SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 apró magatartási probléma, melyet semmiképp se hagyj figyelmen kívül

Családinet [cikkei] - 2013-01-14
Cikkünkben 6 olyan rossz szokásról olvashatsz, melyeket talán te is gyakran figyelmen kívül hagysz gyermekednél, valamint arról, hogyan orvosolhatod őket.
6 apró magatartási probléma, melyet semmiképp se hagyj figyelmen kívül

1. Ha a gyermek elferdíti az igazságot


Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni? 

Lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, ha gyermeked azt mondja, megágyazott, amikor alig húzta fel a takarót, vagy ha azzal dicsekszik barátainak, hogy volt a floridai Disney Worldben, mikor még repülőgépen sem ült soha, pedig az ilyen füllentéseknek fontos elejét venni! Ha nem tesszük, a gyermekben berögzülhet, automatikussá válhat a hazugság mint egy egyszerű módja annak, hogy jobb színben tüntesse fel magát, elkerülhessen olyan dolgokat, melyeket nem akar megtenni, vagy épp a leszidást olyasvalami miatt, amit már megtett. 

Hogyan állítható meg? 

Amikor a gyermek füllent, ülj le vele és beszéljétek meg a dolgokat. Mondd neki a következőt: "Nagyon szórakoztató lenne elmenni a Disney Worldbe, egyszer talán tényleg eljutunk oda, de ne mondd azt, hogy voltál ott, amikor igazából nem voltál." Tudassuk vele, hogy ha nem mindig az igazat mondja, akkor az emberek akkor sem fognak neki hinni, amikor igen. Próbáljuk meg kideríteni, mi motiválta a hazugságra, és győződjünk meg róla, hogy nem érte el a célját. Ha például azt mondja, hogy megmosta a fogát, de mi tudjuk, hogy nem tette, mindenképpen küldjük vissza, hogy mossa meg. 

Tipp: Amikor az 5 éves Zsófi elkezdte elferdíteni az igazságot, édesanyja elmesélte neki A farkast kiáltó fiú meséjét, a történetet, amelyben egy fiú, aki azelőtt sokat hazudozott, segítségért kiáltott az emberekhez, de az emberek figyelmen kívül hagyták őt. A történetmesélés segít a gyerekeknek rávilágítani a problémára, mert így ők is láthatják tetteiket egy kívülálló szemszögéből. Édesanyja elmesélése szerint Zsófi azóta nagyon őszinte, és bosszantja, ha nem hisznek neki.

 

2. Ha a gyermek beleszól a beszélgetésbe


Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni?
 

Előfordulhat, hogy gyermeked nagyon izgatott, és alig várja, hogy elmondhasson vagy kérdezhessen valamit, de ha hagyod neki, hogy folyton belevágjon a beszélgetésbe, nem fogja megtanulni, hogyan legyen figyelmes másokkal szemben, illetve hogyan várjon a sorára, hogyan foglalja el magát, amíg mással beszélgetsz. Azt fogja hinni, hogy csak ő jogosult más emberek figyelmére, és frusztrálni fogja, ha úgy érzi, nem rá figyelnek.
 

Hogyan állíthatod meg?

A következő alkalommal, amikor telefonálsz vagy éppen egy barátnőddel beszélgetsz, kérd meg gyermeked, hogy maradjon csendben és ne szakítsa félbe a beszélgetést. Adj neki valamilyen feladatot vagy játékot, amivel le tudja kötni magát ez idő alatt. Amennyiben továbbra is zavarja a beszélgetést, ültesd le egy székre és mondd meg neki higgadtan, hogy üljön ott, amíg nem végeztél. Add tudomására, hogy ha továbbra is zavar, amikor mással beszélgetsz, nem fogja megkapni, amit szeretne.

Megjegyzés: ha meg akarjuk tanítani a gyermeket, hogy ne szóljon közbe, fontos azt is megtanítani, hogy vannak esetek, amikor viszont mégis beleszólhat a beszélgetésbe. Nem kell rögtön csitítani, amikor hozzánk szól, hiszen nem tudhatjuk, mire van szüksége, lehet, hogy épp pisilnie kell, egy ragtapaszt szeretne kérni az épp elvágott ujjára, vagy még rosszabb. Nagyon fontos, hogy a gyerek megtanuljon türelmesnek lenni, de még fontosabb, hogy megtanulja felismerni azokat a helyzeteket, amikor szükség van a beszélgetés megszakítására.

 

3. Ha a gyermek durvul játék közben
 

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Nyilvánvaló, hogy ha gyermeked megüti játszótársát, közbe kell lépned, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az olyan apróbb agresszív megnyilvánulásokat sem, mint például ha gyermeked lökdösődik vagy belecsíp a másikba, vagy valamilyen más élőlénnyel (növénnyel, kisállattal) agresszíven bánik. Amennyiben ezt elmulasztod, a durva játék a későbbiekben könnyen berögzült szokássá válhat gyermekednél, ezenkívül abban a hitben él majd, hogy mást  bántani megengedett.

Hogyan állíthatod meg?

Szembesítsd gyermekedet a tettével, mégpedig rögtön akkor, amikor az bekövetkezett. Hívd félre és mondd neki a következőt: "Ez fájt neki. Mi lenne, ha ő is ezt csinálná veled?". Tanulja meg, hogy nem szabad olyat tenni, amivel másoknak fájdalmat okozhat. Ha csak erőszakkal tudja megoldani a helyzetet könnyen lehet, hogy egyszer csúnyán visszakapja a másiktól, és ő maga sérül.  Mielőtt legközelebb játszani kezd valakivel, emlékeztesd, hogy nem szabad durván játszani és mondd el neki, mit tegyen, ha mérges lesz, vagy ha nem tetszik neki valami. Amennyiben újra durván viselkedik, vess véget a játéknak.

 

4. Ha a gyermek úgy tesz, mintha nem hallaná, amit mondunk neki
 

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Amikor gyermekednek 2, 3 vagy akár 4 alkalommal is el kell ismételni, hogy szálljon be végre az autóba, vagy szedje össze a játékait, az üzenet számára, hogy nem számít, ha nem figyel oda rád, hiszen nem te vagy a főnök, hanem ő. Pszichológusok szerint ha újra és újra emlékeztetjük a gyermeket, azzal csak arra tanítjuk őket, hogy várjanak a következőre ahelyett, hogy már a legelső figyelmeztetésre kellő figyelmet fordítanának. Az ilyen szituációk egyértelműen az erőfitogtatásról szólnak. Ha hagyod magad legyűrni, és hagyod, hogy gyermeked továbbra is figyelmen kívül hagyja amit mondasz, könnyen előfordulhat, hogy viselkedése dacossá, ellenszegülővé válik.


Hogyan állíthatod meg?

Ahelyett, hogy átkiabálnál neki a szoba egyik feléből a másikba, menj oda a gyermekhez és mondd el neki, hogy mit kell csinálnia. A gyermek nézzen rád, miközben beszélsz hozzá és várod a választ tőle: "Oké, anyu!". Nagy segítség lehet a figyelemfelkeltésben, ha közben megérinted a gyermek vállát, a nevén szólítod, vagy például kikapcsolod a TV-t. Ha nem cselekszik úgy, ahogy megkérted, annak mindenképpen legyen következménye!

Tipp:  Egy 6 éves kisfiúnál - amikor elkezdett egyre kevésbé figyelni arra, mit mondanak a szülei -, édesanyja a következő szabályokat vezette be: megmondta a gyermeknek, hogy ha egynél többször kell valamire megkérni, például hogy jöjjön vacsorázni, vagy menjen fürdeni, akkor aznap este a szokásos kettő helyett csak egy mesét nézhet meg, vagy megvon tőle egy kis játékra szánt időt. Ha kétszer kell emlékeztetni valamire, akkor nem nézhet mesét, vagy még kevesebbet játszhat. Édesanyja igyekszik nem beadni a derekát, máskülönben úgy gondolja, a szelektív hallás folytatódni fog. Eddig úgy tűnik, működik ez a taktika.

 

5. Ha a gyermek kérdezés nélkül kiszolgálja magát
 

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Minden bizonnyal kényelmes, ha a gyermek ki tudja szolgálni magát, ha éhes, vagy be tud rakni magának egy DVD-t, de nem szabad hagyni, hogy kedvükre döntsenek olyan dolgokról, amikhez neked is lenne néhány szavad. Meg kell tanulniuk, hogy vannak szabályok, melyeket be kell tartani. Lehet, hogy aranyos, amikor kétéves gyermekünk elsétál a szekrényhez, hogy kivegyen egy süteményt, azonban amikor nyolc évesen kérdés nélkül elmegy meglátogatni a három háztömbnyire lévő barátját, már kevésbé örülünk.

Hogyan állíthatod meg?

Állítsunk fel egy kisebb házirendet, és beszéljünk róla gyakran a gyermekkel. Emlékeztessük, hogy mielőtt elvesz egy sütit, kérdezzen rá, hogy elveheti-e. Ha engedély nélkül kapcsolja be a TV-t, kapcsoltassuk ki, és mondjuk neki: "Meg kell kérdezned, hogy bekapcsolhatod-e a TV-t ". Ha a szabályoknak mindig hangot adunk, gyermekünk könnyebben megtanulja azokat.

Tipp: Amikor a hároméves kislány kérdés nélkül elvett egy filctollat, és az egész karját sárgára színezte, az édesanyja azt mondta neki, hogy így sajnos nem tud majd részt venni a közösen tervezett festésben, mert összekeni a papírt. „Sírt, de tudtam, hogy muszáj megtenni ezt a lépést, különben később újra és újra előfordul majd, hogy engedetlen lesz.” mondta az édesanyja. 

 

6. Ha a gyermek szemtelenül viselkedik
 

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Amíg kicsi talán nem is gondolod, hogy gyermeked egyszer pimasz módon fog viselkedni vagy csúnya szavakat fog használni. Ez a viselkedés gyakran óvodás korban kezdődik, amikor a gyerekek utánozni kezdik idősebb társaikat, hogy teszteljék a szülők reakcióját. Néhány szülő figyelmen kívül hagyja az ilyen viselkedést, mert azt hiszik, hogy ez egy múló fázis, de ha nem szállnak szembe vele, hamar szembesülhetnek azzal, hogy gyermekük egy tiszteletlen harmadikos, aki nem jön ki tanáraival és más felnőttekkel, és barátokat is nehezen szerez.

Hogyan állítható meg?

Legyen gyermeked is tisztában viselkedésével! Mondd neki például ezt: "Amikor így viselkedsz, úgy érzem, nem érdekel, amit neked mondok." A cél nem az, hogy a gyermek rosszul érezze magát, hanem hogy rámutassunk a problémás viselkedésre. Ha továbbra is úgy viselkedik, mint amiért rászóltunk, fejezzük be a beszélgetést és hagyjuk magára. Mondjuk neki a következőt: "Ha így beszélsz velem, meg sem hallom, amit mondasz. Ha szépen, normálisan tudsz beszélni, akkor meghallgatom." 

Megjegyzés: Sok szülő elnéz a gyermekének több tiszteletlen megnyilvánulást, grimaszt, vállrándítást, feleselést - legtöbbször az alábbi okok valamelyike miatt:

  • mert nem akart maradi, morcos szülőnek látszani,
  • apróságnak gondolja, amire könnyebb legyinteni mint feneket keríteni neki
  • úgy érezi, hogy lazább, baráti lehet a kapcsolat a gyerekkel, ha "nem szól rá minden apróságért".

Azonban ez a mentalitás később szinte mindig visszaüt, az ilyen megengedő szülők kamaszkorukra már gyakran egyáltalán nem tudják kezelni a gyerekeiket.

Gyereknek gyerek a barátja, a szülő pedig a nevelője, akitől meg kell tanulja a korlátokat, hogy később meg tudja találni a helyét a világban. Erről majd egy későbbi cikkünkben írunk részletesebben.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja