SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 nehéz társadalmi probléma a Disney-rajzfilmekben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-27
Mentális betegségek, diktatúra működése, kiközösítés mechanizmusa - nehéz témák, mégis előfordulnak a legkisebbeknek szóló mesékben. Ez pedig azt jelenti, hogy foglalkoznunk kell velük.
7 nehéz társadalmi probléma a Disney-rajzfilmekben


1. Testvérviszály (Oroszlánkirály)

Tragédiáig fajul az Oroszlánkirályban a hataloméhség, ugyanis Zordon nem képes elviselni, hogy bátyja után nem ő, hanem annak fia, Simba lesz a király. A történelem során a valóságban is nagyon sok szenvedést okozott, hogy testvérek fordultak egymás ellen, és a rajzfilm jó kiindulópontja lehet egy erről szóló beszélgetésnek.

Oroszlánkirály


2. Mentális betegségek (Szenilla nyomában)

Szenillának gondja van a rövid távú memóriájával, amellyel a film során nem csak együtt élni tanul meg, hanem el is tudja magyarázni a környezetének a pontos problémáját. Amikor a film elején elveszíti a szüleit, és tanácstalanul forog körbe-körbe, valójában ugyanazt teszi, amit az amnéziás betegek is ismeretlen helyzetekben.
Szenilla nem az egyetlen mentális beteg szereplője a rajzfilmnek: Hank, a polip depresszióval, Béni, a beluga delfin szorongással küzd.

Szenilla nyomában


3. Diktatúra működése (Toy Story 3.)

A történetben a játékok egy óvodába kerülnek, amelyet Macó, a megnyerő modorú, de valójában velejéig romlott plüssmedve tart rettegésben a magánhadserege segítségével. Macó a diktátorok minden jól ismert eszközét beveti: besúgórendszer, elit hadsereg, a lázadók példás megbüntetése, és a követők sakkban tartása azzal, hogy meggyőzi őket: máshol csak boldogtalanabbak lennének. Eközben a félelem uralta világ kívülről idillinek tűnik – pont, mint a valódi diktatúrák esetében.

Toy Story 3


4. Mérgező szülők (Aranyhaj)

Az Aranyhaj azt mutatja be, hogy a lelki terror éppolyan sebeket okoz, mint a fizikai bántalmazás. Nyanya Banya a mérgező, kontrollmániás anya prototípusa: kritizálja Aranyhaj kinézetét, kineveti az álmait, azt sugallja, hogy semmit sem képes egyedül elintézni, és még egy toronyba is bezárja – természetesen „kizárólag az ő biztonsága érdekében”.

Aranyhaj


5. Bullying (Dumbó)

Az 1941-ben bemutatott Dumbó remekül ábrázolja a kiközösítés folyamatát: a kiselefánt, aki egy kicsit más, mint a többiek, és ezért kipécézik a többiek. Nem tud olyat tenni, ami miatt csak ne válna még nevetségesebbé. Dumbónak végül sikerül a kis testi hibáját (a nagy füleit) a javára fordítania, ami sajnos a való életben nem mindig jön össze a kiközösítés áldozatainak.

Dumbó


6. Gyász (Hős6os)

A film főhőse, Hamada Hiro a szülei után a bátyját, Tadashit is elveszíti. A 13 éves fiú úgy gyászol, mint egy felnőtt: először bezárkózik, senkiről sem akar tudni, a depresszió jellegzetes tüneteit mutatja, majd egy idő után talpra áll, és bár Tadashi emlékét végig megőrzi a szívében, már képes tovább élni az életét.

Hős6os


7. Szexuális kihasználás (A Notre Dame-i toronyőr)

A Notre Dame-i toronyőr olyan kényes témákat érint, mint a rasszizmus, a vallási kérdések és a zaklatás. A gyönyörű cigánylányt, Esmeraldát valójában az összes szereplő pusztán szexuális játékszernek tekinti. Különösen igaz ez a gonosz Frollo főbíróra, aki szívből gyűlöl minden cigányt, Esmeraldára mégis kéjes vággyal tekint. És nem is csak tekint: fogdossa, a haját szagolgatja, és meg is fenyegeti, hogy ha nem lesz az övé, elevenen égeti el.
Esmeralda mindeközben példát mutat bátorságból, önmagunkért való kiállásból, és megtanítja, hogy csak azokat engedjük be az életünkbe, akik valóban méltók rá.

Notre Dame-i toronyőr

Kapcsolódó cikkeink:

Képek: youtube

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja