SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kiegyensúlyozott gyermekkor titka

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2019-11-29
"Fanni olyan jókedélyű, kiegyensúlyozott kislány. Csak úgy sugárzik róla, hogy nyugodt családi háttérből jön" - jegyezte meg a tanító néni, miközben az osztályteremben beszélgettünk.
A kiegyensúlyozott gyermekkor titka

A szavai kapcsán szétnéztem az osztályban. Fanni és a barátnője, mint a zen megtestesítői, a legnagyobb nyugalomban ültek az asztaluknál és elmélyülten rajzoltak. Néhány gyerek az uzsonnáját majszolta. A többség, mint a felbolydult méhkas, folyamatosan zsongott és zsizsegett.

A tanító néninek 2 percenként rájuk kellett szólni, hogy nyugodjanak meg, és maradjanak csendben, amíg pár szót vált velem.

Igaza van a tanító néninek, valóban nyugodt családi életet élünk. Fanni azonban nemcsak emiatt kiegyensúlyozott.

Az elmúlt lassan 8 évben folyamatosan árral szemben úszok. Nem hallgatok az épp aktuális irányzatokra, csak a belső hangra. Ez a hang pedig folyamatosan azt súgja nekem, hogy le kell lassítani a világot. Vagy ha a világot nem is tudom, de a mi kis világunkat igen.

Ennek szellemében próbálom megőrizni Fanni gyerekkorát, amíg csak lehet, és az élményeket óvatosan adagolni neki. Azt látom, hogy a mai gyerekek túl korán élnek meg túl sok mindent.

Eleinte ösztönösen, ma már tudatosan próbálok "lassú" gyerekkort biztosítani Fanninak. Olyat, amilyenben nekem is részem volt. Amibe belefér, hogy suli után egymásra odafigyelve beszélgessünk. Aminek része, hogy rendszeresen együtt süssünk-főzzünk. Amiben jut idő arra, hogy leckeírás után otthon szabadon játszhasson vagy alkothasson. Időben ágyba kerüljön és legyen idő a minden esti összebújós mesélésre. Eleget aludjon és kipihenten ébredjen.

Ezek a dolgok ugyanannyira hozzájárulnak Fanni kiegyensúlyozottságához, mint a nyugodt légkör, ami otthon körülveszi.

Hogy milyen "áldozatokkal" jár ez a fajta lassú gyerekkor? Fanni nem jár sztáriskolába és különórákra sem. Mivel nincs 7-8 órája és a délutánjai szabadok, sokkal hosszabbnak tűnnek a napjai. A TV nézés korlátozva van, egy rövid mesét nézhet hétköznap, hétvégén egy kicsivel többet. Kütyüt egyedül nem használhat, pár naponta együtt megnézünk egy rövid mesét angolul a telefonomon.

A lassú életforma meghozza a gyümölcsét. Fanni szárnyal a suliban, a tanító nénije ódákat zeng róla.

A gyerekek mai felgyorsult, zaklatott életvitelét nézve fülemben csengenek Vekerdy szavai. Sikeres felnőtt abból lesz, akinek megadatik a teljesértékű gyerekkor. Rengeteg szabad játékkal, fára mászással, sárban dagonyázással. Az agyonhajszolt, túlterhelt gyerekekből kiégett felnőttek lesznek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Lányomnak az életről / Facebook
Kép: Pezibear / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja