SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

18 füllentés, amivel a kamaszok a szüleiket áltatják

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-15
Emlékszel még, te milyen apró - vagy kevésbé apró - hazugságokkal vezetted félre annak idején a szüleidet? Légy egészen nyugodt: a te gyerekeid ugyanezt játsszák el most veled. Úgyhogy légy résen, de közben tudd: egy kis füllentéstől még nem dől össze a világ.
18 füllentés, amivel a kamaszok a szüleiket áltatják

A kamaszkor a függetlenedés időszaka. Miközben a szülő – néha jogosan, néha kevésbé – szabályozni szeretné még a gyermeke életét, a tini mindennél jobban vágyik arra, hogy a magánélete egyre nagyobb szeletét tarthassa meg magának. Ebből a helyzetből szükségszerűen adódik, hogy nem mindig mondja el a szüleinek a teljes igazságot.

Egy, a Journal of Research on Adolescence című lapban megjelent 2017-es tanulmány szerint a kamaszok főleg akkor érzik jogosnak, hogy valótlanságot állítsanak a szüleiknek, ha „személyes” ügyről van szó – például arról, hogy randiznak-e olyannal, akiről apjuknak, anyjuknak nem jó a véleménye. Ugyanakkor azok a fiatalok, akik egyenrangú kapcsolatban élnek a szüleikkel, kevésbé érzik jogosnak ezeket a füllentéseket, mint azok, akik viszonyát a hierarchia határozza meg.

Az alábbiakban következzen néhány olyan füllentés, amellyel a legtöbb kamasz áltatja olykor a szüleit:


1. Nem volt nálam a telefonom

Szinte hihetetlen, hogy 2020-ban is létezik olyan tizenéves, aki azt gondolja: a szülei elhiszik, hogy rendszeresen otthon felejti a telefonját. Azt a telefont, ami egyébként a kezéhez van nőve, vele is alszik, és pontosan tudjuk, hogy egy lépést sem képes tenni nélküle – csak éppen előfordulhat, hogy nem szívesen veszi fel, ha a szülei keresik.


2. Holnap kitakarítom a szobámat. Ígérem.

Valószínű. Pontosan ugyanúgy, ahogy az elmúlt tíz alkalommal is, ugye? Bár akkor még nem tette hozzá ennyire meggyőző hangsúllyal az „ígérem” szót.

Rendetenség

Kép: Hans / pixabay


3. Persze, hogy ott lesznek végig Marci szülei

Kérdés, hogy ez az „ott” mit takar. Mert hogy Marci szülei nem egy megvadult tinikkel teli házibuliban fogják tölteni az éjszakájukat, az valószínű.


4. Nem is csaptam be az ajtót!

Nem elég, hogy a kamasz, ha elfogytak az érvei, hajlamos a vitát annyival lezárni, hogy becsapja maga után az ajtót, utána még le is tagadja ezt a minden jelenlévő számára nyilvánvaló tényt. Bizonyára te hallottad rosszul.


5. Kész vagyok a leckémmel, mehetek már?

Szerencsés esetben ez azt jelent, hogy a felével elkészült, de könnyen lehet, hogy még ennyi valóságalapja sincs a kijelentésnek, és aznap délután még a kezébe sem vette a tollat.


6. Csak ennyi a visszajáró

Ha leküldöd a boltba tejért és kenyérért, egészen biztos, hogy fog még a kosarában landolni a megbeszélteken túl némi chips, csoki, kóla esetleg energiaital is – azt pedig csak nagyon remélheted, hogy a dohányboltba nem tért be azért, hogy a bevásárlásra szánt pénzből vásároljon magának cigarettát.


7. Ki nem állhatom ezt a srácot

Minden kamaszlány életében megjelenik egyszer egy olyan fiú, akinek pontosan ismeri az összes szokását, a napirendjét, a jellemző szófordulatait, és otthon sincsen más témája, csak ő – természetesen mindezt csak azért, mert annyira utálja.


8. Mindenkit elengednek!

Hogy, hogy nem, valahogy rendszeresen a mi gyerekünk az egyetlen az egész osztályban, akit nem engednek el hajnalig bulizni úgy, hogy az első vonattal jöjjön haza. Szemfüles szülőknek az az érvelési technika már ismerős lehet alsó tagozatból, amikor a gyerek olyasmiről próbálta őket meggyőzni, hogy ő az osztályban az egyetlen olyan szerencsétlen, akinek nincs saját Instagram-fiókja.

Buli

Kép: Pressmaster / shutterstock


9. Már tanultam a dolgozatra

Ennek gyakran annyi a valóságalapja, hogy kinyitotta a könyvet, megrémült a tanulnivaló mennyiségétől, és azzal a lendülettel be is csukta.


10. Nem is lógok egész nap a Facebookon

Na jó, ez kivételesen tényleg igaz. Nem a Facebookon lóg egész nap, azt meghagyja a szüleinek. Neki ott az Insta, a Snapchat, az Ask.fm, és egyéb olyan oldalak, amelyeknek a szülei talán a létezéséről sem tudnak.

(Olvasd el ezt is: A kamaszok által használt leggyakoribb mobilos alkalmazások, amelyeket minden szülőnek ismernie kell)


11. Már levittem a szemetet!

Teljességgel megmagyarázhatatlan, miért akarják a kamaszok néha olyasmiről meggyőzni a szüleiket, amelyeknek az ellenkezője a napnál is világosabban látható. Esküvel állítják, hogy levitték a szemetet, miközben az összekötött zacskó még mindig ott figyel a konyhában. Ők maguk sem tudják, mi lehet a rejtély kulcsa.


12. Soha nem iszunk a buliban alkoholt

Ez az, amit úgysem hisz el egyetlen szülő sem, aki maga is volt tizenéves.


13. Nem is voltam fenn olyan sokáig

Kérdés persze, kinél mit jelent a „sokáig” szó.


14. Na jó, fenn voltam… de végig tanultam

Végig. És közben nem nézett meg „pihenésképpen” egyetlen YouTube-videót sem, nem játszott le egyetlen menetet sem a Fortnite-on, és senkivel sem chatelt egyetlen sort sem.


15. A tanár azt mondta, segíthetünk egymásnak a házi dolgozatban

Talán mondott hasonlót, talán nem – de az egészen valószínűtlen, hogy úgy értette, másolják le egymásról az egészet.


16. De én figyelek rád!

Szemkontaktust nem tart, folyamatosan a telefonjára pislog, az arcára kiül az unalom semmivel össze nem téveszthető kifejezése, mégis esküvel állítja, hogy ő eközben is kiválóan tud a szülői beszédre figyelni.


17. Nem kaptam meg az üzenetedet

A szülői SMS-eknek van egy egészen furcsa, mondhatni paranormális tulajdonságuk: rendszeresen „nem érkeznek meg” a gyerek telefonjára. Különösen rejtélyes ez annak a fényében, hogy minden más üzenetet viszont meg szoktak kapni, és neked sem panaszkodott még soha senki arról, hogy az SMS-eid elvesznének valahol az éterben.


18. Engem ez az egész nem érdekel

Ha mindez keresztbe font karral és gyilkos pillantással kísérve hangzik el, egészen biztos lehetsz benne: sok minden elmondható a témáról, de az, hogy ez a tinit „nem érdekli” száz százalék, hogy nem tartozik közéjük.

Veszekedés

Kép: LightField Studios / shutterstock

Ha a gyerekedre ismersz némelyik szituációban, ne keseredj el. A függetlenedési folyamat teljesen normális része, hogy olykor nem mond a szüleinek igazat. Ettől még nem szabad  a nyakára járni, minden lépését ellenőrizni. Éppen ellenkezőleg: próbáljunk meg bizalmas kapcsolattal minél kevesebb táptalajt adni a ferdítéseknek, úgy, hogy közben tudjuk, teljesen semmiképpen nem leszünk képesek ezeket megakadályozni.

Tedd a kezed a szívedre: te annak idején hány hasonlóval ejtetted át a szüleidet?

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: lightwavemedia / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja