Gyermekbiztonság

Kis híján megfulladt az a négyhónapos csecsemő, akinek megakadt a torkán egy Lego-figura.
Amíg a gyermek szülei zuhanyoztak, ő átmászott az erkély korlátján, és a magasban sétálgatott. Figyelem! A videó a nyugalom megzavarására alkalmas!
Minden embernek vele született ösztönös vágya mutatkozik egy vagy több saját utód iránt. Rengeteg boldogságot ad a gyermeknevelés, azonban sosem szabad megfeledkezni az úgynevezett "árnyoldalról" sem, nevezetesen az összes felmerülő nehézségről, a kötelességek végtelen soráról, vagyis az örökké tartó küzdelemről. A szülő felelősséggel tartozik gyermekéért, különösen élete első 18 évében, hiszen élettapasztalat híján ekkor ő még nem képes felmérni saját tetteinek súlyát. A Lupovici Ügyvédi Iroda jogászai rámutattak, hogy a figyelem elmulasztása bizonyos esetekben milyen, akár büntetőjogi felelősséget is vonhat maga után.
A 21. század fejlett, rohanó világában már szinte nincs olyan ember, aki ne lenne jelen valamely közösségi hálózaton. Minden az emailekkel kezdődött, majd az iWiW és a myVIP után berobbant a Facebook és letarolt maga körül mindent.
Hazánkban a filmek korhatár-besorolása komoly szakmai szempontok alapján készül, betartásuk azonban nem kötelező: a mozik nem tagadhatják meg a jegyeladást akár óvodások számára sem egy 18-as karikás filmre. Így annak felelőssége, hogy milyen tartalmakat juttatnak el gyermekeikhez, kizárólag a szülőket terheli.
A Cartoon Network csatorna a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve idén ötödik éve indítja el nagyszabású, Aki ver, az nem haver kampányát a bullying, gyermekek egymás közötti bántalmazása ellen az iskolák, a média, valamint egy népszerű kampánynagykövet és influenszerek bevonásával.
Sok eszköz és szűrőprogram közül válogathatunk, ha keretek között szeretnénk tartani a gyerek internethasználatát. Érdemes azonban ezekkel is okosan élni, mert nincs az a külső kontroll, ami helyettesíthetné a bizalmas szülő-gyerek viszonyt.
Kedden került fel a YouTube-ra egy felvétel, amelyen az látható, ahogyan egy zebrán szabályosan átkelő gyermeket kis híján elgázol egy BKV-busz.
Sokan szeretik azokat a GPS-es okoseszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig tudjuk, merre jár éppen a gyerek vagy a család többi tagja. A következők közül válogathat az, aki úgy dönt, kipróbálja ismerősei GPS-es helymeghatározását.
Hiába a sok figyelmeztetés, évről évre megtörténik: a szülő elfelejti kitenni a babát a bölcsődében, s mire munkája végeztével visszaszáll az autójába, már csak a gyermek holttestét találja a hátsó ülésen. A társadalom háborog: az ilyen nem szülő, őt kéne a forró autóba zárni. Pedig egyes kutatók szerint hasonló hiba bárkivel előfordulhat.
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.