SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Montessori játékok - amikor a kevesebb sokkal több

Családinet [cikkei] - 2019-11-18
Tudtad, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Helen Hunt Oscar-díjas színésznő, Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói és Gabriel García Márquez Nobel-díjas író életében közös pont, hogy gyermekként mindannyian Montessori oktatásban részesültek?
Montessori játékok - amikor a kevesebb sokkal több

Licsár Szilvia pedagógust, a Játékliget szakértőjét arról kérdeztük, vajon miben rejlik a módszer sikeressége.
 

„Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!”

Maria Montessori olasz orvos, pedagógus és pszichológus módszerét már több mint száz éve ismerjük. Pedagógiájának lényege, hogy a gyermeket helyezi a középpontba, célja, hogy a gyermek maga végezzen el mindent, ami a fejlődését segíti. Talán kevesen tudják, de az óvodákban a gyerekekre méretezett kis asztalok, székek, mosdók ötlete is tőle származik. Mivel úgy gondolta, hogy a gyerekekben nagyfokú kíváncsiság él a világ megismerése iránt, és cselekvési vágy, ezért támogatta, hogy spontán, szabadon játszanak, bármikor levehették például a játékokat a szintén méretükre gyártott bútorokról. A tekintélyelvűséget elvetette, a pedagógus szerepét nem a direkt tanításban, hanem a feltételek megteremtésében látja; feladata az ösztönző, a gyermek számára stimuláló környezet kialakítása.
 

Az a bizonyos kevesebb, ami több

A hagyományos óvodákhoz képest a Montessori csoportszobák jóval letisztultabb, egyszerűbb képet mutatnak. A polcokon többnyire fából készült Montessori eszközök sorakoznak, minden elérhető, minden gyermekléptékű, a jól áttekinthető rend biztonságérzetet ad. A játékban nem lehet semmit „elrontani”, a gyermek magát ellenőrzi és kijavítja, miközben azt is megismeri, hogy miben erősebb és miben gyengébb. A Montessori játékok nem bonyolultak. Nagyszerűségük épp az egyszerűségükben rejlik.
 

Fejlesztés és szabályok

Mai szemmel talán elcsodálkozunk, hogy az a módszer is lehet ennyire sikeres, amely nem táblázza be a gyerek életét, nem a délutáni szakkörökben látja a boldogulást a jövőben, hanem a gyermek önállóságára és önfejlesztésére épít. Montessori szerint azonban igenis meg kell tanulni bízni a gyermekben és ha olyan környezetet alakítunk ki, ahol életkorának is fejlettségének megfelelő eszközökkel tevékenykedhet, akkor megfelelően fog fejlődni a jelleme, önbizalma és kiegyensúlyozottá, együttműködővé válik.

Jutalmazás és büntetés nincs, mivel a módszer a pedagógus és a gyermek közötti kölcsönös bizalomra épít. Szükség esetén a pedagógus külön leül a gyermekkel és megbeszéli vele a problémát.

A csoportszobákat alapvetően a gyerekekre szabva alakítják ki, ám ez nemcsak azt jelenti, hogy bármelyik játékot bármikor elvehetik, vagy kényelmesen rajzolhatnak a méretben épp megfelelő székeken. Az önállóság fejlesztése abban is megnyilvánul, hogy a kicsik aktív résztvevői a csoport életének: például a rendrakásból is kiveszik a részüket. Terítenek, kenyeret kennek, innivalót töltenek, azonban csak olyan feladatuk van, amit egyedül – vagy kezdetben minimális segítséggel - meg tudnak oldani.
 

Montessori játékok óvodásoknak

Montessori egyik alapelve, hogy „Nem a tudás mennyisége fontos, hanem a képességek fejlettsége.” Eszközei ezért a tanulás folyamatát a következő módon támogatják: próbálkozás – gyakorlás – képesség kialakulása – tudás.

„A Montessori játékok közül talán a legismertebb a toronyépítő. Ez többféle formában és színben is létezik. Az eszközök különböző céllal készülnek, a matematikai készségek és a logikai gondolkodást például a számépítő toronnyal vagy mintaépítő kockával való játék fejlesztheti. A társasjátékok nemcsak a szociális készségeket, de az észlelésért, érzékelésért felelős területeket is alaposan megdolgoztatják. Érdemes több típusú játékot beszerezni - léteznek még az anyanyelvi érzékekre és a környező világ megismerésére ható eszközök is - de ha célzottan szeretnénk valamely terület fejleszteni, akkor kérjük szakember segítségét, aki megfelelő eszközt tud erre ajánlani.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Játékliget.hu
Kép: Liza / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja