Kisgyerekek

Az ünnepi rohanásban talán nem tudtunk azzal foglalkozni, hogy kicsit megálljunk és átgondoljuk az elmúlt évet. Most viszont, hogy a karácsonyi és szilveszteri forgatag már mögöttünk, a tavaszi zsongás pedig még igen távol, használhatjuk az időt arra, hogy lezárjuk az elmúlt év eseményeit és megtervezzük a következő évet.
Anyukákat, apukákat kérdeztünk az ismeretségi körünkben, hogy milyen trükkökkel tették gördülékenyebbé az esti fektetést. Némelyik kapott tanács ellentmond egymásnak, de a felsorolt módszerek közül biztos, hogy mindenki talál olyat, amit maga is szívesen alkalmazna.
Valószínűleg számtalanszor hallottuk már, vagy épp mi magunk is valljuk azt a nézetet, hogy a bántó szavak olykor sokkal jobban tudnak fájni, mintha fizikailag megütnének.
Vajon jó módszer az agresszióra agresszióval reagálni? Egy jól irányzott visszacsapás tényleg megfékezi a bántalmazót? Egy ír pszichológus szerint azokból a gyerekekből, akik megtanulják megvédeni magukat, soha nem lesznek áldozatok.
Több tanulmány is arra a (teljesen logikus) megállapításra jutott, hogy a gyerekek gyakrabban és sokkal hatékonyabban hazudnak, amikor a büntetéssel már előre számolnak. Mivel sok gyermeknél felmerül az igazság elferdítése, érdemes beszélni arról, hogyan lehet szülőként kezelni, változtatni rajta.
Hogyan reagál egy kisgyerek, ha édesanyja közli vele, hogy megette az összes cukorkáját? Ha szerencsénk van, akkor valahogy így:
Valóban a "liberális nevelés" miatt jellemzőek kétéves kor körüli dühkitörések? Vagy épp ellenkezőleg, örülni kell nekik, hiszen jelzik, hogy a gyerek megfelelően fejlődik? Az igazság valahol a kettő között van: a hiszti kisgyerekkorban teljesen normális jelenség, de ettől még nehéz elviselni. Mégis érdemes.
Bret Marshall Spears 5 gyerekes apuka. Mivel 3 lánya van, tudja, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre egy lányos apa soha sem készülhet fel. Az alábbiakban megosztjuk veletek Bret tapasztalatait kislányai nevelésével kapcsolatban:
A világot potenciálisan veszélyes helynek tartó, sérülésektől rettegő, túlféltő szülők éppolyan károkat okoznak, mint azok, akik bántalmazzák a gyermekeiket - véli John Mardsen, aki amellett, hogy iskolaigazgató Ausztráliában, több sikeres ifjúsági regény szerzője is.
Néha felnőttként sem árt levetni a belénk plántált gátlásokat, és olyan őszintén élni az életet, ahogy gyerekkorunkban tettük. Csak nézz rá a saját gyerekeidre: mi az, amit eltanulhatsz tőlük?
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.