SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

16 éves kortól lehet tetoválása: Te megengednéd?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-22
Ha megtiltom, rossz anya vagyok? Ha megengedem, annak beláthatatlan következményei lesznek? Mégis mit tegyek? Mi van, ha begyullad? Ha megbánja? Ha elrontják? Számtalan kérdés. A válaszokban Hetyei Tamás, az egyik budapesti tetoválószalon tulajdonosa és Szalai Katalin klinikai szakpszichológus segítenek.
16 éves kortól lehet tetoválása: Te megengednéd?

A barátnőm 15 éves lánya már régóta azzal rágja az anyja fülét, hogy tetoválást szeretne. Nem nagyot, nem is látható helyen, mégis sok vita van ebből kettejük között. Legutóbb abban maradtak, hogy megvárják Lili 18. születésnapját. Csakhogy már 16 éves kortól engedélyezett a tetoválás, szülői engedéllyel. Úgyhogy gondolom, hamarosan újra beszédtéma lesz ez kettejük között…

Mikortól és milyen feltételekkel?

Hetyei Tamás az egyik budapesti tetoválószalon tulajdonosa és piercere azt mondja, náluk 16 éves kortól szülői jelenléttel engedélyezett a tetoválás. 17 éves kortól pedig egy szülői beleegyező nyilatkozatot kérnek és telefonon is egyeztetnek a szülővel.

”Ezeken túl, minden tetoválást saját hatáskörünkben is elbírálunk, hogy vállaljuk-e. Ez a mintától és az elhelyezéstől is függ.” – mondja Tamás.

Szalai Katalin, klinikai szakpszichológus szerint azonban a 16 éves életkori határ nagyon alacsony. Szerinte a szülők sokszor már kínjukban bólintanak rá, 18 év alatt ő ezt egyáltalán nem javasolja. Sőt.

”Nem azért mondom ezt, mert konzervatívnak tartom magam, hanem mert a személyiségfejlődés még 18 éves korra sem fejeződik be. Az idegrendszer érése csak 23 éves korra zárul le. A tetoválás és a különböző testékszerek marandandó változást okoznak, ezért úgy gondolom, hogy amikor egy kamasz még nincsen teljesen a döntésképesség birtokában, akkor valamivel meg kellene akadályozni azt, hogy később megbánja a döntését. - hangsúlyozza a szakértő.

Az, hogy valaki megbánja a tetoválását, akkor is bekövetkezhet, ha már felnőttként hozta meg ezt a döntést. Előfordulhat, hogy valaki olyan nevet tetováltat magára, amelyik később már nem lesz releváns, de szerencsére ma már erre is fel vannak készülve a tetoválószalonok. Hetyei Tamás azt mondja, náluk 15 éves volt a legfiatalabb érdeklődő, aki tetováltatni szeretett volna, piercing-et pedig kért már 12 éves is.

”Gyakran fordulnak meg nálunk 18 éven aluliak. Főleg piercing-et szeretnének, de a tetoválás sem ritka. A leggyakoribb kérések között szerepelnek az évszámok, a nevek, a virág, és egyébként egyre több a közös tetoválás is a szülővel.” – mondja a tetoválószalon tulajdonosa.

Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha gyerekünk tetoválást vagy piercinget szeretne.

Hetyei Tamás piercer tanácsai:
 

Ne legyen látható helyen

Hetyei Tamás azt mondja, gyakran szeretnének náluk a fiatalok jól látható helyre tetoválást, például a kézfejükre vagy a nyakukra. Ezt ő kiskorúaknak semmiképp nem javasolja.

”Egyszer egy fiatalt alig bírtunk lebeszélni arról, hogy a kézfejére skorpiót tetováltasson. A szülő is ott volt vele, aki megengedte volna, ő sem értette, hogy miért nem vállaljuk. De végül sikerült meggyőznöm őket.” – árulja el a tulajdonos.

Időtálló legyen

Hetyei Tamás azt javasolja, érdemes átbeszélni gyerekünkkel, hogy milyen minták tetszenek Neki. Esetleg tehetünk javaslatot vagy kérhetünk segítséget a tetoválószalonban, hogy milyen mintákat nem fog 20-30 év múlva sem szégyellni. Ha lehet, akkor pedig kerülje a neveket, ezek pár év múlva már lehet, hogy nem lesznek relevánsak számára.

Kivitelezési technikában is fontos az időtállóság. Nagyon divatosak mostanában a miniatűr minták, de ezek pár év múlva megfolynak, szétesnek. Erről nem nagyon szoktak beszélni, vagy posztolni a közösségi médiában, de fontos tudni.” – mondja Hetyei Tamás.
 

Szalai Katalin klinikai szakpszichológus tanácsai
 

Beszéljétek át!

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy üljünk le beszélgetni róla a gyerekünkkel. Mondja el, hogy mi az oka annak, hogy tetováltatni szeretne, gondolkodott-e már a következményeken, elképzelte-e az életét 20-30 év múlva azzal a tetoválással, később is fog-e Neki tetszeni. Egy pro és kontra listát is érdemes felállítani.

”Lassan felnőnek azok a gyerekek, akiknek a szülei is tetoválva vannak. Ha a szülő megbánta a tetoválását, az egy jó példa lehet a gyerek számára, hogy ne hozzon elhamarkodottan döntést.” – mondja a pszichológus.

 

Egészségügyi kockázatok

A tetoválásnak és a piercingnek vannak egészségügyi kockázatai is, erre is érdemes felhívni gyerekünk figyelmét.

”Begyulladhat, elfertőződhet, allergiás reakciót is okozhat. Ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni.” – figyelmeztet a szakértő.

 

Megkülönböztető jegyek

A tetoválás és a különböző testékszerek hátterében Szalai Katalin klinikai szakpszichológus szerint az áll, hogy az emberekben komoly igény van arra, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől.

”A tetoválás és a testékszerek önmagunk keresésének kifejezései. Mégsem a különbségeket mutatják be, mára sokkal inkább tömegjelenséggé váltak.” – mondja a Szalai Katalin és hozzáteszi, hogy bár a fiatalok többsége egyéniség szeretne lenni, ennek ellenére egyformák. Erről is érdemes beszélni gyerekünkkel.

”Ha például megnézzük a plázákban a 14-18 éves korosztályt évszakonként, azt látjuk, hogy majdnem egyformák: szinte egyformán sminkelnek és egyformán öltözködnek, miközben egyéniségek szeretnének lenni.”

Képek forrása: Pexels képei, Free-Photos, Gondula Vogelilovetattoos képe a Pixabay-en 

Anderson Miranda fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is!

Ádázkák- A kamasznevelés csínja és bája

Te beleolvasol a kamaszod naplójába?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja