SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek, akik átvették az irányítást - pedig nem is ők kérték

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-08
Szülőként válaszolunk a gyerekünk igényeire, ez nem is kérdés. De hol végződik a jogos igény, és hol kezdődik a gyermekuralom, a szülő vég nélküli ugráltatása?
Gyerekek, akik átvették az irányítást - pedig nem is ők kérték

„Ne haragudjatok, hogy késtünk, de Peti pont indulás előtt jött rá, hogy meg akarja enni az ebédje maradékát, Sári pedig közben elkezdte nézni a Jégvarázst, és azt nem szabad a közepén kikapcsolni” – egyre gyakrabban hangzanak el hasonló szülői szabadkozások. A kortárs gyerekeket nevelő szülők pedig egyetértően bólogatnak, de azért némelyekben még fel-felmerül a kérdés: tényleg rendben van, hogy egy család, vagy akár idegen felnőttek ilyen szinten alkalmazkodjanak egy gyerek kívánságaihoz?
 

Az észrevétlen határsértés

Kezdetben még olyan egyszerű. A babát megetetjük, ha éhes, tisztába tesszük, ha szükség van rá. Nem hagyjuk direkt, „nevelési célból” sírni, és száz százalékosan kiszolgáljuk, hiszen ő maga erre értelemszerűen képtelen.

Az évek pedig telnek-múlnak, és egyre több gyereket később sem hagynak sírni. Hiszen hogyan is kényszeríthetnék este tízkor aludni, ha nem álmos? Mégis mit tegyenek, ha Túró Rudin kívül más nem ízlik neki? Miért kéne olyan programra erőszakkal rávenni, amihez nincs kedve? És hirtelen azon kapja magát a család, hogy nem látogatják meg a nagymamát, mert a gyereknek épp nem fűik a foga hozzá, a szülők nem tudnak egymással két összefüggő mondatot váltani, mert a kicsi féltékeny lesz, és még az alsó tagozatos is majdnem egy csecsemő szintjén van kiszolgálva.
 

A határok nélküli gyerek szenved

A szülők azt hiszik, ezzel jót tesznek a gyereknek. Nem akarják túlszabályozni, azt szeretnék éreztetni vele, hogy számít a véleménye. Nem mindegy azonban, hogy mennyi idősen, milyen területen, és mekkora mértékben van beleszólása a saját és a családja ügyeibe.

Jó, ha egy 3 éves dönthet abban, hogy a rózsaszínű vagy a lila pólóját szeretné-e felvenni az óvodába – de az már nincs rendben, ha télen is kis szoknyát akar húzni, vagy ha édesanyja öltözködését hasonló módon alakítja. Természetes, ha az alsó tagozatos maga dönti el, mi szeretne lenni farsangon – de ha az esemény előtt egy nappal meggondolja magát, akkor nem az a jó szülő, aki lóhalálában új jelmezt szerez be, hanem aki megtanítja neki, hogy ezt a békát most le kell nyelnie.

S hogy ez miért probléma? Mert a gyerek maga is a határokat keresi, amelyekbe belekapaszkodhat, és ha nem találja őket, nem boldog lesz, hanem frusztrált: „Az a gyerek, aki így nő fel, folytonosan keresni kényszerül a határokat, hiszen azok a végtelenségig kitolhatók. Nem érzi magát biztonságban, ezért szorongani fog, amitől még jobban magához láncolja a szülőt. Nem lesz képes megnyugtatni saját magát, mindig a szülőt igényli, nem tud önállósodni, a korának megfelelő mértékben és módon” – írja Deliaga Éva gyermekpszichológus.
 

Adjuk meg neki a korának megfelelő önállóságot!

Önállóságot abban, amire valóban érett, a korát meghaladó döntési helyzeteket azonban vegyük le a válláról.

Nem kell mindenben kikérni a véleményét. Ne kérdezzük meg tőle, van-e kedve fürdeni menni, vagy meglátogassuk-e hétvégén a nagyszülőket. Olyat is egyre gyakrabban hallani, hogy a gyerek választotta ki, melyik óvodába járjon – ez is egy olyan téma, ahol a választás felelőssége egyértelműen a szülőt kellene, hogy terhelje.

A pszichológus szerint az ilyesmi helyett inkább a korának valóban megfelelő önállóságot kellene erősíteni a gyermekben. Hogy képes legyen egyedül enni, öltözködni, a holmiját rendben tartani.

A kapcsolat, higgyük el, nem romlik meg attól, ha a szülő nem ugrik az első szóra, a gyermek azonban rengeteget profitál abból, ha idejében megtanulja az indulatait kontrollálni. A szülő pedig végre nem rabszolgává válik, hanem egy olyan biztos ponttá, aki irányt mutat, és bármi is történik, képes a gyereket megtartani.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Myriams-Fotos / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja