Fogadjunk, hogy idén nyáron olvasni fog a gyereked! 30 szuper gyerekkönyv 1- 4. osztályosoknak

Czakó Réka - 2019-07-05
30 remek nyári olvasnivalót mutatunk.
Fogadjunk, hogy idén nyáron olvasni fog a gyereked! 30 szuper gyerekkönyv 1- 4. osztályosoknak

Elérkezett a nyári szünet. Általános- és középiskolában tanító pedagógusok keresik fel az Égigérő oldalát, hogy a tanítványoknak minél jobb nyári olvasmányokat tudjanak ajánlani.

Az elsősök, másodikosok még lelkesen kezdenek az első önálló olvasmányaikba, így nekik olyan könyveket keresnek nálunk, amelyek nem csak gyakorlásnak jók, de hosszú évekre megalapozzák a gyerekek és a könyvek jó kapcsolatát.

Az idősebb, már kevésbé lelkes iskolások tanárai és családjai is bizakodóan tekintenek a forró, lustán vánszorgó nyári napokra. Bíznak benne, hogy eljön az unalomnak az a foka, amikor az könyveket a legcsekélyebb mértékben sem kedvelő gyerek is ráfanyalodik az olvasásra. És persze a lelkes molyokról sem felejtkezhetünk el, akiknek a nyári időszakban folyamatosan kell biztosítani a jó minőségű, szórakoztató irodalmi betevőt.

Így a múlt héten lelkes könyvcím-gyűjtésbe kezdtünk a "Neveljünk olvasókat!" csoportban. A csoport tagjai, szülők, pedagógusok, könyvtárosok hozták saját és gyerekeik, tanítványaik kedvenceit. A megszokott módon az ő javaslataikat egészítettem ki saját kedvenceimmel és könyvtárosok, kiadók nekem küldött listáinak legjobbjaival.

A könyvek a héten 3 adagban érkeznek: alsósoknak, felsősöknek és középiskolásoknak.

Egy-két rövidke gondolat az alsósoknak szóló lista átbogarászása előtt:

  • Igyekeztem fiúknak és lányoknak egyenlő arányban válogatni. A listákat utólag visszanézve az én lányom szinte 100%-ban a "fiús" könyvekből csemegézne. Így azt javaslom, a listákról a gyerekekkel közösen válogassatok, mert mi, szülők egyszerűen nem vagyunk gondolatolvasók. Pláne ha kiskamaszok, kamaszok gondolatairól van szó. :D
  • Az első évfolyamoknál különösen fontos, hogy hosszú távon gondolkodjunk az olvasóvá nevelés terén. Érdemes a szöveg nehézségénél figyelembe venni, hogy nyár van, lazítás van, szórakozás van. Inkább alá, mint fölé lőjünk. Gondolom, nem fogok újdonságot mondani azzal, hogy nincs inspirálóbb egy ifjú olvasó számára annál, ha pörögnek az oldalszámok és könnyedén gyűlnek a kiolvasott könyvek. Lehet, hogy ha megkérdezed a kis molyt, hogy miről szól a könyve, elbizonytalanodik. De kérdezd meg, hányadik oldalon tart és egy másodperc alatt meglesz a válasz! :D
  • Természetesen az évfolyamokra vonatkozó besorolás csak egy ajánlás. Ha már tanév közben is sokat olvas a gyerek, elképzelhető, hogy érdemes a felsőbb évfolyamosoknak ajánlott könyveknél is szétnézni. És fordítva: ha nehezebben megy a dolog, akkor nyugodtan vegyétek szemügyre a fiatalabbaknak szóló könyveket is. Lehet, hogy egy-két onnan kiválasztott olvasmány hozza meg azt a sikert, amelyre vártatok.
  • Igen sok lesz a listán a sorozat. Ismerős a "sorozatfüggő" kifejezés? Gondolom, hogy igen. :D Ahogyan a filmeknél, úgy a könyveknél is szeretjük az ismerős szereplőket, környezetet és a részeken át tartó izgalmakat. És ahogyan a felnőttekre, úgy a gyerekekre is igaz ez az állítás. A tapasztalat az, hogy ha egy könyves sorozatra rákapnak, még az addig könyvkerülők sem nyugszanak, amíg az összes megjelent kötetet ki nem olvassák. Egy ekkora ziccert pedig nem hagyhatunk ki. Igaz? :D  
  • A nyár csodálatos lehetőség a könyvtárazásra! Egy könyvtárban rengeteg lapozni való, társasjáték, hangoskönyv, gyerekprogram vár benneteket. Remek nyári program lehet egy sétálással vagy bicajozással összekötött családi könyvtárazás, amire még a kis barátokat is be tudjátok gyűjteni. Hazafelé egy fagyizás, a beszerzett könyvek megnézegetése, átbeszélése... bocs! Az egy időben folyó fagyizással és könyvnézegetéssel már talán túl messzire mentem... Akkor csak egy fagyi hazafelé és otthon mehet a frissen beszerzett könyvek átnézése! Három hetente egy-egy napot programilag meg is oldottatok! :D
  • Használjuk ki a nyári, pihenős időszakot mi, szülők is! Jusson eszünkbe, hogy mint minden másban, az olvasóvá nevelésben is nagyon fontos a személyes példamutatás! Ha év közben kevesebbet is olvasunk, a gyerekekkel közös pihenés alatt ne felejtsük ki a strandszatyorból, bőröndből a saját magunknak választott olvasmányokat sem!

No, de most lássuk a könyveket, amelyeket nyárra ajánlunk a fiatal olvasóknak.


Nyári könyvajánló gyerekeknek

 

1-2. osztályosoknak

1. Alex T. Smith: Claude nyaral (Manó könyvek)

Itt a nyár, és Claude már megint unatkozik… Egy reggel azonban zseniális ötlete támad: irány a strand! Bepakolja kedvenc bőröndjét, és legjobb barátja, Bolyhos Zokni uraság társaságában elindul a tengerpartra. A kiskutya a városban sem unatkozott, de a fövenyen (és a vízben) még fergetegesebb kalandok várnak rá. Cápák és kalózok rettegjetek, itt jön Claude, a kincsvadász kiskutya!

Claude nyaral


2. Berg Judit: Tökmagok Afrikában (Most én olvasok-sorozat) (Pagony)

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok"-sorozat első darabját tartja kézben az olvasó. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. A sorozatot Berg Judit könyveivel indítjuk, ahol négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon – négy olvasási szinten keresztül. Ebben a kötetben Afrikába utaznak. Nem is akárhogy: a kicsi Minka oroszlán képében…

Tökmagok Afrikában


3. Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami (Móra kiadó)

„Én nagyon örültem, hogy az Attiláék ide költöztek, mert most majd látja apukám, hogy nemcsak velem történik mindig valami, hanem mással is szokott.”
„Amikor apukám azt mondja, hogy gyere csak ide, kisfiam, beszélni akarok veled, akkor már biztos, hogy baj van. Mert ha nincs baj, akkor nem mondja, hogy beszéni akar velem, hanem mindjárt beszél…” A kötet humoros gyermektörténetet mutat be, Réber László rajzaival.

Velem mindig történik valami


4. Kertész Erzsi: A feltaláló (Most én olvasok-sorozat) (Pagony)

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot építünk.
A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után most Kertész Erzsi folytatja a sort Fecó történetével. Fecó amióta csak az eszét tudja, feltaláló akart lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja a műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezdi törni a fejét. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is szárnyra kel. Ebből aztán nagy kalamajka lesz…

A feltaláló


5. Michaela Hanauer: Történetek kiscsikókról (Fabula Kiadó)

Zsuzsi alig bír magával: kedvenc lova kiscsikót vár! Suli után mindig a lovardába siet, hogy meglátogassa Dallast. Egyik nap Dallast nem találja a helyén. A ló nyomtalanul eltűnt! Zsuzsi izgatottan a keresésére indul, és hatalmas meglepetésben lesz része…
Juli és Tomi nem kisebb izgalmakat él át a lovastanyán. Egy stáb jelenik meg, hogy filmet forgassanak. Mindketten szívesen szerepelnének a produkcióban, de nem ők az egyetlenek. Beni, a kiscsikó is sztár szeretne lenni…

Történetek a kiscsikóról


6. Claudia Ondracek: Történetek a barátságról (Olvasó Tigris-sorozat) (Fabula Stúdió)

Jellemzők: - Néhány rövid történet egy érdekes témáról, - könnyen értelmezhető, egyszerű szöveg, - sok színes illusztráció Az Olvasó Tigris címmel megjelent kiadványsor tagjai néhány rövid, könnyen értelmezhető és jól olvasható történettel a megfelelő olvasási készség elsajátításában szeretné segíteni a hatéveseket, az olvasni tanuló kisiskolásokat. A most megjelent kötet a korosztályt érdeklő népszerű témát, a barátságot járja körül: az összetartozás felemelő érzését ( Két legyet egy csapásra ),a közös hecceket ( A házi szellem ), a nagy összeveszések megrázó élményét és a kibékülések édes örömét ( A kedvenc növény ), illetve az új barátságok születésének meghitt pillanatát ( Az öregember ). A színes rajzokkal gazdagon illusztrált kiadvány tanulságos, könnyen megfogalmazható és elmesélhető, szerepjátszásra kiválóan alkalmas történeteket nyújt kis olvasói részére.

Történetek a barátságról


7. Ulli Schubert: Focitörténetek (Olvasó Kalóz) (Fabula Stúdió)

Nincs szebb dolog a focinál. Sanyi szíve hevesen zakatol a mindent eldöntő tizenegyes előtt – és sikerül! Béci bezzeg próbálkozhat, amennyit csak bír, sosem talál a hálóba. Amíg magára nem ölti a csodazoknit! Timi pedig egy egész különleges mesterhármassal kápráztatja el az edzőjét.

Focitörténetek8. Sylvie De Mathuisieulx: Barbarella Morcos (Szeretek olvasni-sorozat) (Scolar Kiadó)

A Szeretek olvasni! sorozat kötetei a könyvekkel még ismerkedő 6-7 éves korosztálynak szólnak: meséket, az életből ellesett helyzeteket és kalandos történeteket egyaránt tartalmaznak.
Gond? Baj? A megoldás: Kamupirin apó, aki minden problémát orvosol. Még a mindig morcos macskát, Barbarellát is felvidítja… Vajon hogyan?


9. Enid Blyton: Lovas kaland (Öt kölyök-sorozat) (Kolibri Kiadó)

Mennydörgés, az ország legértékesebb versenylova elszabadult! Csak a gyerekek látják, merre vágtázik a rémült állat a lovasa nélkül… Vajon sikerül időben megállítaniuk? Anna, Doma, Alex, Simon és kutyájuk, Vacak történeteit már több mint 90 országban olvashatók! Kezdő olvasóknak és Blyton-rajongóknak!

Öt kölyök Lovas kaland


10. Vadadi Adrienn: Alma utca 22. (Alma utca-sorozat) (Pagony)

Vadadi Adrienn könyve csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, akik együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek. Együtt nyomoznak Lajos kutya után, szelídítenek macskát és fagyiznak. Misi, aki a negyediken lakik, nagyon jó megfigyelő, ráadásul élénk a fantáziája: az ő szemüvegén keresztül látjuk a ház lakóit, a vagány Marosi testvéreket, a kicsi, aranyos Pirost, a megközelíthetetlen Kamillát, a veszekedős Csúnya nénit és a barkácsolós Elek bácsit.

Alma utca 22


 

11. Abby Hanlon: Dory fantáziája elszabadul (Dory-sorozat) (Tessloff-Babilon Kiadó)

Dory egy hatalmas fantáziájú kislány, akivel nem játszanak a testvérei. Nem baj, ő majd képzel magának más barátokat! Abby Hanlon kacagtató és szívmelengető, zseniálisan illusztrált történetével berobbant a világelsők közé. Dory fordulatos története immár 12 országban aratott nagy sikert.

Doryval megint nem akarnak játszani a testvérei. De tudjátok mit? Nem baj! Mert Dorynak jobb dolga is akad. Egyébként is rengeteg barátja van, akik bármikor játszanak vele, hisz tudják, hogy Dory FANTASZTIKUS!

Dory kalandjain kicsik és nagyok egyaránt gurulni fognak a nevetéstől.

Dory fantáziája elszabadul

 


12. Aino Havukainen: Tatu és Patu elszabadul - Szabadtéri játékok fura kézikönyve (Tatu és Patu-elszabadul) (Cerkabella Kiadó)

A Tatu és Patu sorozat várva-várt HETEDIK kötete! És mégis egy kicsit más! Kézikönyv mindazoknak, akik unatkoznak és azoknak, akik már elfeledkeztek a játék nemes tudományáról. Ez a kézikönyv alapos és világos útmutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, mi minden jót lehet csinálni a szabadban, például az udvaron. Tatu és Patu kalandjairól az alábbi kötetekben is olvashatsz: Tatu és Patu fura masinái Tatu és Patu a munka hevében Tatu és Patu az óvodában Tatu és Patu fura altatókönyve Tatu és Patu, a Szuperhősök Tatu és Patu, az Űrpilóták Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták.

Tatu és Patu elszabadul


13. Hanriett Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz (Vámpírtündér-sorozat) (Móra Kiadó)

Félig vámpír, félig tündér – igazi egyéniség!
Holdas Hanna különleges kislány, hiszen vámpírtündér. Az édesanyja tündér, az édesapja vámpír, ő meg egy kicsit mindkettő. Éjjelente repülni indul, jó barátja a denevéreknek, és még a tütüje is fekete! De imádja a napsugarat is, igazi varázspálcával varázsol, és legjobb barátja Mályvaszín Nyuszi. Holdas Hannának iskolába kell járnia. De hová menjen? Tündériskolába? Vagy inkább vámpírsuliba? Legjobb lesz, ha mindkettőt kipróbálja… Ilyen tantárgyakra azonban nem számított!

Holdas Hanna iskolás lesz


14. Timo Parvela: Pate szupertitkos blogja (Pate-sorozat) (Cerkabella Kiadó)

A barátom, Tuukka megcsinálta nekem ezt a hipertitkos weboldalt. Ide aztán tényleg írhatok bármit, ami csak eszembe jut, senki sem fogja megtudni. Szuper! Megírhatok mindent, amit csak akarok! El is kezdem.
A finn Timo Parvela népszerű Ella-sorozatából megismert Pate úgy dönt, hogy nyári élményeit titkos feljegyzésekben örökíti meg. Téma adódik bőven, hiszen Pate körül a leghétköznapibb dolgok is képesek váratlan fordulatot venni, ráadásul a nyári szünetben látogatóba érkezik a régen látott nagybácsi, akit Pate először madárnak hisz, később viszont néhány fagyi ellenében átmenetileg a pótapjává is fogad.

Pate szupertitkos blogja


15. Sir Steve Stevenson: Bajnok a pácban (Benji-sorozat) (Manó könyvek)

Az órák közti szünetben Benji reménytelen helyzetbe kerül, ugyanis sikerül magára haragítania a rettegett Kőlapító Mariellát.
Szerencsére Hubert, a medve pont abban a pillanatban repíti át őt Varázsberekbe, ahol meglepetés várja: meg kell szereznie egy legyőzhetetlen fegyvert!
Csak az a kár, hogy a titokzatos fegyver egy olyan erdőben van elrejtve, ami a benne lakó… szörnyetegről vált híressé! A haja, mint a szénaboglya, az orra csupa szeplő, és mindenben ő az utolsó.
…Varázsberekben élő barátai számára azonban ő a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnoka, akinek a kalandjai még csak most kezdődnek!

Bajnok a pácban3-4. osztályosoknak

1. Nyulász Péter- Ritter Ottó: A fürdők réme (Berger Szimat Szolgálat-sorozat) (Berger Kiadó)

Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyitnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?

A fürdők réme


2. Dav Pilkey: Alsógatyás kapitány kalandjai (Alsógatyás kapitány-sorozat)

George ​és Harold ravasz kis fickók. Csínytevéseik mellett saját képregényük készítésében lelik legnagyobb örömüket. Közösen megformálták iskolájuk történelmének legnagyobb szuperhősét: Alsógyatyás kapitányt! Azonban az iskola földhöz ragadt igazgatója, Mr. Krupp nem értékeli a fiúk humorát sem a bajkeverésben, sem a képregény készítésben. Kifőz hát egy tervet, hogy megálljt parancsoljon a srácoknak, és hóbortjaiknak örökre! A történetből kiderül, hogyan dőlt dugába az igazgató terve és elevenedett meg Alsógatyás kapitány, a szuperhős! Az ünnepelt író és Caldecott-díjas illusztrátor Dav Pilkey életre szóló kalandra hívja az ifjú olvasót e rendhagyóan mulatságos, eseménydús, olvasmányos és gazdagon illusztrált könyvben. Az Alsógatyás kapitány kalandjai minden oldalán kacagtató képekkel kínál remek olvasmányt kezdő és haladó olvasóknak egyaránt. Nem kétséges, hogy Dav más nagysikerű humoros könyveihez hasonlóan még az olvasástól leginkább vonakodó gyerekeket is hosszú órákra el tudja szórakoztatni. Az Alsógatyás kapitány kalandjai sorozat elnyerte 2007-ben a Disney Adventures Kids' Choice Award díjat.
7-10 éves korosztály számára ajánlott

Alsógatyás kapitány kalandjai


3. Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők (Hamish-sorozat) (Manó Könyvek)

TE mit tennél… ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG.
A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón kivéve téged!

Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra.
Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen… Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak… most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj…
Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod!

A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek.

Hamish és a RémDermesztők


4. Alice Pantermüller: Nyúlözön (Lotta naplója-sorozat) (Manó könyvek)

Lotta vagyok, tíz éves, viszonylag normális kislány. Legalábbis sokkal normálisabb vagyok, mint a szüleim és a két idétlen öcsém. Ezért sem értem, hogy miért történik velem az utóbbi időben annyi furcsaság. Például, hogy mögöttem a táblán egyszer csak megjelenik egy ciki mondat, és a kedvenc ételem hirtelen brokkoli ízű lesz. Fúúj! Vajon az indiai furulya az oka, amit anyától kaptam ajándékba? Pedig nincs is időm foglalkozni vele. Ugyanis mindenképpen szeretnék egy háziállatot. És már van is tervem, hogyan szerezzek egyet. Csak ez a béna furulya ne állna mindig az utamban…

Lotta naplója - Nyúlözön


5. Will Mabbitt: Mabel Jones és az ijesztő kukac (Mabel Jones-sorozat) (Kolibri Kiadó)

Raboltak már el kalózok az éjszaka közepén? És kényszerítettek arra is, hogy végigjárd a Biztos Halál Csúszós Rúdját? Hívott már ki végzetes tejivó versenyre egy hatalmas medve? Kerestél valaha titokzatos kincset veszedelmes kalandok közepette? Micsoda?! Még nem?! Akkor neked Mabel Jones kalandjai biztos túlságosan is izgalmasak, bizsergetőek és RÉMISZTŐEK lesznek. Azonnal tedd le ezt a könyvet!*
*Nehogy komolyan vedd, csak vicceltem! Ha esetleg véletlenül egy felnőtt kezébe kerülne ez az ajánló… Szerencsére ez már olyan kis betű, hogy az ő öreg szemük nem tudja elolvasni. Igazából éppen azt tanácsolom, hogy egy pillanatig se habozz, fogj neki azonnal, mert ez a könyv annyira megnevettet majd, hogy chips fog potyogni az orrodból!

Mabel Jones és az ijesztő kukac


6. Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben (Pagony)

Az ​Éjszaka az Állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények…

Állj szóba az utadba akadó lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel.

MOST te alakítod a történetet!

Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak. Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne!

Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti Állatkerthez, az Alice Csodaországához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk.

Abszolút éjszaka
Abszolút nyomozás
Abszolút interaktív

Éjszaka az állatkertben7. Rob Harrell: Támadnak a vérmenyétek (Zarf élete-sorozat) Tessloff és Babilon)

Zarf élete nem könnyű, nemcsak azért, mert a híd alatt lakik, hanem mert a suliban sem túl népszerű. Messze nem annyira, mint a hercegek vagy a lovagok, de még a vándorénekesek és az ogrék is menőbbek nála.
Zarf sorsa még rosszabbra fordul, amikor a királynak nyoma vész, és a hiú és ostoba Herceg magához ragadja a hatalmat. Barátaival, a saját árnyékától is megijedő ifjú Kismalaccal és a nem túl vicces udvari bolonddal útnak indulnak, hogy megmentsék a királyt. Vajon sikerül elérnie, hogy őt is tiszteljék a suliban? Lehengerlően vicces meseregény Zarfról, a kiskamasz trollról.

Zarf élete - Támadnak a vérmenyétek


8. Jean-Philippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett (Manó könyvek)

Tudod milyen mi az a Cukrozott omlett? Igazi ínyencség! Íme, a receptje: végy egy nagycsaládot, amelyben öt fiútestvér él, és akiket mind ugyanúgy hívnak… ők az öt Jean.
Adj hozzájuk egy anyukát és egy apukát, meg egy új kistestvért, aki egészen biztosan kislány lesz… Majd tégy mindehhez egy kalandokkal teli nyári táborozást, némi nyomozást különféle gyanús alakok után, egy foltos szemű kiskutyát, sok kalandot, veszekedést, kibékülést és egy hamisítatlan családi kirándulást a karfiol hazájába. Keverd össze alaposan a hozzávalókat! Ahogy a Jean-fiúk anyukája mondja, minden csak szervezőkészség kérdése, ahogy az apukájuk: Lesz nemulass!
A könyvet olvasva az is kiderül, mi az a különleges hozzávaló, ami még szükséges egy igazi cukrozott omletthez.

Egy nagycsalád mindennapjaiba kalauzol a hazájában igen népszerű francia író és tanár, Jean-Philippe Arrou-Vignod nevettető és szívhez szóló története, amelyet saját gyerekkora ihletett, hiszen ő maga is sok testvér között nőtt fel.

A cukrozott omlett


9. Varga Bálint: Zsé meg a haverok (Kolibri Kiadó)

Ismered a Kis Nicolas-t? A már nálunk is klasszikusnak számító francia ifjúsági regény főhősei végre megtalálták magyar barátaikat! Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.

Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. Sárkánycsapdát építenek (igaz, sajnos más esik bele), (majdnem) nindzsává képzik magukat, elkergetik az ellenséges sziú indiánokat, tóban úsznak, lángost falnak, és kardot faragnak. Szóval csak olyasmit csinálnak, aminek értelme van. Közben pedig megértéssel vegyes lemondással és rengeteg humorral szemlélik a felnőttek csetlését-botlását.

Zsé meg a haverok


10. Ana Galán: A nagy próbatétel (Mondragó-sorozat) (Nagyító Kiadó)

Miró most tölti be a tizenegyedik évét. Szomorádon ilyenkor az a szokás, hogy Anton, a sárkánymester kiválaszt egy sárkányt az ünnepelt részére, majd próbatétel elé állítja: hajnalhasadásig el kell érnie sárkányával a szülei kastélyát. De Mondragó nem olyan sárkány, mint amilyenre Miró számított: túl nagy, figyelmetlen, ráadásul még repülni sem tud. Egy ilyen sárkánnyal hogyan fogja kiállni a próbát? Szerencsére a legjobb barátai, Galga, Csibuk és Rézi mellészegődnek a kalandokban és veszélyekben bővelkedő úton. Együtt szállnak szembe Furdával és a titokzatos Vikkenburg gyilkos sárkányaival. Milyen különös tárgyat tart a szájában Mondragó, amikor fejvesztve menekül a kastélyból? Vajon sikerül-e pirkadat előtt épségben megérkezniük Miróék kastélyába?

A nagy próbatétel


11. Kate Scott: Óriás (Abszolút könyvek) (Pagony)

„Rájöttem, hogy számomra ez a boldogság. Okésnak lenni.”

Anzo nagyon-nagyon kicsi. A szülei nagyon-nagyon magasak és hangosak. Talán ezért nem hallják meg, amit mondani szeretne nekik. Mit kéne tennie Anzónak, hogy a szülei meghallgassák, az iskolában ne csúfolják, és végre a legjobb barátain kívül más is észrevegye, hogy milyen fantasztikus és tehetséges? Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza (vagy inkább a barátai határozzák el helyette), hogy a kezébe veszi a sorsát. Lehet, hogy néha nem árt kockáztatni, és bízni benne, hogy a legjobb dolog igenis meg fog történni velünk.

Óriás


12. Csukás István: Keménykalap és krumpliorr (Könyvmolyképző)

„Gá, gá” – kiált a Vadliba őrs. Harci kiáltásuk vajon miféle kalandokat jelez? Nos, ezek a derék legénykék a regény elején még nem sejtik, miféle kalandokba csöppennek. Egyelőre csak beteg pajtásukat, Pétert akarják elszórakoztatni. De hát vajon mivel? Erre a célra egy kitalált cirkusz a legjobb, legalábbis addig, ameddig az elképzelt cirkuszból – igazi nem lesz. Márpedig lesz! Közben értékes teknőcök tolvaját kergetik, bebarangolják Budapest minden zegét-zugát, közben botrány tör ki a divatbemutatón, és…
na, a többi már legyen ennek a vidáman pergő, izgalmas regénynek a titka!

Keménykalap és krumpliorr


12. Csukás István: Keménykalap és krumpliorr (Könyvmolyképző)

„Gá, gá” – kiált a Vadliba őrs. Harci kiáltásuk vajon miféle kalandokat jelez? Nos, ezek a derék legénykék a regény elején még nem sejtik, miféle kalandokba csöppennek. Egyelőre csak beteg pajtásukat, Pétert akarják elszórakoztatni. De hát vajon mivel? Erre a célra egy kitalált cirkusz a legjobb, legalábbis addig, ameddig az elképzelt cirkuszból – igazi nem lesz. Márpedig lesz! Közben értékes teknőcök tolvaját kergetik, bebarangolják Budapest minden zegét-zugát, közben botrány tör ki a divatbemutatón, és…
na, a többi már legyen ennek a vidáman pergő, izgalmas regénynek a titka!

Szeleburdi család


14. Margit Auer: Mágikus állatok iskolája (Mágikus állatok iskolája-sorozat) (Tessloff és Babilon)

Milyen ​érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de Ida és Benni a Mágikus állatok iskolája 1. kötetében egy ilyen igaz barátra lel. A valóság ötvöződik a gyerekek képzeletvilágával. A mágikus állatokról senki más nem látja, hogy beszélni tudnak, a külső szemlélő mindig csak egy plüssállatot lát. Mégis, a váratlan jövevény megkönnyíti a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában, vidám helyzeteket teremt, és izgalmas kalandok várnak a kis gazdáikra. Már az is külön izgalmat jelent, hogy ki és milyen körülmények között kapja meg. Vajon lehet-e szeretni egy teknősbékát, ha az ember egy nagyobb szőrös állatra vágyik? Hogyan szeretteti meg magát a kis teknős? Miért van az osztály legvásottabb gyerekének is nagy szüksége egy mágikus állatra? És persze a regényen végigvonul egy izgalmas történet, egy rejtély, amit a gyerekek és a mágikus állatok együtt derítenek fel. Közben mélyebben is megismerhetjük a szereplőket, a tanárokat és gyerekeket, az indítékaikat, a szorongásaikat, a csínytevéseiket és a terveiket. Minden szereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik nem kis mértékben a megjelenő mágikus állatok és a kialakult különös szituációk hatására. Nincs az a 8 éves fiú vagy lány, aki ellen tudna állni a tanteremben nyüzsgő, egzotikus állatoknak! Izgalmas, olvasmányos könyv kedves illusztrációkkal. A történet folytatódik..

Mágikus állatok iskolája


15. Berg Judit-Kertész Erzsi: A négy madár titka (Kiki nyomoz-sorozat) (Pagony)

Két népszerű szerző első közös kalandregénye, mely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera sodró erejét.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.”

A négy madár titka


Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Égigérő
Kép: PublicDomainPictures / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media