SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Régi játékok kezekkel és ujjakkal, melyek észrevétlenül fejlesztik a finommotorikát

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-19
Nem is gondolnád, hogy gyermekkorunk régi, szeretett játékai milyen komoly fejlesztő hatással bírnak. Játék és nevetés közben észrevétlenül javulnak a reflexek, fejlődik a finommozgás, sőt, még a kudarctűrő képesség is erősödik. És nem kell hozzá semmilyen drága eszköz.
Régi játékok kezekkel és ujjakkal, melyek észrevétlenül fejlesztik a finommotorikát

Pécsi Rita neveléskutató szerint a játék olyan alapszükséglete a gyermeknek, mint az evés és az ivás. A gyerek minden életkorban érzi, mit kell játszania: a túl bonyolult játékot nem érti, a túl könnyűre ráun. Szülőként értő figyelemmel kísérve a fejlődését mi magunk mutathatjuk be neki a játékokat, közösségbe kerülve pedig ellesi a többiektől, mivel foglalhatja el magát.

A legnépszerűbb játékok kezekkel, ujjakkal generációk óta töretlen népszerűségnek örvendenek a gyerekek között. Minden közösségben van valakinek nagy testévre, idősebb barátja, vagy játékos anyukája, apukája, aki megtanítja neki a játékot, ami ezután villámsebesen terjed el a csoportban.

A következő játékok különböző korosztályú gyerekeknek valók. Van, amelyikhez semmilyen eszköz nem kell, máshoz csak olyasmi, ami minden háztartásban megtalálható, vagy fillérekért beszerezhető. Nektek melyik a kedvencetek közülük?


Csip-csip-csóka

A legkisebbeknek való játék. Ének közben a gyerek megpróbál a szülő kezébe csípni, ami az egyik legkorábbi lehetősége arra, hogy ezt a kifinomult mozgásformát gyakorolja. A nevetés mellé pedig garantált.

Az ének szövege:

Csip-csip-csóka, vak varjúcska
Komámasszony kéreti a szekerét
Nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta
Hess le tyúkok, hess-hess!


A szülő és a gyerek egymás fölött tartják a kezeiket úgy, hogy sorban a másik kézfejébe csípnek. Ezt a „létrát” ütemesen mozgatják az ének dallamára, az utolsó sor közben pedig „elhessegetik” a kezükkel a tyúkokat.
 

SzóKiMondóka/youtube



Piros pacsi  vöröspecsenye

Óvodás kortól a nyugdíjas évekig jó szórakozást nyújtó játék. Az egyik játékos a kezeit előrenyújtva a két tenyerét felfelé a fordítja, a másik pedig ráhelyezi a saját kezét, tenyérrel lefelé. Akinek a keze alul van, az megpróbálja megcsapni a társa kézfejét, akinek viszont az a feladata, hogy kezét az ütés elől elrántsa. Kiváló, játékos módszer a reflexek fejlesztésére.

Piros pacsiKép: Tyler Tarver/youtube


Madzagátvevős játékok (macskabölcső)

Mindenki különböző neveken ismeri, a lényegük azonban ugyanaz: egy összekötött madzagot kell meghatározott technika szerint átvenni a társunk kezéről.

A játékhoz szükség lesz egy kb. 120 cm hosszú madzagra, amelyet a két végén összekötünk. Az egyik játékos a két tenyerére fűzi a madzagot, amelyet a másik még egyszer ráhurkol. Az első játékos ezután a középső ujjára fűzi a szemben lévő tenyerén átfutó madzagdarabot. Így két keresztet fog kapni.

A másik játékos feladata, hogy a keresztek közepénél fogva bármilyen technikával átvegye a madzagot. A módszertől függően egy másik alakzat fog a saját két tenyerén így kialakulni, amelyet a játékostársa vesz most át, szintén a kereszteket keresve.

Az alábbi videó részletesen bemutatja a játék folyamatát. Te is emlékszel már?


Kidspot/youtube


Marokkó

A Marokkó játék lényege, hogy a földre vagy asztalra dobott pálcikahalomból úgy kell egyenként felvenni a darabokat, hogy a többi pálca ne mozduljon meg közben. Nagyfokú koncentrációt és ügyes kezeket igényel – sokszor még a lélegzetünket is vissza kell fojtani hozzá!

MarokkóKép: Backyu/youtube


Kártyavárépítés

A leggyönyörűbb kártyavárak építéséhez az ügyes kezek mellett sok-sok gyakorlás, kitartás és fejlett kudarctűrő képesség kell. Éppen ezért nem is valószínű, hogy iskoláskor – de inkább felső tagozat – előtt a gyerek képes lesz rá. Ha azonban rákap az ízére, sok munkával egy idő után olyan építményeket alkothat, amelyeknek bárki a csodájára jár.

Kártyavár

Kép: Wézőr/youtube

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Andrey_Kuzmin / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja