SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó ötlet, ha a kutya a gyerekkel alszik?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-19
Számtalan cuki képet, videót láthatunk az interneten, ahol a család legkisebb tagja a házikedvenc mellett alszik. Vannak, akik szerint ez teljesen rendben van, de természetesen akadnak olyanok is, akik számára elfogadhatatlan, hiszen a kutyának nincs helye az ágyban. Van-e arany középút? Lesz-e valami baja a gyereknek, ha a kutyával alszik egy ágyban?
Jó ötlet, ha a kutya a gyerekkel alszik?

Sok kutyatulajdonos osztja meg az ágyát négylábú kedvencével. Egy 2010-ben végzett kutatás szerint például a Hollandiában élő 2 millió kutya közül 45%-uk a gazdájukkal aludt, ami igen magas arány (további statisztika az alábbi linken elérhető).

Ezért sem meglepő, hogy sok gyermek szeretne a napközbeni játék után együtt aludni a kutyával, ami felvet pár kérdést. Még mielőtt mi, szülők automatikusan nemet mondanánk, vizsgáljuk meg a pozitív és negatív hatásait az együtt alvásnak!
 

Alhatunk-e a kutyával egy ágyban?

Pozitív hatások

Az ágyunkban alvó kutya hatással van az alvásunkra. Nemrégiben a Concordia Gyermekgyógyászati és Pszichológiai laboratóriumának dolgozói egy kísérlet során megerősítették azt a tényt, hogy ha a gyermek a kutyával hajtja álomra a fejét, az alvásminősége sokkal jobb lesz, mintha nélküle tenné azt.

A kutatás tulajdonképpen egy nagyobb tanulmány része volt, ahol a gyermekkori stressz és az alvás közötti összefüggést vizsgálták. A szülők és a gyerekeik kérdőívekre válaszoltak, amely az alábbi témaköröket érintette: következetes lefekvés megtartása, pihentető alvás előtti rutin és nyugodt, kényelmes helyen történő alvás.

"Az egyik alváshigiénés kérdés arra vonatkozott, hogy együtt alszik-e a gyerek a háziállatával. Döbbenten tapasztaltuk, hogy minden harmadik gyermek igennel válaszolt. Úgy éreztük, hogy ezt a kérdéskört alvástudományi szempontból is meg kell vizsgálnunk” - mondta Jennifer McGrath, pszichológia professzor.

A kutatók számára is furcsa volt, hogy a háziállat jelenléte nem volt negatív hatással a gyerekek alvására, sőt, valójában azok a serdülők, akik a kutyájukkal aludtak, sokkal jobb alvásminőségről számoltak be, mint azok, aki egyedül feküdtek be az ágyukba. Ez fontos tényező, hiszen a gyerekek egész nap jönnek-mennek, elengedhetetlen számukra a megfelelő pihenés, amit ezek szerint a négylábú kedvencek nem befolyásolnak negatívan. A tanulmány további adatai az adott oldalon olvashatóak.
 

Negatív tényezők

Egy kutya lehet akármennyire is tiszta házikedvenc, fennáll a veszélye annak, hogy valamilyen baktériumot, fertőzést hordoz. A gyerekek, főleg az óvodások, kisiskolások immunrendszere még nem annyira fejlett, így sokkal fogékonyabbak egy-egy betegségre.

A négylábúak szőrén a különböző pollenek és a por is könnyen megtapad, ami nem csak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is allergiás reakciót okozhat, így erre is érdemes odafigyelni. Akár egy életre szóló allergia is kialakulhat az együttalvás következtében.

Ami még előfordulhat, hogy a kutya akarva-akaratlanul megkarmolhatja, vagy megharaphatja álmában a gyereket, de az ilyen esetek előfordulása minimális; nagyobb az esélye a fertőzéseknek és az allergiának.
 

Mit tehet a szülő?

Mielőtt szeretett kincsünk beimádkozza maga mellé a kutyát az ágyba, érdemes pár dolgot elintéznünk:

  • Egyeztessünk a gyermekorvossal, hogy kizárjuk az allergia lehetőségét.
  • Alvás előtt menjünk egy jó hosszú sétára a kutyussal, hogy ő is elfáradjon.
  • Esős idő után kötelező, de minden séta után ajánlott a kutyus talpát megtörölni, hogy a rátapadt szennyeződésektől megszabadítsuk.
  • Heti egy fürdés javasolt a lakásban tartott négylábúnál, főleg, ha olyan helyre járunk sétálni, ahol sok ember megfordul.
  • Bolha és kullancs elleni nyakörv vagy cseppek rendszeres alkalmazása elengedhetetlen!
  • Minden évben vigyük el kötelező állatorvosi vizsgálatra a háziállatunkat, és adjunk neki féreghajtót időszakosan.

Ezek mellett érdemes leülni a gyermekünkkel is beszélgetni, hogy ha bármi változást észlel a saját alvásában, esetleg nem fér el, vagy rendszeresen tüsszög, köhög éjjel, akkor sajnos a négylábú kedvencének a saját helyén kell majd aludnia.

Minden kutya más, egyedi egyéniség. A kis kedvencünket ismerve azt is át kell gondolni, és a szülő felelőssége eldönteni, hogy valóban biztonságos lehet-e az együttalvás. Hogy jön ki a kicsikkel a kutyus, mennyire türelmes fajta, hogy reagálna rá, ha esetleg éjjel véletlenül megrúgja álmában a gyerek, mindig kiszámítható-e a kutya viselkedése?

Könnyen tesztelhetitek is az együtt alvást, először csak a délutáni szundi idejére bújjanak össze, majd egy nap kihagyás után jöhet az éjszakai összebútorozás is. Ha minden rendben zajlik, akkor tényleg nincs akadálya annak, hogy a kutya és a gyerek együtt aludjanak:
 


Mielőtt kipróbálnátok az együttalvást, mindig egyeztess a gyermekorvosotokkal!

Indexkép: alexramos10 képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja