Kamaszok

Kamaszt nevelni idegőrlő. Hogy ne emésszen fel lelkileg teljesen az előttetek álló 6-10 (kinél hány) év, és a végén újra harmonikus lehessen a kapcsolatotok, érdemes megfontolni a következőket.
Az ismert és ismeretlen veszélyektől egyaránt féltik gyermekeiket a tizenévesek szülei. Miközben néhány olyan helyzettel is szembe kell nézniük, amelyek előttük ismeretlenek, sokukat az is riasztja, ha a saját fiatalkorukra gondolnak, hiszen tudják: magukat is számtalanszor sodorták veszélybe.
Tanárukra támadó diákok, társát brutálisan összeverő általános iskolás, kéztöréssel végződő "fegyelmezés" - három olyan hír, amely az utóbbi néhány hétben nyugtalanította a közvéleményt. Úgy tűnhet, a hatóságok és az iskolák tehetetlenek, pedig lenne eszköz a kezükben, de ezek érvényesítéséhez az összes szereplő közös fellépésre lenne szükség.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) legfrissebb kutatásában megvizsgálta a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolások továbbtanulással és szakmaválasztással kapcsolatos terveit, céljait, valamint azt is, hogy szüleik milyen tanácsokkal támogatják őket. A kutatás alapján kiderült, hogy a diákok nagyban számítanak szüleikre a döntés meghozatalában, ami nem véletlen, hiszen ők is saját maguknak tulajdonítják a legnagyobb felelősséget gyermekük pályaválasztásában.
Nehéz családi körülmények közül érkező, a legrosszabbként emlegetett diákok megmentésére adta a fejét egy dunaújvárosi mentálhigéniás általános és szakközépiskola. Az alternatív iskolában felismerték, hogy rossz alapokra nem lehet várat építeni, ezért kis csoportokban, 35 perces órákon, a tudásszintnek megfelelően, sokszor az alsós tananyagig visszamenőleg tanítják a középiskolásokat. A gyerekek között kialakult konfliktusokat mentorokkal és kutyákkal kezelik. A kilencedik évfolyamot pedig teljesen kivették az oktatásból, velük az iskolán kívül egy kis parasztházban foglalkoznak, egy éven keresztül csak a személyes bajaikra és iskolaundorukra keresik a gyógyírt. Az Abcúg riportja.
Az ismert generációkutató Szegeden beszélt arról, milyen fiatal korban kezdődik a gyerekek egymás közti online zaklatása, milyen mélyre tudnak menni az agresszióban - s hogy a felnőtteknek minderről valójában fogalmuk sincs.
Jöhetnek-mehetnek a fiúk, de az a bizonyos "legjobb barátnő" sziklaszilárdan tart ki a tinilány mellett - feltéve, hogy van neki. Mi lehet az oka, és mennyire probléma, ha a lány életéből hiányzik ez a fajta kapocs?
Ma már a pályaválasztás szerencsére nem egy életre szóló döntés: bármikor lehet váltani, de sok elvesztegetett évet spórolhat meg az, aki már fiatalon tudatosan, a képességei és az elvárásai ismeretében indul el.
Kezdődnek a pályaválasztási hetek - lassan ideje eldönteni az érettségizőknek, hogy milyen irányban szeretnék folytatni az útjukat: egyetemre mennek, felnőttképzésben szakmát szereznek, vagy egy időre otthagyják az iskolapadot és munkába állnak. Az alábbiakban néhány népszerű szakmáról lesz szó, és arról, kiknek érdemes választani ezeket.
Itt az új tanév, és ez nem mindenkinek a barátok viszontlátását és a felhőtlen iskolai élményeket jelenti: a szeptemberrel a fiatalok életébe visszatérhet a bullying, azaz a bántalmazás is. De hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket? A Sprite influencerei - Magyar Barbara YouTuber és cukrász, Csalár Bence újságíró és stylist, Szász Kitti négyszeres freestyle foci világbajnok - és Dienes Angéla pszichológus négy tippje.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.