaná neked igazából a hisztiző kisgyerek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-12-17
Valóban a "liberális nevelés" miatt jellemzőek kétéves kor körüli dühkitörések? Vagy épp ellenkezőleg, örülni kell nekik, hiszen jelzik, hogy a gyerek megfelelően fejlődik? Az igazság valahol a kettő között van: a hiszti kisgyerekkorban teljesen normális jelenség, de ettől még nehéz elviselni. Mégis érdemes.
"Ne haragudj rám, én is szenvedek!" - Ezt mondaná neked igazából a hisztiző kisgyerek

„Kiskirályokat nevelünk.”
„Itt a bizonyíték a liberális nevelés kudarcára.”
„Ha nekem gyerekem lesz, soha nem fogom megengedni, hogy így viselkedjen”
– néhány jellemző reakció idegenektől, amikor hisztiző kisgyereket látnak. Egyre hangosabb azonban az ellenkező oldal is, akik azt bizonygatják: ők örülnek a hisztinek, sőt bátorítják is, mivel úgy gondolják, ez biztosítja, hogy gyermekük autonóm személyiséggé váljon.

Az igazság, mint a legtöbb hasonló kérdésben, valahol félúton van.


Engedjük-e a gyereket hisztizni?

Már a kérdés is rossz. A kisgyerek nem kér engedélyt a dühkitörés előtt, és soha nem fogja parancsszóra abbahagyni. Nem képes rá. Azért dühöng, mert még nincsenek meg a nyelvi eszközei arra, hogy problémáját, vágyait pontosan kifejezze, vagy ha ez mégis sikerülne neki, lelkileg még nem elég érett arra, hogy elviselje a csalódást.

„A gyerek ekkor fedezi fel a saját „én”-jét, rádöbben arra, hogy saját céljai, vágyai, kívánságai vannak, miközben semmit nem tud arról – és így nem is veszi tudomásul -, hogy másoknak is lehetnek céljai, vágyai, ráadásul – ami nagyon kellemetlen -, ezek a célok ellentétben lehetnek, ütközhetnek az övéivel” – írja Ranschburg Jenő.

Ahhoz, hogy mindezt megtanulja, idő kell. Nem az „elkényeztetés” jele, ha egy két-hároméves még nem rendelkezik fejlett empatikus készséggel, de ilyenkor a szülő dolga az, hogy türelemmel, szeretettel elkezdje neki mindezt megtanítani. Arra azonban készülni kell, hogy mindez nem fog varázsütésre, egyik pillanatról a másikra bekövetkezni.


A kulcsszó: a türelem

Mondhatnánk, hogy a szülő örüljön, ha azt látja, gyermeke egyre erősebben próbálja érvényesíteni az akaratát – de nem mondjuk, mert a hisztiző gyereket elviselni roppant nehéz. Sokat segíthet azonban, ha nézőpontot váltunk, és az ő helyébe képzeljük magunkat. Mit érezhet vajon?

Valami nem sikerül neki. Hiába próbálkozik, nem megy. Nem sikerült egymásba kattintani a Lego-darabkákat, vagy levenni a cipőjét. Szeretne valamit közölni, de hiába próbálkozik, Apa és Anya folyamatosan félreértik.
Szeretne banános joghurtot, de Anya az epreset adja, neki pedig nem jut eszébe a „banán” szó, hiszen még csak kétéves. „Nem kell!” - kiabálja egyre hangosabban, mert csak annyi telik tőle, Anya pedig egyre idegesebb, hiszen az előbb ő kért joghurtot, akkor most mégis miért sír? Csak kicsit tudna jobban beszélni, elmondaná, mit szeretne, és akkor talán az sem lenne akkora tragédia, ha Anya azt válaszolná, hogy a banános kifogyott, epres van csak itthon… De így, hogy senki nem érti meg, hanem csak egyre mérgesebbek rá, ő sem tud tehetetlen dühében mást tenni, mint földhöz vágni magát. (Amit egyébként legszívesebben Anya is tenne, de ő már tud uralkodni magát. Van harminc év előnye.)


Nem téged akar bosszantani!

Amerikai kutatók szerint a könnyekkel kortizol hormon szabadul fel a szervezetünkben, ez az oka annak, hogy utána megkönnyebbülést érzünk. Erre a megkönnyebbülésre a kisgyereknek is igazán szüksége van a feszült helyzet után.

A gyerek tehát nem azért produkál dühkitöréseket, hogy a szüleit bosszantsa, hanem azért, mert máshogy képtelen a frusztrációjával megbirkózni. Nincsenek meg hozzá az eszközei. Fontos azonban számára, hogy a szüleit akkor is érzelmileg stabilnak lássa, amikor ő maga nagyon is küzd az indulataival.

Ezért, bár roppant nehéz, igyekezzünk megőrizni a hidegvérünket akkor is, amikor az idegeinket táncol az éppen akaratát próbálgató gyerek! A kiabálás, lefogás, hideg zuhany még soha, egyetlen alkalommal sem hozott tartós eredményt. Az a szülő, aki maga sem ura az indulatainak, soha nem fogja tudni megtanítani gyermekét az érzelmek normális kezelésére.

Éppen ilyen káros azonban, ha annak jelenként, hogy „örülünk az autonóm személyiségének”, gyakran engedünk a hisztinek. (Ilyenkor egyébként az esetek jelentős részében arról van szó, hogy a szülő nem bírja már hallgatni a sírást, ezért bármit megtesz, hogy legyen végre csend. Saját maga és mások előtt is jobban veszi azonban ki magát, ha az egészet egy tudományosnak tűnő köntösbe csomagolja.)

A kulcsszó tehát, bármilyen nehéz is, a türelem. Biztos, hogy nem fog mindig sikerülni. Biztos, hogy lesz olyan, amikor visszanézve nem értjük, hogy egy kisgyerek, aki a derekunkig ér, hogyan boríthatott ki ennyire. Lesz azonban olyan is, hogy sikerül. Ezek a helyzetek pedig erőt adhatnak ahhoz, hogy a későbbiekben egyre gyakrabban legyünk képesek megértően viszonyulni a tehetetlenségében toporzékoló gyermekhez.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Bob_Dmyt / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja