SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem tudod, hogyan vedd rá 8-12 éves gyermekedet az önálló olvasásra? Mutatom a megoldást!

Czakó Réka [cikkei] - 2019-03-01
Nem is tudom, hogy hány magyar és külföldi gyerekirodalmi blogot és weboldalt követek, de azt bizton állíthatom, hogy a világ legtöbb országában a szülőknek bizony a kisiskolások olvasásra szoktatása jelenti a legnagyobb gondot. (Mármint az olvasóvá nevelés területén :D). Nincs ez természetesen másképpen kis hazánkban sem.
Nem tudod, hogyan vedd rá 8-12 éves gyermekedet az önálló olvasásra? Mutatom a megoldást!

Az Égigérő "Neveljünk olvasókat" csoportjába is naponta érkeznek azok a szülők és pedagógusok, akik tanácstalanok, hogyan tudják a "kütyük és más modernkori hívságok rabságában vergődő" gyerekeket rávenni az olvasásra. Amíg csak mesélünk a kis ovisunknak, természetesen semmi gond: imádja, szereti az összebújós meséléseket. Az általános iskola első osztálya még szintén könnyebb terep, hiszen annyira friss az olvasni tudás és még annyi mindenre (de a későbbiekhez képest legfőképpen a szülői útmutatásra) nyitott az elsősünk, hogy ha rászánjuk az időt a jó gyerekkönyvek megtalálására, könnyen sikerrel járhatunk. 

És megérkeztünk a kiskamasz korhoz. Gyermekünk 2-3. osztálytól egyre inkább önállóan kezd létezni a világban. Legfőképpen a barátai határozzák meg ízlését, véleményét a világról és kevés cikibb dolgot tud elképzelni, mint hogy a frissen olvasott könyvekről csacsogjon a haverokkal. Erre érkezik a szülő, aki úgy érzi, itt az idő, hogy a kezdő, nagybetűs könyveket felváltsa a komoly irodalom és az iskolai kötelezők mellé még odabiggyeszti a saját gyermekkori kedvencét: Ezt olvasd el fiam/lányom! Nekem is csodálatos élmény volt! 

Kedves szülőtársam! Ha egyetértesz velem abban, hogy bár praktikus viselet volt a csősapka és a BMX-el (csóróbb részeken Tacskó kerékpárral) is csodálatos dolgokat tudtunk végrehajtani a lakótelepi aszfalton, mégsem tukmáljuk egyiket sem a gyerekünkre, talán érdemes elgondolkoznunk az olvasmányok korunkhoz, de legfőképpen gyermekeink korához történő igazításán is. 

Létezik egy könyvtípus, melyet leginkább Jeff Kinney Ropi-sorozatával azonosítanak, de ha az ember jobban szemügyre veszi a nagyvilág gyerekkönyv felhozatalát, számtalan hasonló kiadványt talál. Ezek a könyvek mind a gyerekeinkhez hasonlóan élő, érző 8-12 évesek életéről szólnak, és ami talán a legfontosabb jellemzőjük, hogy a mi szemünknek szokatlan illusztráció mennyiséggel egészítik ki a szöveget.

egy-ropi-naploja-hohaboru-belso21.jpg

Nem tudom megmondani, hogy könyvesboltban dolgozva vagy csak vevőként nézelődve, mennyiszer néztem végig, ahogyan a tanácstalan szülők a lelkesnek egyáltalán nem mondható 9-12 éves csemetékkel a polcok előtt ácsorogva próbáltak valami "értelmeset" találni a gyereknek. Általában ilyenkor a gyerek szúrja ki a Ropihoz hasonló könyveket és kezdi lelkesen, fel-fel nevetve lapozni, mire a szülő belepillant és csak annyit mond: Azt tedd vissza! Azért én pénzt nem adok! Alig van benne szöveg! 

Én most megpróbálkoznék egy pár pontos indoklással, miért kell esélyt adnunk ezeknek a könyveknek, mert őszintén azt gondolom, ezek az olvasmányok a kisiskolás gyerekeink, tanítványaink olvasóvá nevelésben felbecsülhetetlen segítséget fognak nekünk nyújtani:

  • Rengeteg külföldi oldalon találunk írásokat arról, hogyan segítik ezek a könyvek a kezdő olvasók szövegértését. A szellős szövegek közötti képek egyrészt segítenek a szöveget értelmezni, másrészt a nehezebben olvasó gyerekeknek is időt adnak a következő szövegrész befogadására.
  • Az Egy ropi naplóját és az ahhoz hasonlóan felépített könyveket nemzetközi és magyar szakemberek is alkalmasnak tartják a diszlexiás és más olvasási nehézséggel küzdő gyerekek olvasóvá nevelésére. 
  • Számomra az irodalom és ezen belül a gyermekirodalom egyik legnagyobb áldása a világ, mások és önmagunk jobb megismerésének lehetősége. Ezek a könyvek legtöbbször gyerekeink kortársairól szólnak, akik hozzájuk hasonló problémákkal küzdenek az iskolában, barátokkal, családdal. Gyakran olyan gyerekekről olvashatnak, akiknek minden nap egy kihívás és egy kezdetben kilátástalan helyzetből kell kihozniuk a lehető legjobb dolgot. Találkozunk itt a szomszéd fiúval, az iskola lúzerével, meg nem értett zsenikkel, menő és kevésbé menő, néha nagyon csajos és olykor végtelenül vagány lányokkal és akár őrült feltalálókkal is. Csupa érdekes figura a kis olvasó mindennapjaiból vett körítéssel. Tökéletes kombináció! :D
  • Ezen könyvek szerzői a mai gyerekek humorával mesélik el a történeteket. Azon szülő, aki kísérte már csemetéje alsós osztályát egy-két napos osztálykirándulásra, és volt ideje jól megfigyelni a közöttük zajló kommunkációt, biztosan meg fogja érteni, amit most mondok: A GYEREKEINKNEK BIZONY MÁS A HUMORUK, mint amit mi és a gyerekkori olvasmányaink tudnak nekik nyújtani! :D
  • Ezek a könyvek meghozzák gyermekeinknek az OLVASÓI ÖNBECSÜLÉS édes érzését. Ezek már nem dedós könyvek! Vagányak, vállalhatóak és bizony gyakran akár a 200 oldalas hosszúságot is elérik. Gondolom, sokaknak ismerős a szituáció, amikor megkérdezi az ember a gyereket, milyen az olvasott könyv és a következő válasz jön: Nagyon jó! Már a 153-ik oldalon tartok! 
  • Ezek a könyvek nekünk, szülőknek is lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk a gyerekeinknek, tiszteletben tartjuk a választásaikat, ízlésüket. Nagyon fontos! El kell fogadnunk, hogy mások és mást szeretnek! Az egész világ, amiben felnőnek, fényévekre van a mi gyermekkorunktól és nem gondolom, hogy ha mindenben az alkalmazkodást várjuk el Tőlük, akkor ebben nem lehetnénk mi elfogadóbbak. 
  • Ne gondoljuk, hogy ezzel "rosszabb", "igénytelenebb" olvasók lesznek! Ezek a könyvek lépcsőfokok és közel sem az olvasóvá válás végét jelentik. Több száz ifjúsági könyv várakozik a könyvtárak és könyvesboltok polcain, amelyek fokozatosan egyre komolyabb olvasmányokkal látják el a kezdő molyokat. Mi, szülőként abban segíthetünk, hogy utánanézve, keresgélve lépésről-lépésre vezetjük végig őket ezen az úton és amíg igénylik (reméljük, minél tovább) a közös olvasmányaikkal elégítjük ki a komolyabb szellemi igényeiket. 
  • Saját tapasztalatom, hogy amíg a lányom önálló olvasmányként a listán szereplő könyvekhez hasonló olvasmányokat kedveli, esténként csodálatos kalandozásokban veszünk részt együtt és a gyermekirodalom legjobb minőségű szövegeit olvassuk. Bár tudom, hogy sok korabeli gyerek már önállóan is komoly irodalmi műveket lapozgat, de én szülőként nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amit a közös olvasás jelent számunkra. Biztos vagyok benne, hogy eljön az a könyv is, amit egyszer csak kivesz a kezemből és már inkább egyedül olvas végig.
  • Sokan nevelnek magyar csemetét külföldön. Őket is arra biztatom, hogy böngésszék át ezt a listát és ha a közös mesélés mellett, magyar szöveg olvasására is szeretnék rávenni a kisiskolást akkor próbálkozzanak ezekkel a szövegekkel! Ha sikerül egy-egy sorozatban megtalálni az igazit, akkor később még az éppen aktuális lakóhely nyelvén is érdemes a sorozat egy-egy darabját beszerezni. Anyanyelven és idegennyelven történő olvasás gyakorlására is nagyon jónak gondolom ezeket a szövegeket. Arról nem is beszélve, világszerte gyerekek milliói olvassák ezeket a történeteket, így egy kulturális hidat is jelenthetnek a gyerekünk és az osztálytársai között.  

Ugorjunk is fejest a magyar kínálatba, amelyről feltétlenül el kell mondanom, hogy engem is nagyon meglepett. A magyar gyerekkönyv-kiadók bizony nem sajnálják az energiát, ha nemzetközi sikerek "hazahozataláról" van szó. Igazán hálásak lehetünk Nekik ezért!


Könyvek 8-12 éves gyerekeknek
 

734445_5.jpg

1. Jeff Kinney: Egy ropi naplója

Egy ropi naplója-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó) 

New York Times bestseller

"Egy napon híres leszek, de egyelőre itt dekkolok a felső tagozatban egy csapat idióta társaságában."

Gyereknek lenni tényleg gáz. Senki nem tudhatja ezt jobban Greg Heffleynél, hiszen a felső tagozatban rohad, ahol méreten aluli nebáncsvirágok teremnek az olyan izompacsirták között, akik már rég borotválkoznak.



covers_304304.jpg

2. Nick Bruel: Rossz cica fürdik 

Rossz cica-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Kisállattartók, vigyázat! Mufurc Macseknak fürödnie kell! Sajnos kifejezetten rossz ötletnek tűnik Macsekot vízbe mártogatni. Ki tudja, mi történhet… Elővigyázatosságból érdemes megfontolni néhány ötletet: Macskafürdetéshez vásároljunk lovagi páncélt. Helyezzünk a kezünk ügyébe rengeteg kötszert. Tartsunk készenlétben egy váltás alsóneműt (mert a stressz balesetet okozhat) Szóval készüljünk a legrosszabbra, mert egy Macsek nem fürdik hősies harc nélkül!



covers_524251.jpg

3. Dav Pilkey: Alsógatyás kapitány kalandjai

Alsógatyás kapitány-sorozat (Maxim Kiadó)

George ​és Harold ravasz kis fickók. Csínytevéseik mellett saját képregényük készítésében lelik legnagyobb örömüket. Közösen megformálták iskolájuk történelmének legnagyobb szuperhősét: Alsógyatyás kapitányt! Azonban az iskola földhöz ragadt igazgatója, Mr. Krupp nem értékeli a fiúk humorát sem a bajkeverésben, sem a képregény készítésben. Kifőz hát egy tervet, hogy megálljt parancsoljon a srácoknak, és hóbortjaiknak örökre! A történetből kiderül, hogyan dőlt dugába az igazgató terve és elevenedett meg Alsógatyás kapitány, a szuperhős! Az ünnepelt író és Caldecott-díjas illusztrátor Dav Pilkey életre szóló kalandra hívja az ifjú olvasót e rendhagyóan mulatságos, eseménydús, olvasmányos és gazdagon illusztrált könyvben. Az Alsógatyás kapitány kalandjai minden oldalán kacagtató képekkel kínál remek olvasmányt kezdő és haladó olvasóknak egyaránt. Nem kétséges, hogy Dav más nagysikerű humoros könyveihez hasonlóan még az olvasástól leginkább vonakodó gyerekeket is hosszú órákra el tudja szórakoztatni. Az Alsógatyás kapitány kalandjai sorozat elnyerte 2007-ben a Disney Adventures Kids' Choice Award díjat. 7-10 éves korosztály számára ajánlott.



covers_37661.jpg

4. Sara Pennypacker: Klementin

Klementin viszontagságai-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Gördülékeny, könnyed, vidám olvasmány azon olvasóknak, akik csak nemrég ismerkedtek meg a betűkkel. Ideális választás. Klementinnek nincs valami jó hete. – Hétfőn leküldik az igazgatói irodába, mert lenyírta Margaret haját. – Kedden Margaret anyukája legszívesebben megfojtaná. – Szerdán. mehet megint az igazgatói irodába. – Csütörtökön Margaret nem áll vele szóba. Soha többé. – Pénteken nem ízlik a reggeli, de ez még semmi. – Szombaton már a mamája is haragszik rá. – Na jó. Egy szóval: Klementinnek KATASZTROFÁLIS hete van. A Child magazin a könyvet az Év Legjobb Könyvének választotta Sara Pennypacker, és az illusztrátor, Marla Frazee, csavaros, mókás és mindenestül feledhetetlen alakot teremtett Klementinben.



covers_217990.jpg

5. Rachel Renée Russell: Egy Zizi naplója

Egy Ziz naplója-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Nikki Maxwell nem csak új iskolát, de új életet is akar kezdeni. Itt a remek alkalom, hogy katasztrofális múltját maga mögött hagyva vagány, népszerű és menő csajként újjászülethessen. Csakhogy Nikki az a fajta lány, aki ebédnél magára önti a spagettit, minden csínytevésével lebukik, Halloween-re patkánynak öltözik, és az apja teherautójának tetején egy gigantikus műanyagcsótány ül. Már az első napokban magára haragítja az iskola legnépszerűbb üdvöskéjét, MacKenzie-t, aki aztán ádáz ellensége lesz, és beleszeret a jóképű Brandonba, aki látszólag észre sem veszi. Nikki életében nincsenek unalmas percek, és az élesnyelvű tini most megengedi, hogy belekukkants a naplójába!



covers_344014.jpg

6. Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom 

Tom Gates-sorozat (Kolibri Kiadó)

A nevem Tom Gates. Amikor a tanáraim nem néznek rám a GUVADT SZEMÜKKEL, akkor szeretek rajzolni, és azon gondolkozni, hogyan idegesíthetném fel DELIÁT. A tanáraim azt hiszik, hogy könnyű elterelni a figyelmemet, és nem tudok koncentrálni. Ami egy kicsit durva vád, mert épp most is NAGYON…



covers_364088.jpg

7. Rob Harrell: Támadnek a vérmenyétek

Zarf élete-sorozat (Tessloff és Babilon Kiadó)

Zarf élete nem könnyű, nemcsak azért, mert a híd alatt lakik, hanem mert a suliban sem túl népszerű. Messze nem annyira, mint a hercegek vagy a lovagok, de még a vándorénekesek és az ogrék is menőbbek nála. 
Zarf sorsa még rosszabbra fordul, amikor a királynak nyoma vész, és a hiú és ostoba Herceg magához ragadja a hatalmat. Barátaival, a saját árnyékától is megijedő ifjú Kismalaccal és a nem túl vicces udvari bolonddal útnak indulnak, hogy megmentsék a királyt. Vajon sikerül elérnie, hogy őt is tiszteljék a suliban? Lehengerlően vicces meseregény Zarfról, a kiskamasz trollról.



covers_393504.jpg

8. Alice Pantermüller: Nyúlözön 

Lotta naplója-sorozat (Manó könyvek)

Lotta vagyok, tíz éves, viszonylag normális kislány. Legalábbis sokkal normálisabb vagyok, mint a szüleim és a két idétlen öcsém. Ezért sem értem, hogy miért történik velem az utóbbi időben annyi furcsaság. Például, hogy mögöttem a táblán egyszer csak megjelenik egy ciki mondat, és a kedvenc ételem hirtelen brokkoli ízű lesz. Fúúj! Vajon az indiai furulya az oka, amit anyától kaptam ajándékba? Pedig nincs is időm foglalkozni vele. Ugyanis mindenképpen szeretnék egy háziállatot. És már van is tervem, hogyan szerezzek egyet. Csak ez a béna furulya ne állna mindig az utamban…



covers_384385.jpg

9. Ciaran Murtagh: A nagy ugrás

Fin Spencer Fintasztikus naplója-sorozat (Pozsonyi Pagony)

Fin Spencer átlagos tizenkét éves srác. Rocksztár és kaszkadőr szeretne lenni.Egy szép napon biztosan híres lesz majd, egyelőre azonban még a lúzer haverjával, a hibbant tanáraival és az idegesítő kishúgával kell megküzdenie. Aztán egy nap a birtokába kerül egy titokzatos napló, amivel mindent meg tud változtatni SZÓ SZERINT.Ha valami nem úgy alakul, ahogy szerette volna, elég leírnia a naplójába, hogy mit szeretne másként, és másnapra megváltozik a múlt! A napló segítségével FIN mindenkivel elhiteti, hogy milyen csodálatos, szenzációs FINTASZTIKUS fiú is ő valójában.Ennél szuperebb dolog nem is történhetne senkivel, ugye? De akkor miért kész katasztrófa az élete még mindig?



covers_407597.jpg

10. Andy Griffiths: A 13 emeletes lombtoronyház

A 13 emeletes lombtoronyház-sorozat (Manó Könyvek)

Ki ne élne szívesen egy lombtoronyházban? Főleg egy olyanban, ami 13 emeletes, és nem csak saját tekepályája, emberevő cápáktól hemzsegő medencéje meg limonádé szökőkútja van, hanem egy mindig feltöltött pillecukor-automatája is, ami észleli, ha éhes vagy és egyenesen a szádba lövi a kedvenc ízű cukorkádat! Épp egy ilyen lombtoronyházban él Andy és Terry, akik nagyon jól tudják, hogy mitől kell óvniuk a csúcs menő otthonukat: például a tengeri majmoktól, a magukat tengeri majmoknak álcázó lényektől és az óriási, mutáns hableányoktól… Ja, és érdemes távol tartaniuk magukat az agresszív repülő macskáktól is!



covers_395314.jpg

11. Kelly Jones: Különleges csirkék egy nem mindennapi baromfiudvarból (Betűtészta Kiadó)

„Tisztelt Különleges Csirkéket Árusító Emberek!

Tegnap megjelent egy csirke a kertünkben, és szerintem biztos, hogy az önöké. Tuti, hogy nem átlagos. A szüleim egész biztosan nem fogják engedni, hogy megtartsam. Úgyhogy ki kell találnom, mitévő legyek…”

A 12 éves Sophie Brown szüleivel bácsikájának üresen álló otthonába költözik. A nagyvárosi kislány számára teljesen idegen az elvadult vidéki kert, ahol Jim bácsi egykori holmijai találhatóak. Ezek között Sophie egy régi csirkeólra lesz figyelmes, melynek lakója is van: Henrietta, a csirke. Aki Sophie szerint különleges képességekkel bír. Vajon megtarthatja a csirkét? Van még több csirke is a Feketerigó Farmon?

Gyermekien eleven hangon megszólaló, sodró történet az elhivatottságról, a család fontosságáról, a levelezés öröméről, az állatok szeretetéről és még ki tudja, mennyi gyerekeket érdeklő témáról: ajánljuk minden leendő és képzeletbeli csirketartónak!



covers_385958.jpg

12. Will Mabbitt: Mabel Jones és az ijesztő kukac

Mabel Jones-sorozat (Kolibri Kiadó)

Raboltak már el kalózok az éjszaka közepén? És kényszerítettek arra is, hogy végigjárd a Biztos Halál Csúszós Rúdját? Hívott már ki végzetes tejivó versenyre egy hatalmas medve? Kerestél valaha titokzatos kincset veszedelmes kalandok közepette? Micsoda?! Még nem?! Akkor neked Mabel Jones kalandjai biztos túlságosan is izgalmasak, bizsergetőek és RÉMISZTŐEK lesznek. Azonnal tedd le ezt a könyvet!* 
*Nehogy komolyan vedd, csak vicceltem! Ha esetleg véletlenül egy felnőtt kezébe kerülne ez az ajánló… Szerencsére ez már olyan kis betű, hogy az ő öreg szemük nem tudja elolvasni. Igazából éppen azt tanácsolom, hogy egy pillanatig se habozz, fogj neki azonnal, mert ez a könyv annyira megnevettet majd, hogy chips fog potyogni az orrodból!



covers_410306.jpg

13. Mac Barnett, Jory John: Rémes páros

Rémes páros-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Miles Murphyt mindenki a csínyeiről ismeri. Nála nagyobb csínytevő még nem járt az iskolájába. Így, amikor kénytelen elköltözni Álmos-völgybe (amit mindenki a teheneiről ismer), azt hiszi, az új suliban is ő lesz a csínyek királya. De az iskolának már megvan a maga móka bajnoka – és nem kispályás. Egyáltalán nem az.



covers_457747.jpg

14. Rachel Renée Russell: A szekrény hőse

Egy puding naplója-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

A csontváz a szekrényemben minden bizonnyal a SAJÁTOM!

Maxinak élete eddigi legrémisztőbb kihívásával kell szembenéznie: a Délidombi suli felső tagozatával.

Az új iskola biztosan egy csomó klassz dolgot is tartogat. Ám van egy nagy gubanc, mégpedig Vendel, a suli réme, akinek furcsa kikapcsolódása, hogy imádja Maxit a folyosói szekrénybe gyömöszölni.

Maxi arra vágyik, hogy bárcsak olyan lehetne, mint kedvenc képregényhősei!

Sajnos azonban neki mindössze az a páratlan, szinte emberfeletti képessége, hogy egy utcányi távolságból is kiszagolja a friss pizzát. Ez pedig nem valószínű, hogy valaha életeket ment majd, vagy a rosszfiúk útjába áll.

Ettől függetlenül Maxi mindent megtesz, hogy ő legyen az iskola hőse!



covers_414864.jpg

15. John Scieszka: Frank Einstein és az ellenanyag meghajtó

Frank Einstein-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Frank Einstein (A) egy ifjú zseni és feltaláló. Klink (B) egy mérnöki csoda: egy értelmes gép. Klank © egy mérnöki kishíján-csoda: egy majdnem-értelmes gép. Hárman együtt építenek egy antianyag-meghajtót, különböző halmazállapotú anyagokból: szilárdakból (D), cseppfolyósakból (E) és légneműekből (F). Már a zsebükben érzik a Midville-i Tudományos Nagydíjat – ám ekkor felbukkan a színen Frank ősellensége, T. Edison!



covers_261407.jpg

16. Stephan Pastis: Becsúszott pár hiba

Ciki Miki-sorozat (Ciceró Kiadó)

Na jó, essünk túl az uncsi dolgokon! A nevem Ciki. Ciki Miki.

A könyv, amelyet kezedben tartasz, nyomozói pályafutásom hiteles összefoglalása. A sikert nem egyik napról a másikra értem el. Le kellett győzni néhány akadályt. Például ezeket:

1. Anyu

2. A suli

3. Az idióta legjobb haverom

4. A jegesmedvém.

Te is biztosan ugyanazt kérded, mint mindenki más, ha felsorolom ezeket az akadályokat. Miért egy idióta a legjobb haverom? Erről később. Ja, és azt hiszem, kellene ejtenem pár szót a hétszáz kilós jegesmedvémről.

Totálnak hívják.

Az elején Totál meglehetősen szorgosnak és megbízhatónak mutatkozott, így hát bevettem társnak a céghez. Mint kiderült, a szorgalom és a megbízhatóság csak kamu volt. A jegesmedvék hajlamosak az ilyesmire. Nem szívesen beszélek a dologról. Na és hagyjuk azt a változtatást is, amibe a nyomozóiroda nevét illetőleg belementem. Most így néz ki az apróhirdetésben:

TOTÁL CIKI RT.

(A NÉV ELLENÉRE MEGBÍZHAT BENNÜNK.)


 



b1404644.JPG

17. Geof Rodkey: Claudia és James kiássák a csatabárdot

Rosszcsont ikrek-sorozat (Maxim Kiadó)

A háború borzalmas dolog. Én már csak tudom, hiszen utánaolvastam a Wikipédián. És részese is voltam egynek. Az ellenség a bátyám, James volt. Tudom, ez nem hangzik igazi háborúnak. De higgy nekem. Az volt. Ez a történet egy szörnyű háborúról szól, ami egy ikerpár, James és Claudia Morgan között folyt. Nagyjából reggel 8:27-kor, szeptember 8-án, egy hétfői napon kezdődött az egész egy kegyetlen és értelmetlen támadással az iskolai büfénél. De az is lehet, hogy még korábban, a reggel folyamán indult a dolog a Morgan család konyhájában, az utolsó barna cukros, fahéjas, kenyérpirítóban felmelegíthető süti felett. De hogy igazából mi is történt? A válasz azon múlik, hogy kit kérdezel…



covers_255750.jpg

18. Lincoln Peirce: Egyedül az osztályban 

Profi Noki kalandjai-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

Az izgága hatodikos tudja magáról, hogy igazán nagyra hivatott. 
Nem mindig méri fel azonban, hogy a dolgok nem feltétlenül az ő szája íze szerint alakulnak. 
Úgy tűnik, Nokit mindig kísérti a baj, ám a tanári karral való, példa nélküli ütközéssorozat sem tántoríthatja el céljától: rekordot kell javítania, hiszen egy jóslat is erről szólt. Csak azt nem tudni, milyen rekordról van szó… 
Elragadó, a tanítást gyakran lehetetlenné tévő bajkeverő Noki, akinek azonban helyén van a szíve, és mindig képes megkülönböztetni a vagányságot a vásottságtól. Tanárkedvenc, éltanuló sohasem válik belőle, barátai azonban számíthatnak rá.



covers_251568.jpg

19. Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete

Papír-Yoda sorozat (Könyvmoly Kiadó)

CSAK YODA BÖLCSESSÉGE SEGÍTHET TÚLÉLNI A HATODIK OSZTÁLYT.

Ismerd meg Dwightot, a hatodikos csodabogarat! Dwight folyton fura dolgokat csinál, például ugyanabban a pólóban jár egy hónapon át, vagy „Dwight kapitány”-nak szólíttatja magát. Ez elég kínos, főleg Tommynak, aki minden nap mellette ül ebédnél.

De azért Dwight is tud menő dolgokat. Például origamizni. Egyszer csak fogja magát, és hajtogat egy Yoda-figurát. És itt kezdődnek a rejtélyek. Papír-Yoda ugyanis látja a jövőt, és olyan tanácsokat ad, amik simán kihúznak a csávából. Így aztán hamarosan kígyózó sorokban fordulnak hozzá kérdéseikkel a hatodikosok.

Tommy ki akarja deríteni, hogy hogyan lehet Papír-Yoda ennyire okos, amikor Dwight meg ennyire lökött. Talán Yoda uralja az Erőt? Tommy eltökéli, hogy megtudja a választ, mielőtt megfogadná Yoda tanácsát egy IGEN FONTOS ügyben, ami egy lányt is érint.

Ez hát Tommy nyomozati anyaga a Papír-Yoda különös esete kapcsán.



covers_467498.jpg

20. Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon - Egy rendbontó vírus kalandjai (Könyvmolyképző Kiadó)

Cirrus születése megszokott dolog lenne, hiszen a számítógépes vírusok gyorsan szaporodnak. Mégis felforgatja a Nagy Szerver életét az utolsó áramkörig. Mert ő soha, semmit nem képes rendes vírus módjára intézni.

Nehezen megy a rombolás. Gondot okoz a törlés. A megsemmisítésről, lopásról, olvashatatlanná tételről ne is beszéljünk.

Mégis eljön a nap, amikor a vírusirtókkal folytatott háborúban az iskola kétbalkezes tanulója kap főszerepet.

Cirrusnak van egy különleges titka.

Egy olyan képesség, ami átsegítheti a kíméletlen Tűzfalon. Oda, ahonnan még soha, senki nem tért vissza…

Cirrusnak nem csak magáért, hanem a társaiért is ki kell állnia. Persze ezt sem úgy csinálja, ahogy a többiek elképzelik.


Szívesen csatlakoznál a "Neveljünk olvasókat!" csoporthoz, mert érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés és az olvasóvánevelés? Szeretettel várunk:

https://www.facebook.com/groups/984232575095002/

Indexkép: StockSnap / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja