SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tinédzserkori lázadás pozitív hatásai

Viktória Tóth-Szántó [cikkei] - 2020-11-25
Létezik egészséges tinédzserkori lázadás, amit nem csak elfogadni lehet, hanem meglátva pozitív hatásait, beláthatjuk szükségességét is.
A tinédzserkori lázadás pozitív hatásai

A tinédzserkori lázadásról csupa negatív jelző ugrik be és valóban nem alaptalanul, de kevesen veszik észre, hogy számos pozitív hatása is van.


Mit nevezünk tinédzser kori lázadásnak?

Az egykor kedves és közvetlen gyermek aki addig segítőkész volt és engedelmes, hirtelen egy feleselő, makacs kis tinivé lett. 

A tinédzserkori lázadás röviden a magasabb fokú függetlenséget és az alacsonyabb szülői beavatkozás vágyát jelenti. Lázadásnak hívják, hiszen  gyakran intenzív konfrontációhoz vezet szülő és gyermeke között. Viselkedésük spontánnak és logikátlannak tűnhet, de számos dolog áll mögötte.

A tizenévesek lázadásával szinte minden szülő szembesül, bár nem egyforma mértékben, mégis mindegyiket meglepi a változás és aggodalommal tölti el, hogy esetleg nem tudja majd kezelni és kicsúszik a kezéből az irányítás.


Miben mutatkozik meg a tinédzserkori lázadás?

 

1. Függetlenségi vágy

A tizenéves félúton jár a gyermekkor és a felnőtt lét között Erősödik a függetlenség iránti vágy, mely daccal és a szülői intelmek áthágásával jár.


2. Megjelenik a generációs különbség 

A szabályok, amelyeket ezidáig követett hirtelen fojtogatóvá válnak és ki akar törni belőlük. Eközben olyan dolgok kezdik érdekelni, amely korosztálya szerint menő a szülői ízléstől visont már távol esik.


3. Impulzív döntések 

A szakértők szerint a tizenévesek hajlamosak az impulzív döntésekre, józan megítélésüket felülírja az izgalom és a vágy valami iránt mely végül a szabályok megsértéséhez vezethet.


4. Társadalmi nyomás

A tini években felerősödik a kortársakhoz tartozni vágyás érzése, ami hajlamossá teszi őket, hogy olyan dolgokat is megtegyenek, amiről tudják, hogy szüleik elleneznének.


5. Változás az agyban 

A kutatók véleménye szerint az agy sejtjei közötti kapcsolatok csak a 20-as évek közepén alakulnak ki rendesen, ehhez hozzájön a pubertás agyra gyakorolt hatása, ami szintén befolyásolja döntéshozatalukat.


6. Hormonális változások

A hormonális változások szintén jelentős befolyással bírnak a tinik gondolkodására - például a fiúk szervezetében a tesztoszteron tízszeresére nő, illetve a nemi hormonok is jelentősen befolyásolják a hangulati és viselkedési problémákat.


A tinédzser lázadás pozitív hatásai

Ez az intenzív időszak hoz számos pozitív változást is, melyet néha észre se veszünk, pedig ezek segíthetnek a szülőknek átlendülni ezen a viszontagságos életszakaszon.


1. Érettebb beszélgetések

Habár valószínűleg sok témában nem fogunk egyetérteni, mégis felnőttesebb beszélgetéseket folytathatunk, amiben mi is nyugodtan kifejezhetjük érzéseinket.


2. Függetlenedés

Eljött az idő, amire néha két pelenkacsere között vágytunk és gyermekünk végre önállóan intézi dolgait. A függetlenségi vágya eredményeképp már nem kér állandóan segítséget, önállóan bepakolja a táskáját, elkészíti uzsonnáját ezzel pedig nagy terhet vesz le a szülő hátáról. 


3. Tanul a hibáiból

Tapasztalatokat szerez és tanul a hibáiból, amit a későbbiekben hasznosíthat felnőtt életében és mindezt a tinédzser lázadásnak köszönhetjük. Igaz, hogy könnyebb az élet kevésbé lázadó tini mellett, ám ezek a fiatalok kevesebb tapasztalattal vágnak neki az életnek.


4. Felnőttként viselkednek

Szintén a lázadásnak köszönhetjük, hogy már nem gyerekfejjel akarnak gondolkozni, sokkal inkább felnőttként és ez egy felelősségteljesebb viselkedéshez vezet.


5. Erősödik az önbizalma

Egy kis lázadás hozzájárul az öntudat fejlődéséhez és a magabiztosság erősödéséhez.

Összességében az egészséges tini lázadástól nem kell félnünk. Ismerjük fel pozitív hozadékait és örüljünk a beköszöntő változásnak. Bizonyára léteznek nehéz esetek, szélsőséges változások, amiket már nem figyelhetünk tétlenül, ilyen esetben viszont ne féljünk segítséget kérni akár egy szakembertől.

Kép: Daniel Lincoln on Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja