SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

20. vagy 21. századi anyuka lennél szívesebben?

Zachár Arinka [cikkei] - 2018-11-06
Nemrég találkoztam egy statisztikával, miszerint Ausztráliában a 30-34 év közötti anyukák napi 33 percet tudnak magukra fordítani, s ha egy jó tündértől ajándékot kérhetnének, az csakis szabadidő lenne. Mert már-már bediliznek az állandó gyerekkel-léttől... Anyáink - nagyanyáink hogy csinálták, ők ügyesebbek voltak? Ha tehetnénk, szívesebben cserélnénk velük?
20. vagy 21. századi anyuka lennél szívesebben?

Megkérdeztem egy „friss” nagymamát, ő hogy látja, milyen volt az anyukák helyzete korábban, s milyen ma.

 „Túl komor a kép a mai anyukák helyzetéről. Ok, biztos vannak időszakok, mikor az elviselhetetlenség határát súrolja a csak-a-gyerekkel-törődés szakasza, amikor tényleg nincs kiszállás egy percre sem a mókuskerékből, mert egyszerűen az anyukának kötelező helytállnia, míg a család többi tagja (apa, nagyszülők) á la carte módon állhatnak hozzá a helyzethez. Egy anyának nincs választási lehetősége. De persze ez volt az ő választása. Most is és akkor is, amikor még én voltam fiatal anyuka.

A ’80-as években anyukának lenni valóban más volt sok szempontból. Az eleje nem: akkor is nekem kellett felkelnem számtalanszor éjszaka, akkor is kínszenvedés volt, mikor le kellett fejni a tejem, sőt akkortájt még pelenkát is mosni kellett!
Ugyanakkor egyszerűbb is volt az élet, pl. nem kavarodtunk bele a „mi a legjobb a babának” gondolatkör neten fellelhető információáradatába, amelyek ráadásul sokszor szöges ellentétei egymásnak – lévén, hogy még nem neteztünk. A mi fiatalkorunkban a fiatal szülők általában panel lakásokban laktak, ami megkönnyítette sok szempontból a GYES-GYED időszak túlélését, hiszen ott segítettünk egymásnak, ahol csak tudtunk és a gyerekek is jól el voltak a szomszédban. Meg aztán ott voltak a munkahely kínálta bölcsődék és óvodák, én pl. külkeresként, a munkahelyem kapujában felraktam a gyereket az óvodai buszjáratra, majd a munkaidő végeztével „átvehettem” ugyanott. Ez nagy segítség volt akkor is, mikor a másodikkal maradtam otthon, s apuka adta le a gyereket reggelente a buszjáratnál.

Sokszor eszembe jut a saját gyerekkorom, amikor az én anyukám – aki 6 éves koromig mellettem volt, nem adott be oviba -, annak ellenére, hogy három gyereke volt, végtelen türelemmel nevelgetett engem, a legkisebbet. Ritkán láttuk idegesnek, valahogy mindig mindennel elkészült. Nálunk délben frissen főtt ebéd volt az asztalon, amit a kertből szedett friss zöldségekből főzőtt (kora reggel még a kertet is meglocsolta, gyomlálgatta), napközben talált időt arra is, hogy bedolgozói munkáját elvégezze (’60-as években járunk, egy keresetből azért egy öttagú család nem nagyon tudott kijönni – így un. necc hálókat fonogatott otthon a mama). Igaz az is, hogy elég jó gyerek voltam, csak egyszer tört be a fejem, mert megdobtak a fiúk egy kővel úgy, hogy össze is kellett varrni. Illetve akkor hoztam még szívrohamot szegény anyukámra, mikor torkom szakadtából ordítottam a kert végéből, hogy hívjon felmentő sereget, mert addig ugráltam a kerti „pottyantós” deszka padlóján, míg magamat pottyantottam bele! :)”

Ma, amikor a modern, fiatal nők jelentős időt szánnak a karrierjük beindítására, jóval később szülnek, mint a mi időnkben. Ez azzal is jár(hat), hogy egy kiforrott, érett nő, aki megtanult önállóan gondoskodni magáról és minden élethelyzetben feltalálni magát, bizony nehezen élheti meg, hogy az anyaság elején csak segítséggel tudja a feladatait ellátni. (Vagy még akkor se…). És nem csak ezzel elégedetlen, az esetleg rajta maradó kilók kapcsán frusztrálja magát, de még gondolati szinten sincs meg, hogy ezen a problémán hogyan tudna változtatni, hiszen „csak nem dobom ki azt a finomságot, amit meghagyott a gyerek”, vagy „mozogni? mikor???? még aludni sincs időm”,  és így tovább. Ha ez így nem lenne elég a stresszhez, akkor jön a desszert:


Kép: joffi / Pixabay

  • a néhány hónapos kisbabája – látszólag ok nélkül – olyan hangfrekvencián kezd ordítani, hogy mindenki elmenekül a közeléből és anyukának gőze sincs, hogy mi lehet a baj
  • amikor a drága babával éppen a szobatisztaságra nevelés időszakát éli a család, és megtörténik a baleset mondjuk a strand közepén
  • amikor gyanúsan csendes a lakás, bár az előbb még indián üvöltéstől visszhangzott, aztán kimész a konyhába, és a szó szoros értelmében beragadsz a látványba, amelyet kis kétévesed a kiborogatott tárolódobozok tartalmából kreált
  • amikor arra eszmélsz, hogy a gyerek szájából a macskaalom darabkái kerülnek elő...


Kép: piepie / Pixabay

Mindezzel együtt, vagy éppen ezért, mert ennyi viszontagságot együtt élnek át az édesanyák a babáikkal, mindent kibírnak, nem menekülnek el, sőt egy kis anya-idő megszervezésével évekig vállalják, hogy áldozatot hozzanak a gyerekeikért. Mindezt csak úgy lehet jól végigcsinálni, ha már előre tudja a kismama, hogy bizony ez az időszak erről szól és ezt fel is vállalja.

S ilyen tekintetben nincs különbség múltbéli és jelenkori anyukák között. A kakis pelenka, hiszti hangok és társai végigkísérik az anyák útját, s az nyeri meg ezt a csatát, és visszatekintve élete egyik legszebb szakaszának fogja ítélni, aki kellő humorral próbál hozzáállni a nehéz helyzetekhez is.


Kép: Profile / Pixabay

„Az élet játék, játszd” – így szól Teréz Anya tanácsa, s akkor járunk a legjobban, ha erre a játékra felkészülve, a babás éveinket igyekszünk „játszva” tölteni, s erre már pici korában megtanítjuk gyermekeinket is, hogy az ő anyaságuk is hasonlóképpen telhessen majd.

Indexkép: yairventuraf / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja