SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülők egyik legnagyobb félelme: mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne váljon drogfüggővé?

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2017-10-12
Jó tíz éve találkoztam vele először. Emlékszem mennyire megdöbbentem, hogy már hajnali fél 7-kor az arcára tapasztott papírzacskóból mélyeket szippantva bódítja magát. Az egész villamos bűzlött a hígító - vagy ki tudja mi - szagától. Elbutult arccal, összeakadó nyelvvel támolygott utastól-utasig, némi pénzt kunyerálva.
A szülők egyik legnagyobb félelme: mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne váljon drogfüggővé?

Mivel a munkámból adódóan egész nap jöttem-mentem, sokszor találkoztam vele. Vele és a papírzacskójával, amit elmaradhatatlanul a kezében szorongatott vagy az arcára tapasztott.
Manapság is szinte naponta összefutok vele. Az elmúlt tíz évben iszonyatosan megöregedett, pedig nem lehet több 30-40 évesnél. A haja megőszült, az arca meggyötört. Fejét lehajtva rója egész nap az utcákat. Furcsa, öles léptekkel halad és alig érthető szavakkal kér néhány forintot a járókelőktől. Ebből áll az élete, kényszeresen sétál, miközben pénzt koldul.

Szívem szerint megkérném, hogy mesélje el a történetét. Azt, hogy mitől siklott ennyire félre az élete. Attól tartok azonban, hogy nem tudná elmondani. Az agyát végérvényesen tönkretette a szipuzás. Egy ismerőstől azt hallottam, hogy már tiszta egy ideje. Ha így is van, már nincs jövője. A bódulatban töltött évek egy életre nyomot hagytak a szervezetén.

Először drogfüggőkkel az egyetemen találkoztam, amikor részt vettem a Megálló csoport egyik előadásán. Ijesztő és egyben végtelenül érdekes is volt végighallgatni a tagok történetét.
A függőség témaköre azóta is rettenetesen foglalkoztat. A Life csatornán futó Sokkoló függőségek című sorozat jó néhány epizódját végignéztem. Ebben bepillantást nyerhetünk súlyosan függő emberek mindennapjaiba. Láthatjuk, hogyan teszi tönkre a drog, alkohol vagy gyógyszerfüggőség mind a függő, mind a hozzá közel állók életét. 
A műsor gyerekkortól végigtekint a szereplők életén és megpróbálja felgöngyölíteni milyen okok vezettek a függőséghez. Igen tanulságos ez a műsor, minden szülőnek látnia kéne belőle néhány epizódot. Sőt a tizenéves korosztály számára is hasznos lenne egy-egy történet megtekintése.


A függőség kezdete

A függőség olyan ártatlanul kezdődik. A fiatal bekap egy pirulát, amitől a mennyekben érzi magát. Naná, hogy legközelebb sem mond rá nemet. És észrevétlenül elindul a lejtőn. Egyre több és több anyagra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Egy idő után pedig már azért van szüksége az anyagra, hogy ne érezze magát pokolian nélküle.

A függők élete semmi másról nem szól, mint a következő adag árának előteremtéséről és a beszerzéséről. A pénzért bármire képesek, betörnek, prostituáltnak állnak, sőt akár a saját családtagjaikat is meglopják. Semmi sem számít, csak az, hogy meglegyen a következő adagjuk. A függőség mindent felülír.

Vagy két tucat részt végignézve megállapítottam, hogy a súlyos függőket szinte egytől-egyig valamilyen trauma érte gyerekkorában. Bántalmazó, érzelmileg elérhetetlen, alkohol, drog, vagy gyógyszerfüggő anya vagy apa, molesztálás, iskolai abúzus a leggyakoribb gyerekkori traumák, amikről a műsorban szereplő függők beszámoltak. Csupán egyetlen személy volt, aki azt mesélte, hogy rendezett, boldog gyerekkora volt, és pusztán annak a számlájára írható a függősége, hogy rossz társaságba keveredett.

A mai világban hatalmas veszélynek vannak kitéve a fiatalok. Csak pénz kérdése, hogy droghoz jussanak. Szinte hetente dobnak piacra újabb és újabb designer drogokat. Ráadásul egyre több a bizonytalan eredetű anyag, ami akár a használó életébe is kerülhet.

Mégis mit tehetünk szülőként, hogy a gyerekünk ne váljon függővé? Zacher Gábor toxikológus főorvos szerint a szeretet, odafigyelés és kommunikáció hiánya okozza a legnagyobb gondot. Ő azt tanácsolja, hogy napjában adjunk a gyereknek apró szeretetinjekciókat és beszélgessünk sokat.

Arra sajnos nincs garancia, hogy a gyerekünk nem próbál ki valamilyen tudatmódosító szert. Szülőként annyit tehetünk, hogy szeretetben neveljük, megadjuk neki a kellő figyelmet és törődést és rengeteget beszélgetünk vele. Ezeket betartva sokat tettünk annak érdekében, hogy megelőzzük egy esetleges függőség kialakulását.

Forrás: Lányomnak az életről
Fotó: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja