SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre többen menekítik tanulócsoportba gyermeküket: átmenet az otthonoktatás és az iskola között

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-28
Egyre több szülő ábrándul ki a hagyományos rendszerű iskolákból, ám nem mindenkinek van pénze vagy lehetősége alternatív iskolába küldeni a gyerekét. Az ő kezdeményezésükre alakulnak hazánkban is a tanulócsoportok, amelyek száma évről-évre gombamód növekszik.
Egyre többen menekítik tanulócsoportba gyermeküket: átmenet az otthonoktatás és az iskola között

Magyarországon nagyjából a 80-as évek vége óta elérhetőek a különböző alternatív – Montessori, Waldorf, Rogers – rendszerű oktatási intézmények. Miközben ezek népszerűsége folyamatosan növekszik, sokaknak – főleg a vidéken élőknek – a mai napig nem számítanak reális választási lehetőségnek. Egyre több azonban az olyan szülő, aki ennek ellenére nem adja fel, és úgy dönt, kis létszámú tanulócsoportot szervez a lakóhelyén.

A tanulócsoportok egyik fő vonzereje, hogy hivatalosan nem számítanak iskolának, így mind a tantervet, mind a módszereket tekintve nagy szabadságnak örvendenek – még az sem szükséges, hogy a tanítójuk valóban pedagógus végzettségű legyen. Az ide járó gyerekek hivatalosan magántanulónak számítanak, be vannak íratva egy iskolába, és ott is vizsgáznak félévente. Abba azonban, hogy a köztes időben milyen módszerekkel sajátítják el a tananyagot, nem szól bele senki.

Sokféle oka van annak, ha egy család a magántanulói státusz mellett dönt. A lehetőséget eredetileg a különlegesen tehetséges – például zenész, élsportoló – és a tartósan beteg gyerekek kedvéért találták ki, de gyámhatósági egyetértéssel és az iskolaigazgató engedélyével gyakorlatilag bárki élhet vele.

A jellemző okok a következőek szoktak lenni:

  • Vallási okok: Főleg Amerikában jellemző, de hazánkban is előfordul, hogy az erősen vallásos szülők úgy érzik, az iskolarendszer – legyen az egyházi vagy állami – a hitükkel ellentétes dolgokat tanítana a gyerekeiknek. Úgy tartják, hogy a gyerek nevelése és tanítása teljes egészében a szülők feladata és felelőssége.
  • Elvi okok: Sok szülő tartja úgy, hogy a legjobb az, ha a gyerek a saját kíváncsiságát követve, minél kevesebb közbeavatkozással tanul, erre pedig az iskolarendszer keretei között nem igazán van lehetősége.
  • Elégedetlenség a közoktatással: Azok a szülők, akik nem szeretnék gyermekeiket a hagyományos oktatási intézményekbe járatni, az alternatív iskolákkal azonban vagy nem szimpatizálnak, vagy nem elérhető ilyen a közelükben.
  • Tanulási nehézségek: Vannak gyerekek, akik olyan tanulási problémákkal küzdenek, amelyek megnehezítik számukra a hagyományos, frontális rendszerbe történő beilleszkedést.

Miközben egyre több szülő menekítené ki a gyerekét a szervezett iskolai keretek közül, sokukban él a félelem, hogy ők maguk talán nem tudnák megfelelően tanítani a gyerekeiket, illetve az, hogy így nem lesz lehetőség a megfelelő szocializácóra, nem lesznek a gyermeknek barátai. A tanulócsoportok ezekre az aggodalmakra is megnyugtató megoldást kínálnak.

Egy-egy ilyen csoportban jellemzően 5-10, vegyes életkorú gyermek tanul. A csoport vezetője általában szakképzett pedagógus, de ez nem szükségszerű, az is gyakran előfordul, hogy a szülők maguk között osztják fel, ki milyen tantárgyat tanít. A kis létszámú oktatás a differenciáláson túl azt is lehetővé teszi, hogy az nagyobb közösségben problémákkal küzdő – például ADHD-s – gyerekek is a társaik között, a megszokottnál sokkal nyugodtabb körülmények között tanulhassanak.

Kép: Pezibear / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja