Gyerekirodalom, hangos mesék

Réges-régen történt, amit most elmesélek, amikor még igazi, komoly telek voltak, és fogcsikorgató hideggel, hatalmas hóeséssel köszöntött be ez az évszak.
A világon gyerekek millióinak van kedvenc mesefilmje, amit ezerszer is képes lenne végignézni. Melyik szülő ne emlékezne rá, hogy milyen érzés a TV elé ülve a mesedélután idejére egy másik világba repülve hinni az álmokban. De vajon mennyire számít a mesék köré kialakított brand? Pálfi Éva brandstylist iparművész, női marketing szakértő, B2W alapítójával a mesefilmek hatásairól beszélgettünk.
Mese az okos kisbárányról és a mohó, ámde buta farkasról.
A napokban felröppent a hír, hogy télen a mozikba kerül a Jancsi és Juliska történetét szó szerint elmesélő horrorfilm, amelyben lesz a sötét erdőtől kezdve a kannibalizmuson át az elevenen elégetésig minden. Máskor a gyerekeket konnektorba nyúlkálásra és az apjuk verésére "buzdító" verseken háborognak a szülők. Mindenkiben felmerül a kérdés: ártalmasak-e ezek a gyermekre?
Bizonyára emlékeztek a korábbi történeteimből Dodira, a pókákra és a hatalmas, égig érő cseresznyefára. Hogy egy kicsit felfrissítsem a múlt ködébe eltűnő szereplőket, újra bemutatom őket nektek.
A Libri Könyvkereskedelmi kft egyik legfontosabb célkitűzése, hogy könyveket juttasson el olyanokhoz, akikhez másképp nem jutnának el a történetek és az olvasás élménye. 2018-as karácsonyi kampánya során a cég - vásárlói segítségével - több mint 45 000 könyvet adományozott rászoruló és beteg gyerekeknek.
Sokszor hallom szülőtársaimtól, pedagógus ismerőseimtől, hogy egyre nehezebb rávenni a tizenéves korosztályt az olvasásra, hiszen a digitális versenytársak igen erősnek tűnnek. Meggyőződésem, hogy az erős riválisokon túl a probléma gyökere az, hogy a tizenévesek többsége az iskolai irodalomórán megismert műveken keresztül találkozik a könyvekkel és valljuk be, ez igen keveseknek teszi vonzóvá az olvasást. De az is tény, hogy a mobilok, tabletek világában még mindig több tízezer kis- és nagy kamasz választja az olvasást.
A nyári gyerek- és ifjúsági könyvajánlóink sorában az alsósoknak és felsősöknek ajánlott könyvek után érkeznek a középiskolásoknak szóló irodalmi remekek. Bevallom, számomra ennek a listának az összeállítása volt a legizgalmasabb.
Elérkezett a nyári szünet. Általános- és középiskolában tanító pedagógusok keresik fel az Égigérő oldalát, hogy a tanítványoknak minél jobb nyári olvasmányokat tudjanak ajánlani.
Terjed a neten egy tévedés, mely szerint a népszerű dalocskában a csiga biga háza nem ég, hanem a kék égboltról van szó a dalban. Az a rossz hírünk, hogy a mondókában még csak csigáról sincs szó, nemhogy a kék ég nem szerepel benne!
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.