SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Ételt és ruhát biztosítani a gyereknek nem jelent egyet a neveléssel” – egy pszichológus üzenete a szülőknek

Családinet [cikkei] - 2019-02-05
Mihail Labkovsky pszichológus szerint sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani a fontos dolgok fölött gyerekeink nevelése terén. Az alábbiakban bemutatjuk a pszichológus néhány jó tanácsát.
„Ételt és ruhát biztosítani a gyereknek nem jelent egyet a neveléssel” – egy pszichológus üzenete a szülőknek

1. Ha mi magunk boldogtalanok vagyunk, akkor szinte lehetetlen a felhőtlen kapcsolat kialakítása a gyerekünkkel.

2. Sokszor azt hisszük, hogy velünk, szülőkkel minden rendben, csak a gyerekkel vannak problémák. Ha egy családban két gyerek közül az egyik önbizalommal teli, harcos alkat, míg a másik agresszív és elégedetlen, akkor minden bizonnyal az utóbbi nem kapott kellő figyelmet és szeretet a szülők részéről.

3. Ha ételt és ruhát biztosítunk a gyerekünknek, még nem oldottuk meg a nevelését ez által.

4. Ahogyan viselkedünk gyerekünkkel gyerekkorában, úgy fog majd viselkedni velünk ő idős korunkban.

5. Az iskola nem a matematikára és irodalomra kellene megtanítsa a gyerekeket, hanem az életre kellene felkészítse őket. Vagyis nem csak az elméleti tudás a fontos, hanem az, hogy hogyan tudunk kapcsolatokat kialakítani, hogyan tudunk kommunikálni, az időnket beosztani és a problémáinkat magunk megoldani.

6. Ne vigyük túlzásba az iskolai rossz jegyek fölötti aggodalmunkat - inkább segítsünk keresni számára egy olyan területet, ahol sikereket érhet el.

7. Ha az elemi iskolában nem képes felvenni a versenyt a gyerek, ha otthon órákat töltünk a házi feladatok elkészítésével, akkor a hibát az iskolarendszerben kereshetjük.

8. A gyerek büntetése adott esetben szükséges lehet. A büntetést azonban soha ne a hirtelen harag diktálja, és a gyerek is legyen tudatában annak, hogy hol hibázott és az milyen következményekkel járhat.

9. A gyerek akár már 6 éves korától kaphat zsebpénzt. Természetesen nem nagy összeget, de ahhoz elegendőt, hogy megtanulja általa a pénz észszerű beosztását.

10. Nem kell megoldanunk gyerekünk minden problémáját, hagyjuk érvényesülni a leleményességét.

11. Óvakodjunk attól, hogy állandó jelleggel ellenőrizzük! A gyereknek éreznie kell, hogy szeretjük, megbízunk benne és mindig mellette vagyunk, ha szüksége van reánk.

12. Hagyjuk, hogy ő döntse el, mit szeretne tanulni és mivel szeretné keresni majd a kenyerét.

13. Egy tini rendetlen szobája az belső lelkiállapotának felel meg.

14. Nevelni nem azt jelenti, hogy előírjuk a gyerek számára, hogyan éljen. Számukra nagyon fontos az e tekintetben nyújtott szülői életpélda.

15. Ha egy gyerek irányítani akarja a felnőttet, az valami belső problémára utalhat. Ilyen esetben igyekezzünk megtalálni ennek a furcsa viselkedésmódnak az okát.

16. Soha ne kritizáljuk a gyerekünket, ne tapossunk a lelkivilágába, inkább türelemmel, jó példával és sok beszélgetéssel próbáljuk a helyes úton tartani.

17. Egy gyereknek éreznie kell, hogy a szülei erős és jó emberek, akik mindig kiállnak mellette és szeretik őt.

Forrás: Filantropikum 
Kép: Josh Willink / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja