SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Hogy a kütyük ne vegyék át az uralmat - a képernyőzés 9 alapelve

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-30
Minden család egyedi: máshol van a toleranciaküszöb, más tartalmak számítanak elfogadhatónak, más értékeket tartunk fontosnak. Azonban ha nem szeretnénk, hogy a kütyük teljesen átvegyék az irányítást az életünk fölött, jó, ha lefektetünk néhány általános szabályt.
Hogy a kütyük ne vegyék át az uralmat - a képernyőzés 9 alapelve

„Egyszerűen képtelen vagyok elrángatni a tévé elől.”
„Dühkitörést kap, ha arra kérem, tegye le a telefonját.”
„Egész nap számítógépes játékot játszik, ha hozzá szólok, nem is reagál.”


Mindennapos szülői panaszok, amelyek egyike-másika talán a mi szánkat is elhagyta már.

Vannak,

  • akik megpróbálkoznak azzal, hogy mindenkire érvényes tippeket adjanak a kütyüzés kezelésére;
  • akik tudni vélik, napi hány óra engedélyezett, és melyik korosztály pontosan mit tehet és mit nem az online térben;
  • sőt, olyanok is, akik célja a teljesen képernyőmentes élet (ez utóbbiaknak őszintén nagyon sok sikert kívánunk, és kíváncsian várjuk a tapasztalataikat).

Mi most nem dédelgetünk ilyen ambíciózus terveket, pusztán arra teszünk kísérletet, hogy lefektessük azokat az alapvető szabályokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a családot ne szippantsa magába száz százalékig a virtuális tér.

A Sunshine and Hurricanes magazinban megjelent pontok a legtöbb családban könnyen kivitelezhetők, csak minimális tudatosság kell hozzájuk.


1.    A kütyühasználat nem alapvető jog

Léteznek dolgok, amelyeket kötelességed megadni a gyerekeidnek, ilyen az étel, a meleg otthon, az oktatás és a feltétel nélküli szeretet. A tévé, okostelefon, számítógép azonban nem tartozik ezek közé. Nem kötelességed ezeket biztosítani a gyermekednek, és bármikor megvonhatod vagy korlátozhatod ezek használatát.


2.    Bármit csak szülői engedéllyel tehet a gyermek a neten

Családonként változó, hogy mit engednek feltölteni a gyereknek a netre, engedélyezik-e - és ha igen, mikortól - a közösségi oldalakra való regisztrációt, vagy hogy vásárolhat-e alkalmazáson keresztül. Egy alapelv azonban minden családban meg kell, hogy legyen: nem tehet olyasmit, amihez a szülei nem járultak hozzá. Ha ezt nem képes betartani, az azt jelenti, hogy még nem elég érett az internetezéshez.


3.    Az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint a kütyü

Ezt már jóval nehezebb szabályozni, mégis érdemes szigorúan kezelni: telefonozhat, tévézhet, amikor semmi más dolga nincs, de nem lógunk a neten családi program helyett, és nem felelünk egymásnak foghegyről azért, mert épp a képernyőbe vagyunk merülve. Ha pedig a gyereket lehívják a barátai biciklizni, de ő a gépezésre hivatkozva inkább otthon marad, mindenképpen szólaljon meg a vészcsengő.


4.    Az étkezőasztalnál nincs telefon.

Pont. És ezt nem is kell tovább magyarázni.


5.    Netezés csak nyitott ajtók mellett

Nem muszáj folyamatosan a feje fölött állni, és ellenőrizni, de ne csukja magára az ajtót, amikor tévét néz, vagy a telefonjával van elfoglalva. Sok szülő szeretne teljesen megbízni e területen a gyermekében, de akkor is korlátot jelent számára, ha tudja, bármikor odapillanthatunk rá.


6.    Először a kötelesség, utána a szórakozás

Célszerű, ha nem kezd a gyermek addig a képernyővel foglalkozni, amíg kész nincsen a házi feladata, és nem végezte el azt a házimunkát, amire megkértük.


7.    A kikapcsolás nem alku tárgya

Ez nem azt jelenti, hogy ha a szülő szól, a gyereknek azonnal félbe kell szakítani a játékot, vagy ki kell kapcsolnia a tévét a műsor közepén. Azt azonban nyugodtan mondhatjuk, hogy még lejátszhatja az adott menetet, megnézheti az épp aktuális epizódot, de aztán vége a képernyőidőnek – és emellett tartsunk is ki. Ne adjunk teret a „csak még egy rész” és hasonló könyörgéseknek, mert véget nem érő spirálban találhatjuk magunkat.


8.    Viseljen felelősséget a saját eszközeiért!

Hallottál már a rage-elésről? Ez az, amikor valaki dühében – mert mondjuk veszített a játékban – földhöz vágja a telefonját, vagy betöri a számítógép képernyőjét. Nagy valószínűséggel a túlzásba vitt használat következménye, és félelmetesen gyakori: amúgy kedves, szelíd, a légynek sem ártó fiatalokkal is gyakran előfordul.

Anélkül, hogy mélyebben kielemeznénk a jelenséget, azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy az ilyen viselkedés nem maradhat teljesen következmények nélkül. Nagyobb gyerekeknél minimum, hogy hozzájáruljanak a javítás költségeihez, a kicsiknél pedig jó, ha legalább egy darabig nem pótoljuk az eszközt, főleg, ha nem először fordult elő az eset.

(Olvasd el ezt is: "A koronavírus ölte meg a fiamat, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk" - állítja egy apa)


9.    Beszélgessünk a veszélyekről

Rengeteg veszély leselkedik a gyerekekre az online térben: bántalmazás, átverések, szexuális zaklatás… Ezekre nem az a megoldás, hogy 18 éves koráig teljes egészében eltiltjuk  az internettől, hanem az, ha folyamatosan, az életkorának megfelelően beszélgetünk a témáról, és szintén az életkorának megfelelően ellenőrizzük is a netes tevékenységét.

A technológia használata érettséget kíván. Még ha úgy is tartod, hogy alapvetően jó gyerekeid vannak, tudnod kell, hogy a döntéshozatali képességük nem egy felnőtté. Nem fognak minden helyzetben az elvártak szerint viselkedni (ez még a felnőttekről sem feltétlenül mondható el). Muszáj ezért kézben tartanod a cselekedeteiket mind a saját, mind a társaik biztonsága érdekében.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Dmytro Zinkevych / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja