SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túlféltés és mentális zavarok - mi lesz azokkal, akik felnőttként találkoznak először a veszéllyel?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-05-21
Ma, amikor már minden játszótér kipárnázott, amikor a gyerekek egyre nagyobb része soha nem mászhat fára, amikor sokan középiskolás koruk előtt egy lépést sem tehetnek szülői felügyelet nélkül, felmerül a kérdés: mikor és hogyan tanulja meg egy egész túlféltett generáció a veszély kezelését?
Túlféltés és mentális zavarok - mi lesz azokkal, akik felnőttként találkoznak először a veszéllyel?

Féltjük a gyermekeinket. Nem engedjük őket magasba mászni, késsel játszani, gyorsan futni. Egyre későbbre tolódik az az életkor, amikor otthon hagyjuk őket akár öt percre is, esetleg egyedül mehetnek iskolába vagy az utcára biciklizni.

Közben a legtöbb szülő úgy érzi, gyereke kifejezetten az ő bosszantásásra keresi a veszélyes helyzeteket. Meggyőződésük, hogy kötelességük kontrollálni gyerekük játékát, mivel ő még nem érzi a veszélyt. Pedig a valóságtól mi sem áll távolabb.

Már az egészen kicsi totyogó is érzi a veszélyt. Érzi, és élvezi. Kellemes borzongást vált ki belőle a feszültség, és jóleső megkönnyebbülést az, amikor sikerült végrehajtani a feladatot. A gyerek pontosan érzi a saját határait is, tudja, hogy ő személy szerint mire képes - éppen ezért nagyságrendekkel gyakoribbak a sportsérülések felnőttek által irányított eseményeken, mint szabad játék során. Edzésen, versenyen, tornaórán olyasmibe lehet belekényszerítve a gyerek, amire talán még nem készült fel eléggé.

Mindez evolúciós örökség. Az állatkölykök is keresik a veszélyes helyzeteket.  Kecskegidákat vonzza a meredek lejtő, a kismajmok kedvenc szórakozása az indákon való hintázás. Az embergyereket izgalomba húzza a tűz, a mély víz, a megmászni való magasság, a veszélyes tárgyak, az elveszés kockázata.

"Micsoda?" - hördülhetnek most fel a szülők. "Adjak a gyerek kezébe kést meg gyufát, vagy dobjam be a mély vízbe, mert ez evolúciós öröksége?" A kérdés jogos, és megválaszolhatatlan. Balesetek ugyanis, ha viszonylag ritkán, de előfordulnak. A kismajmok leggyakoribb haláloka a mélybe zuhanás. Az égési osztályok tele vannak leforrázott gyerekekkel, a baleseti sebészek is tudnának mesélni, hány kartörést látnak el egy-egy napos hétvégén. Aki rágta már a körmét a műtő előtt a gyermekéért izgulva, annak nem kell elmagyarázni, mi a félelem.

A logikus megoldásként egyre divatosabb túlfélés azonban kétélű fegyver. Megóv a sérülésektől, ugyanakkor kitermel egy generációt, amely gyerekkorában nem tanult meg vigyázni magára. A probléma nem új keletű - már fiatal felnőtt az a nemzedék, amelynek tagjait a korszellemnek megfelelően a széltől is óvták. Soha nem látott mértékű köztük a nem dolgozó, nem tanuló, életét önállóan irányítani képtelen fiatalok aránya.

Peter Gray, a Bostoni Egyetem professzora még egy érdekes összefüggésre felhívta a figyelmet. Miközben gyermekeinket minden eddiginél jobban óvjuk fizikailag, meredeken emelkedik köztük a mentális betegségektől - szorongástól, depressziótól, evészavaroktól - szenvedők száma. Az összefüggést bizonyítani lehetetlen, a tendencia azonban elgondolkodtató.

Nyugat-Európában mar hódít az a pszichológiai mozgalom, amely szerint talán nem kell a széltől is óvni a gyerekeket. Egyre hangosabb azok hangja, akik úgy tartják, egy-egy lehorzsolt térd, vagy akár egy törött kar is megéri hosszú távon, ha lelkileg ép és önálló életre képes felnőtteket szeretnénk adni a jövőnek. Ha a mozgalom elterjed, az agyonféltett gyerekek masodik-harmadik generációja talán vissza tudja adni sajátjainak az elveszett gyerekkort.

Kép: qimono / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja