Kisgyerekek

A házimunka nem csak a lányok "kiváltsága" - ezt tanítják egy spanyol iskolában.
Ne azt tanítsd a gyerekednek, hogy a pénz a legnagyobb érték, inkább mutasd meg neki, hogy a boldogságnak mekkora ereje van. Tanítsd meg, hogy a dolgokat értékelje, és ne az ára miatt váljon valami értékessé vagy értéktelenné.
Egy nap egy tanár arra kérte tanítványait, hogy írják le egy lapra azoknak az embereknek a nevét, akiket gyűlölnek. Miután a diákok befejezték, a tanár arra kérte őket, hogy másnap hozzanak egy zacskó paradicsomot: annyi darabot, amennyi nevet a lapjukra felírtak.
Aki átélte, milyen tekintélyelvű, érzelmileg elérhetetlen szülők gyermekeként felnőni, érthető, ha nem ezt a mintát szeretné átadni a gyermekének. Az ennek folyamán gyakran alkalmazott "mindent ráhagyó" nevelési stílus azonban ugyanennyire szorongató a gyerek számára. A jó hír az, hogy nem kell a két rossz között döntenünk: létezik szeretetteljes fegyelmezés, amely korlátokat állít, kapaszkodókat ad, de nem nyomorít meg.
Tegye fel a kezét, aki szülőként elégedett a saját teljesítményével. Aki úgy érzi, pontosan megfelel a saját maga elé állított mércének: pont annyi időt beszélget a gyerekével délutánonként, amennyit szeretne, egészséges ételeket főz, sportra és különórákra viszi a csemetét, mert ugye ez (is) a sikeres jövőjének záloga. Igen, saját magunknak is nehezen felelünk meg, a bizonyítványosztás pedig csak egy újabb alkalom a szorongásra - ha hagyjuk. Vagy lehetne másképp?
Az előrejelzések szerint, végre valóban közeleg a nyár, és a jövő hétre meg is érkezik. Akkor aztán bátran tervezhetünk végre szabadtéri programokat. Az előttünk álló hétvégén azonban még könnyen lehet, hogy az eső miatt a lakásba szorulunk, ezért beltéri mozgásos feladatokhoz hoztunk ötleteket Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének segítségével.
Mióta az egyházi intézmények gyermekenként közel négyszer annyi pénzből gazdálkodhatnak, mint az államiak, egyre több, egyébként nem vallásos szülő küldi ilyenbe gyermekét a jobb minőségű oktatás reményében - írja az Index.
Az alternatív iskolában összesen három tantárgycsoportra bontva, vegyes életkorú osztályokban tanulhatják a gyerekek azt, ami érdekli őket. Elkészült a kerettanterv, jövő tanévtől igazi iskolaként működik a Budapest School.
Ma, amikor már minden játszótér kipárnázott, amikor a gyerekek egyre nagyobb része soha nem mászhat fára, amikor sokan középiskolás koruk előtt egy lépést sem tehetnek szülői felügyelet nélkül, felmerül a kérdés: mikor és hogyan tanulja meg egy egész túlféltett generáció a veszély kezelését?
Az a gyerek válik szerető felnőtté, akit megtanítottak szeretni. Természetesen minden szülő szereti a gyerekét, de hányan vannak, akik éreztetik és ki is mondják ezt?
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.