SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Profi hisztikezelés a gyakorlatban - videó

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-04
Egy amerikai kislány hisztériás rohamot kapott a hipermarketben. Apukája kivitte a parkolóba, majd videóra vette a folyamatot, ahogy segített lenyugodni gyermekének. Eddig 21 millióan látták a felvételt, a fiatal férfi nyugodt következetességéből mi is tanulhatunk.
Profi hisztikezelés a gyakorlatban - videó

„Amikor nemet mondasz egy elkényeztetett gyereknek a boltban” – ezt a címet adta 6 perces videójának Terel Rico Relz Crawford. Véleménye szerint, ha gyerekkorodban neked minden kívánságod teljesítve volt is, a te gyerekednek nem kell így felnőnie.

A felvétel elején Terel másodpercekig csendben néz a kamerába, miközben 3 év körüli kislánya tipikus hisztériázós jelenetet produkál. Az apa arcán ugyanolyan szintű frusztráció látható, mint a gyerekén – érzéseiről valószínűleg mindenkinek van fogalma, akit hozott már a sajátja kínos helyzetbe nyilvános helyen történő minősíthetetlen viselkedésével.


Forrás: Mr Rico Relz / YouTube

Terel ezután elmondja először a kislánynak, aztán a kamerának, hogy mi is a helyzet pontosan. A gyerek kiborult, mert nem kapott meg valamit a boltban. Elmondja, hogy addig kint maradnak, amíg be nem fejezi a jelenetet.

Nem ígér neki játékot, csokit, nem csap a fenekére, még csak a hangját sem emeli fel.

„Anyám a szuszt is kiverte volna már belőlem” – állítja, majd hozzáteszi: ő nem üti a gyereket, ez nem az ő műfaja. A fő módszere az, hogy valamilyen ingerszegény helyre viszi a kislányt, és addig ott maradnak, amíg vége nincs a műsornak. Nem veszekszik, nem próbál egyezségre jutni.

A videó közepén elmagyarázza, hogy a fő probléma ezzel a viselkedéssel az, hogy a gyerek nem fogad szót, amikor rendre utasítja. Véleménye szerint a szülő joga eldönteni, mikor mit vesz meg a gyereknek, és ha a kicsi ezt nem érdemli meg, a szülő el is vehet tőle bármit. A kislány erre mintegy varázsütésre befejezi a sírást, mintha mi sem történt volna, újra vidám lesz, és megígéri, hogy ha visszatérnek a boltba, nem fogja újrakezdeni az egészet.

Terel módszerében nincs semmi különös. A legtöbb szülő elméletben tisztában van vele, hogy a hisztire adható egyetlen hatékony válasz az, ha a gyereket lehetőség szerint eltávolítjuk a helyszínről, majd nem veszünk róla tudomást.
A gyakorlatban mégis néha rendkívül nehéz ezt megvalósítani. Egy 2-3 éves gyerek igen kitartóan tud torkaszakadtából bömbölni, ha valamit el akar érni, a kimerült és igen gyakran időhiányos szülő pedig úgy érzi, valamit lépnie kell: vagy ő is elkezd kiabálni a gyerekkel (aki persze ettől nem marad csendben, hanem már az ijedtségtől sír), vagy végül jobb meggyőződése ellenére teljesíti a gyerek kívánságát, csak legyen végre csend.

Egyikünk sincsen szuperképességekkel felruházva. Nem érdemes hinni annak, aki azt állítja, hogy neki minden körülmények között sikerül következetesen és higgadtan reagálni a jelenetet rendező gyerekére. Törekedni azonban célszerű rá, mert hosszabb távon ez az egyetlen olyan reakció, amely eredményt hozhat. A kicsi gyerek még nem tudja kontrollálni az indulatait. Nekünk, felnőtteknek azonban már sikerülnie kell ennek, és nyugodt viselkedésünkből ők is tanulni fognak.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja