A pornó és a valóság - te beszéltél már a szexfilmekről a gyerekeddel?

Kercsó Dorottya - 2020-07-20
Tudtad, hogy 12 éves korára szinte minden fiú látott már pornófilmet? Megakadályozni mindezt gyakorlatilag lehetetlen, nem is biztos, hogy kell, beszélgetni róla azonban életbevágó, mielőtt a kiskamasz elhiszi, hogy a szexfilmek az életre készítenek fel.
A pornó és a valóság - te beszéltél már a szexfilmekről a gyerekeddel?

Pornó – ahogy mi néztük

Ha Te is a nyolcvanas-kilencvenes években – esetleg a kétezres évek első felében – voltál kamasz, bizonyára emlékszel, mi hogyan néztünk pornót.

Először is kellett egy osztálytárs, akinek épp nincsenek otthon a szülei. Ha szerencsénk volt, az illető tudta, apja hol tartja a dugi VHS-kazettáit; ha nem, akkor szükség volt a társaságból valakire, aki elég bevállalós ahhoz, hogy ki merjen kölcsönözni a videotékából egy szexfilmet.

Ennyi szervezés után következhetett maga a filmnézés. Voltak, akiket felajzottak a látottak, de a szendébb kislányok ott helyben megfogadták, hogy hozzájuk férfi az életben nem fog nyúlni, inkább haljanak meg szűzen…

Megmosolyogtató emlékek, igaz? Sok hasznukat azonban ma már nem veszed. És nem csak azért, mert a néhány évtizeddel ezelőtti pornófilmek durvaság tekintetében a kanyarban sem voltak a maiakhoz képest, hanem mert a gyerekek minden eddiginél könnyebben, és ezért sokkal fiatalabb korban jutnak hozzá ezekhez az alkotásokhoz.


Pornószínészek az ajtóban

Közel 97 ezren látták már a Twitteren azt az új-zélandi társadalmi célú hirdetést, amelynek sztorija szerint két pornószínész – Sue és Derek – csengetnek be reggel egy ajtón. A meztelen pár közli a döbbent anyával, hogy folyamatosan őket nézi a fia az okostelefonján, a számítógépén és a laptopján, ők azonban nem tudják olyan fontos témákról felvilágosítani, mint a kölcsönös beleegyezés, vagy hogy milyen a szex a való életben, ezért arra kérik az anyukát, hogy ezt ő tegye meg. A videó végén megjelenik a srác is – egy kövérkés, jó magaviseletűnek tűnő, 10-11 éves forma kisfiú.

Forrás: Keep It Real Online


A film készítői nem túloztak. Felmérések szerint a fiúk 10-12, a lányok 11-13 éves korukban találkoznak először pornóval – gyakran véletlenül. Éppen ezért elengedhetetlen a témáról még ezen életkor elérése előtt beszélgetni velük.


Film vs valóság, avagy Superman sem tud repülni

A pornóval való találkozás az esetek jelentős részében a véletlen műve. A tízéves fiú az újonnan kapott okostelefonját nyomogatja, és úgy gondolja, milyen jópofa lenne rákeresni arra, hogy cici, fenék, esetleg néhány trágár szóra. A képtalálatok pedig el is vezetik a nemkívánatos tartalmakhoz.

Shadeen Francis házassági és családterapeuta szerint a pornóról való beszélgetést akkor kell kezdeni, amikor a gyerek felügyelet nélkül használja már az internetet. Ez a szülők elképzelése szerinti 13-14 évnél már sokkal korábban, 8-9 évesen elérkezik.

Nehéz lenne tagadni, hogy a téma kínos. Ha azonban a családban eddig is mindent meg volt szabad kérdezni, ha nem övezte a kelleténél nagyobb tabu a test működését és a meztelenséget – ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy apa-anya ruha nélkül flangál a lakásban, hanem inkább egy őszinte légkört -, akkor a gyerek magától is fel fogja tenni a kérdéseit.

Na de mit válaszoljunk? Francis szerint a legfontosabb azt tudatosítani a gyerekben, hogy amit lát, az nem a valóság, hanem ugyanolyan fikció, mint bármilyen egyéb film. „Magyarázzuk el, hogy ahogy Supermant is egy színész alakítja, aki az életben nem tud repülni, a pornószínészek is csak eljátsszák a szexet, de az a valóságban egészen máshogy néz ki.”

Elmesélhetjük azt is, hogy mi magunk is láttunk már pornót, és a benne szereplő dolgok olykor elszomorítanak, különösen az a mód, ahogyan a nőket kezelik benne – tárgyiasítják, bántalmazzák, büntetik őket.


Szexuális nevelés otthon

A szexuális nevelés nem az iskola feladata. Szép dolog, hogy a 12 év alatt egy vagy két alkalommal meglátogatja őket egy vendégelőadó, aki a menstruációról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről tart előadást, a valóságban azonban ennél sokkal mélyebben kell érinteni a témát – és nem is kizárólag a szavak szintjén.

Beszélni kell a kölcsönös beleegyezésről, de ahhoz, hogy a gyerek ezt alkalmazni tudja, olyan légkörben kell felnőnie, ahol szabad nemet mondania. Beszélni kell a szeretetről, gyengédségről, egymásra hangolódásról, és nem árt, ha mindezt a gyerek a szülei példáján keresztül is láthatja. Ha pedig valami megijeszti, a szülei legyenek az elsők, akikhez szaladni mer.

Ettől viszont még szinte biztos, hogy fog pornót nézni. Ha lány, talán kevesebbet, ha fiú, akkor lesz egy időszaka, amikor teljesen rá lesz kattanva. Ez önmagában talán nem is akkora katasztrófa – hiszen Te is nézted, igaz? – mindaddig, amíg képes a látottakat elválasztani a valóságtól.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: KlausHausmann / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media