SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ország, ahol nem isznak és drogoznak a kamaszok - az izlandi csoda

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-11-09
Képzelj el egy országot, ahol nem lófrálnak tinédzserek éjszaka az utcán, nem probléma a fiatalkori alkohol- és drogfogyasztás, ahol szinte egyetlen kamasz sem cigarettázik, helyette mindannyian szervezett sportfoglalkozásokon töltik az idejüket. Vágyálom? Az izlandiak megcsinálták.
Az ország, ahol nem isznak és drogoznak a kamaszok - az izlandi csoda

Ha ma a turista végigsétál Izland fővárosa, Reykjavik utcáin, nem lát parkokban bandákba verődött fiatalokat, se éjjel a buszon randalírozó részeg tizenéveseket. Ha azonban benézne a városi sportklubba, azt minden délután tömve találná.

Nem volt ez mindig így. Egy generációval korábban Izland is a világszerte jól ismert problémákkal küszködött: tinédzserkori alkohol- és drogfogyasztással, gyerekeikkel alig-alig foglalkozó szülőkkel, céltalan fiatalsággal. Egy 1992-es felmérés szerint az akkori 14-16 évesek közel 25 százaléka dohányzott napi szinten, azok aránya pedig, akik a kérdőív kitöltése előtti egy hónapban részegre itták magukat 40 százalék volt.

A szakértők nem csak hüledeztek az eredmények láttán – nem is volt rá különösebb okuk, hiszen a jelenség már generációk óta létezett az országban -, hanem az adatok kielemzésével megpróbáltak rájönni, kik a veszélyeztetett csoportok, más szóval: mi a különbség az ivó és dohányzó illetve az ilyesmivel nem élő fiatalok életvitelében.

Két fontos megállapításra jutottak. Egyrészt, azok a fiatalok, akik hetente legalább három alkalommal jártak szervezett sportfoglalkozásra, sokkal kevésbé váltak a káros szenvedélyek rabjaivá.
Másrészt ugyanez volt elmondható azokról, akik a divatos „kevés, de minőségi” idő helyett mennyiségileg is sok időt töltöttek a szüleik társaságában. Ezen felismerések vezették rá Harvey Milkman amerikai pszichológust, hogy izlandi kollégái segítségével és a kormány támogatásával komplex programot dolgozzon ki a probléma megfékezésére.

Milkman egész pályafutása alatt a függőségekkel – elsősorban a drogfüggéssel – foglalkozott. Rájött azonban arra, hogy bármi mástól, így az élményektől, az izgalomtól is függővé lehet válni – ez a magyarázata egyébként az olyan, kívülálló szemével értelmetlen vandalizmusnak tekintett cselekményeknek is, mint a dísztárcsa lelopása az autókról. Éppen ezért érdemes a gyerekeket jó dolgoktól függővé tenni, mint amilyen a sport is.

Az Izlandi Ifjúság nevet kapó program keretében tehát minden városban sportközpontok nyíltak, ahol tárt karokkal várták az addig értelmetlenül csellengő fiatalokat. Mindehhez azonban elengedhetetlen volt a szülők megnyerése a témának, akik partnerként tekintettek a kormányzatra és a szakemberekre. Törvény született arról, hogy tilos 18 éven aluliaknak cigarettát, valamint 20 éven aluliaknak alkoholt eladni, a felnőtteket pedig kampányok célozzák meg arról, hogy ne vásároljanak ilyesmit a kiskorúaknak. Megtiltották, hogy 13 és 16 év közötti fiatalok télen este tíz, nyáron éjfél után az utcán tartózkodjanak (Reykjavikban a nyári napforduló idején 0:03-kor megy le a nap, így teljesen életszerű, hogy akár gyerekek is kint vannak ebben az időpontban). A szülőket ezen felül arra ösztönözték, hogy aktívan működjenek együtt az iskolával, s hogy minél több időt töltsenek gyerekeikkel.

Az eredmény nem maradt el. 2016-ra a részegeskedő fiatalok aránya 5 százalékra, a dohányosoké 3 százalékra csökkent. A hétköznap estéiket együtt töltő családok száma azonban megduplázódott, 23-ról 46 százalékra. Ezzel párhuzamosan az ország jelentős sportsikereket kezdett elérni, emlékezzünk csak a tavalyi labdarúgó EB-n történő hihetetlen szereplésükre.

Az eredményeket látva több ország is érdeklődni kezdett a módszer iránt, a bevezetéséig azonban még sehol nem jutottak el. Svédország például a fiatalok „kijárási tilalmát” kritizálja. Egy, a kutatók által meg nem nevezett országban pedig a felmérések arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres sport inkább növeli a függőségekre való hajlamot. A szakértők szerint speciális helyi problémáról van szó: az említett országban a sportklubokat olyan leszerelt katonák vezetik, akik izomzatnövelő szereket szednek, emellett isznak és dohányoznak a klub közvetlen közelében.

Egyértelmű, hogy a módszert nem lehet változtatás nélkül minden országban átvenni. Magyarországon sajnos olyan erős a bizalmatlanság a szülők és az iskola, valamint az állampolgárok és a hatalmi szervek között, hogy a többség a magánéletébe való agresszív beleszólásnak élné meg, ha felülről lenne megszabva, mennyi időt töltsenek együtt a családok, s ki mikor engedheti ki a gyerekét az utcára. Ha ennek megváltoztatására talán a mi életünkben már nincs túl sok esély, a tanulságot mégis levonhatjuk: a jól szervezett, értelmes elfoglaltságok és a sok együtt töltött idő egészségesebb és boldogabb kamaszokat eredményez.

Fotó: 733215 / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja