SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Altatni vagy nem altatni? A tudomány és az anyai szív ellentmondásai

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-04-06
Állítólag vannak olyan kisgyerekek, akik maguktól, minden különösebb szoktatás nélkül elalszanak egyedül a szobájukban. A többségnek ez azonban problémát okoz, és ilyenkor teszi fel magának a szülő a kérdést, hogy mivel tesz jobbat: ha támogatja az önállóságát és finoman - vagy a végén már kevésbé finoman - megtanítja egyedül elaludni, vagy ha addig mellette marad, amíg ezt igényi - akkor is, ha ez az időszak a vártnál sokkal tovább fog tartani?
Altatni vagy nem altatni? A tudomány és az anyai szív ellentmondásai

Tartozom egy vallomással: kisiskolás gyerekeim a mai napig igénylik a jelenlétemet az elalváshoz. Csak az enyémet - azokban a rendkívül ritka esetekben, amikor nem vagyok otthon fektetéskor, minden további nélkül elalszanak egyedül. De ha én is jelen vagyok, keservesen és szerintem őszinte könnyekkel sírnak, ha megpróbálkozom idő előtt elhagyni a szobájukat.

Már eljutottam odáig, hogy nincs a dologgal elvi problémám, csak arra kell odafigyelnem, hogy ne aludjak be mellettük, mert akkor az este hátralévő részének lőttek. Azt hiszem, a szülők többsége pontosan tudja, miről beszélek.

De vajon baj ez? Vannak, akik szerint igen. Az amerikai UCLA Sleep Disorder Center adatai szerint gyerekek esetében minden harmadik alvásprobléma arról szól, hogy a kicsi segítséget igényel az el- és visszaalváshoz. Egyes családok minden este hosszú köröket rónak az autójukkal, amíg álomba nem szenderül a gyermek, mások a kezét fogják vagy mellé fekszenek alvásidőben (aminek az esetek 90 százalékában az a vége, hogy a szülő előbb elalszik, mint a gyerek.) Az ULCA szakértői szerint ilyenkor az a baj, hogy a kicsi egy bizonyos személyhez vagy tevékenységhez köti az elalvást, ami nélkül képtelen álomba merülni.

A fő probléma ezzel többek szerint az, hogy az így szoktatott gyermek soha nem lesz önálló és magabiztos. Az interneten kutakodva leginkább olyan véleményekkel találkozhatunk, amelyek óvnak attól, hogy ilyen mértékben engedjük a gyereket függeni tőlünk, és arra biztatnak, hogy tanítsunk meg a kicsinek olyan technikákat, amelyekkel önmagát tudja megnyugtatni.

Rögtönzött közvéleménykutatásom eredménye azonban az, hogy az ilyen szakértői tanácsok ritkán találnak célba. Vannak persze olyanok, akik ezt megfogadván következetesen, könnyeket nem sajnálva leszoktatják a gyereket az esti altatásról, a többség azonban ugyanúgy bent fekszik a szobában, csak közben épp még a lelkiismeret is furdalja. Igaz, kevésbé, mintha hagyná, hogy a gyermek álomba sírja magát.

Vannak persze ellenkező vélemények is. Többek között a Korean Journal Pedatrics című lap számolt be egy olyan kutatásról, amely szerint a válaszkész szülői attitűd eredményez önálló és magabiztos gyermekeket. Szerintük éppen hogy a felesleges szeparáció – akár alvásidőben, akár máskor - okozza azt, hogy a gyerek nem tudja a későbbiekben kibontakoztatni a képességeit.

Mi tehát a tanulság? Altassak vagy ne altassak? Az amerikaiak szerint önállótlan lesz a gyerekem, ha vele vagyok, az ázsiaiak szerint akkor lesz az, ha nem vagyok vele. Mit tegyek akkor én itt Európa közepén?

Szerintem hallgass a szívedre. És a józan eszedre. Ne hagyd, hogy hányásig sírja magát az alvástréning alatt (van olyan alvástanító könyv, ami szerint ez még bőven belefér), de azt is vedd észre, ha már hetek óta nem szóltatok egymáshoz a férjeddel, mert te már este nyolckor elalszol. Nem az a jó szülő, aki a gyerek mellett fekszik - ahogy nem is az, aki eléri, hogy elaludjanak maguktól. Egyszerűen nem ezen múlik. Ha egy kicsit kizárod a vadidegen szakértők és a játszótéri anyukák véleményét, észre fogod venni, hogy a te családodnak milyen esti rutin a megfelelő.

Olvasd el ezt is: Az esti lefekvési rituálé titkai - tippek a könnyebb altatáshoz és a nyugodt éjszakákhoz

Indexkép: pixabay - dagon_

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja