SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 ok, amiért a szigorú nevelés tesz a legjobbat a gyereknek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-14
Noha a ma divatos elméletek szerint a gyerek legfontosabb dolga, hogy szabadon játsszon, és a délutáni elfoglaltságait is kizárólag az ő érdeklődési körét figyelve kell megszervezni, még ma is sok szülő vallja, hogy igenis fontos a szülői irányítás és a szigor.
7 ok, amiért a szigorú nevelés tesz a legjobbat a gyereknek


Mit takar a szülői szigor?

A félreértést valószínűleg az okozza, hogy a szigor szó alatt nem mindenki érti ugyanazt: van, aki merev, szeretetlen, vaskalapos neveléssel azonosítja, más pedig egyszerűen a következetes fegyelmezéssel, az egyértelmű határokkal, és azzal a fajta szülői tekintéllyel, amely irányt mutat, de nem élnek vele vissza. Az első értelmezés mindenképpen káros, és senkinek nem lehet célja, a másodiknak azonban léteznek megfontolandó előnyei.

Egy ausztrál anyuka összeszedte, véleménye szerint miért van szükség szigorra is a gyereknevelés során:


1. Testi épség

Már az egészen kicsi, 2-3 éves gyereknek is meg kell tanulnia, hogy bizonyos körülmények között kötelező szót fogadnia a felnőttnek, mert az élete múlik rajta. A kézfogás, az út szélén megállás, a biztonsági öv használata vagy a mély víz elkerülése nem alku kérdése. A szabályokat belsővé tevő gyermek hamarabb lesz önálló, nagyobb biztonsággal engedhető el egyedül az iskolába, hiszen a szülő tudja, tapasztalta, hogy a fontos kérdésekben nem kérdőjelezi meg az útmutatást.


2. A szigorú szülők gyerekei jobban teljesítenek az iskolában

Míg az engedékeny szülő hagyja, hogy gyermeke az érdeklődési körének megfelelő tárgyakat tanulja csak, a többiből pedig megelégszik egy elégségessel, a szigorú szülők elvárják, hogy gyerekeik mindenből az általuk elérhető maximumot hozzák. Nem írják meg helyette a leckét, nem engednek fáradtság miatt pihenőnapot beiktatni. A gyerek így sokkal jobban begyakorolja az olyan alapvető készségeket, mint az olvasás vagy a számolás, és a későbbiekben jobb lehetőségeket nyújtó intézményben tanulhat tovább.
Nem meglepő, hogy a szövegértést vizsgáló nemzetközi PISA-teszteken mindig az ázsiai diákok teljesítenek az élbolyban, hiszen ezekben az országokban a család és az iskola is elvárja a gyerekektől a jó teljesítményt.
 

3. Következmények elfogadása

Senkinek sincs kifogása az ellen, hogy a felnőtteknek büntetés járjon a KRESZ megszegéséért vagy az adócsalásért, ugyanezek az emberek azonban gyakran felhördülnek, amikor azt hallják, hogy egy gyerek helytelen viselkedését szankcionálják a szülei. Pedig mindenkinek jobb, ha már fiatal korában megtanulja, hogy a tetteknek következményük van. Sokkal jobban jár az, akit gyerekként zsebpénzmegvonással büntetnek a szülei, mint az, akinek felnőttként kell először szembesülnie azzal, hogy a szabályszegés nem mindig olcsó mulatság.
 

4. Önbizalom

A szigorú szülők nem óvják gyermekeiket a kudarcoktól, inkább arra ösztönzik őket, hogy amennyire csak képesek, a maximumot nyújtsák. Az így elért sikerek mögött kemény munka áll, amely valódi önbizalomhoz vezet – ellentétben a ma oly divatos, indokolatlanul is folyamatosan dicsérő szülői stílussal, amely egészséges önérzet helyett inkább az önimádatot táplálja a gyermekben.
 

5. Önfegyelem

A nem végletesen szigorú, ám következetes fegyelmezés hamar kiépíti a belső határokat a gyermekben. A kordában tartott gyerek már egészen fiatalon magáévá teszi az elvárt normákat, így kisebb az esélye annak, hogy kamaszkorában a kortárs nyomásnak engedelmeskedve deviáns viselkedésformákat vegyen fel. Ez az önfegyelem felnőttkorában is segítségére lesz: hogy mást ne említsünk, később hízik el az a személy, aki könnyen ellen tud állni egy szelet csoki csábításának.

 

6. Önállóság

A szigorú szülők korán elvárják gyermekeiktől, hogy a saját dolgaikért maguk vállalják a felelősséget: tartsák rendben a szobájukat, pakolják össze az iskolai felszerelésüket, ha drága dologra vágynak, spórolják össze a zsebpénzükből. Aki nem szokik hozzá, hogy gyámkodjanak felette, nagyobb önbizalommal tud kilépni a világba, s mivel addigra megtanulta, hogy tetteinek következménye van (lásd 2. pont), meggondolatlan döntést is kevesebbet hoz majd.
 

7. Biztonság

A határok nélkül nevelt gyermek nem szabad lesz, hanem bizonytalan. A korlátok ugyanis nem csak arra valók, hogy beléjük ütközzünk, hanem arra is, hogy kapaszkodót nyújtsanak. Akinek az életéből hiányoznak ezek a biztonságot nyújtó korlátok, egyre kétségbeesettebben fogja keresni a határokat, így sodorva önmagát egyre durvább és talán veszélyesebb helyzetekbe is. Az a kisgyerek, akit a szülei nem tartanak magabiztosan a kijelölt ösvényen, ugyanúgy retteg, mint az, akit terrorizálnak – csak éppen nem a felnőttektől fél, hanem saját magáról.

Egyetértesz ezekkel a pontokkal? A leírtak alapján szigorú szülőnek tartod magad?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: ambermb / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja